Gyümölcsdiéta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gyümölcsdiéta: almák, szőlő, szilva, diófélék, aszalt datolya, paradicsom, citrom, mandarin, körte, sütőtök

A gyümölcsdiéta vagy fruitarianizmus (angol: fruitarianism) egy táplálkozási rendszer, melynek jellemzője, hogy teljesen vagy főként nyers gyümölcsökből áll, esetleg diófélék és magvak egészítik ki; nélkülöz mindenfajta állati eredetű élelmiszert. A gyümölcsevő étrend a vegán táplálkozás egyik változata.

A gyümölcsdiétát különféle okokból - etikai, spirituális, vallási, környezetvédelmi, kulturális, gazdasági, egészségügyi - választják követői. Néhányan a vegán étrendet követők közül gyümölcsevőnek (fruitariánus) nevezik magukat, mivel táplálékuk legalább háromnegyed része gyümölcsökből áll.

Nevezetes emberek[szerkesztés]

Hirdetői[szerkesztés]

  • Arnold Ehret, a gyümölcsdiéta úttörője
  • Bicsérdy Béla az 1920-as években országosan népszerű életreformer volt. Tanításának egyik fő vonala a tisztán gyümölcsevővé válás volt, de ő sem tudott hosszú távon csak gyümölcsökön élni és követőinek a nyers tej, diófélék és kevés kenyér fogyasztását is megengedte.

Követői[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2017. augusztus 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. január 25.)
  2. Goline, Adam Leith (2013) The Fruit Hunters: A Story of Nature, Adventure, Commerce and Obsession New York: Scribner ISBN 9781476704999. Quote: "Idi Amin, the tyrannical Ugandan dictator, lived his final years in Saudi Arabia as a fruitarian
  3. "Steve Jobs" by Walter Isaacson. "Finally Jobs proposed Apple Computer. 'I was on one of my fruitarian diets,' [Jobs] explained." p. 120. "She just wanted him to be healthy, and [Jobs] would be making weird pronouncements like, 'I'm a fruitarian and I will only eat leaves picked by virgins in the moonlight.'" p. 68.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Fruitarianism című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.