Georg Weikert

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Georg Weikert
Született

Bécs[2]
Elhunyt

Bécs[2]
Állampolgárságaosztrák
Foglalkozása
  • festőművész
  • portrait painter
A Wikimédia Commons tartalmaz Georg Weikert témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Georg Weikert (Johann Georg Weikert, Bécs, 1743 vagy 1745 – Bécs, 1799. február 2.) a késő barokk osztrák portréfestője.

Élete és pályája[szerkesztés]

Weikert a híres udvari festő, Martin van Meytens tanítványaként dolgozott a bécsi Habsburg-udvarban, ahol többek között Mária Terézia császárnőről és II. József császárról, Habsburg–Lotaringiai Mária Karolina Lujza főhercegnőről, Lipót toszkánai nagyhercegről és a bécsi nemesség sok tagjáról festett arcképeket. 1766 februárjában és 1777 januárjában Brixen püspökének, Leopold von Spaurnak készített négy portréért kapott kifizetést. 1777-ben Weikert fizetést is kapott a bécsújhelyi Theresianum Katonai Akadémia számára készített portréiért. Barátja volt a demokrata Andreas Riedelnek és Franz Hebenstreinek, akiket 1794-ben jakobinusként és árulóként letartóztattak, és akiket szintén megfestett. Riedel portréját Némónak, Hebenstreit portréját Homónak nevezte. Letartóztatásuk után eltűntek ezek a képek, amelyek Andreas Riedel szalonja falain függtek. [5]

Műveiből[szerkesztés]

Georg Weikert portréi ma már nagyrészt az Osztrák Köztársaság állami tulajdonában és gyűjteményeiben vannak, mint például a Belvedere Osztrák Galéria, a Bécsi Szépművészeti Múzeum és a Bécsi Hadtörténeti Múzeum. Festményei a Greillenstein-palotában, a Schönbrunni-kastélyban és a bécsi Hofburgban is láthatók.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Georg Weikert (angol nyelven)
  2. a b c Weichart, Johann Georg (BLKÖ)
  3. RKDartists (holland nyelven). (Hozzáférés: 2017. augusztus 23.)
  4. The Fine Art Archive. (Hozzáférés: 2021. április 1.)
  5. Alexander Emanuely: Ausgang: Franz Hebenstreit (1747–1795). Schattenrisse der Wiener Demokrat*innen. 1794. Enzyklopädie des Wiener Wissens, Porträts, 2. kötet, Bécs, 2010, ISBN 978-3-902416-42-1, 100. o.
  6. Johann Christoph Allmayer-Beck: Das Heeresgeschichtliche Museum Wien. Saal II - Das 18. Jahrhundert bis 1790. Kiesel Verlag, Salzburg, 1983, ISBN 3-7023-4012-2 33. o.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Georg Weikert című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Irodalom[szerkesztés]

  • Constantin von Wurzbach: Johann Georg Weichart, Johann Georg. In: Biographisches Lexikon des Kaiserthums Oesterreich. 53. Theil. Kaiserlich-königliche Hof- und Staatsdruckerei, Bécs, 1886, 250. o. (digitalizált)
  • Weickert, Georg. In: Hans Vollmer (szerk.): Allgemeines Lexikon der Bildenden Künstler von der Antike bis zur Gegenwart. Begründet von Ulrich Thieme und Felix Becker. 35. kötet: Waage–Wilhelmson. E. A. Seemann, Lipcse, 1942, 283. o.b (biblos.pk.edu.pl).