Gala-Juzava-vasútvonal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gala-Juzava-vasútvonal (Dzsóecu-Sinkanszen)
Sinkanszen 200-as sorozat a vonalon
Hossz:1,8 km
Nyomtávolság:1435 mm
Feszültség:25 kV, 50 Hz ~
Üzemeltető:East Japan Railway Company
JR East: Dzsóecu-vonal/Dzsóecu Sinkanszen
0.0 Ecsigo-Juzava (越後湯沢駅)
1,8 Gala-Juzava (ガーラ湯沢駅)
JR East: Dzsóecu-vonal/Dzsóecu Sinkanszen

A Gala-Juzava-vasútvonal (ガーラ湯沢線; Hepburn: Gāra-yuzawa-sen?) a japán Niigata prefektúrában, Juzavában található vasúti mellékvonal nem hivatalos neve, amelyet a JR East üzemeltet.

A normál nyomtávolságú vonal egy rövid 1,8 km hosszúságú villamosított mellékvonal, amely a Dzsóecu Sinkanszen Ecsigo-Juzava állomásáról a Gala-Juzava állomásig tart, de hivatalosan a (keskeny nyomtávú) Dzsóecu-vasútvonal egyik ágának minősül. A vonalnak nincsenek közbenső állomásai.[1]

Gala-Juzava állomás a közeli Gala-Juzava síközpontot szolgálja ki[2] (a sífelvonók közvetlenül az állomásról indulnak), így az állomást csak a téli időszakban használják. A síszezonban a Tokióból induló Tanigava járatokat meghosszabbítják, hogy Gala-Juzaváig közlekedjenek. A vonalon közlekedő összes vonat "limited express" besorolású, ezért korlátozott expressz felárat kell fizetni rajtuk.

A mellékvonalat eredetileg karbantartási célokra építették, de 1990. december 20-tól, amikor a JR East fejlesztette a síterepet, megnyitották személyszállítási célokra is. A téli szezonon kívül a vonalat az Ecsigo-Juzava állomásig közlekedő és onnan induló vonatok használják.[1]

Gördülőállomány[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. a b 新幹線なのに在来線. Japan: Koyusha Co., Ltd., 66–67. o. (2000. március 1.) 
  2. 「安く乗れる新幹線」増えるか 新潟空港のアクセス鉄道、実現への道のり (japanese nyelven). trafficnews.jp . Mediavague Co., ltd., 2018. március 13. (Hozzáférés: 2019. augusztus 21.)