Fizely János

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fizely János
Született1786
Alsókálnok
Elhunyt1856. október 15. (70 évesen)
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásalelkész
SablonWikidataSegítség

Fizely János (Alsókálnok, 17861856. október 15.) evangélikus lelkész.

Élete[szerkesztés]

Szegény parasztcsalád sarja volt, örökségül csak egy Bibliát kapott. Lőcsén és Pozsonyban a lelkészi pályára készült. 1812-ben a necpáli nemes ifjak nevelőintézetében kezdett dolgozni. Hét év múlva a tiszolci felsőbb iskola vezetésére kérték fel. Itt szintén hét évig igyekezett érvényt szerezni az újabb pedagógiai eszméknek. 1826-ban Sajókazára ment lelkésznek, ahol minden negyedik vasárnap tartott magyar nyelvű istentiszteletet. Ottlétének utolsó éveiben azonban már három egymás utáni vasárnap a magyaroknak és csak a negyediken a szlovákoknak. 1850-ben Csetnekre kapott meghívást mint magyar lelkész, ugyanakkor az akkor még ott lévő grammatikai és syntaxis osztálynak tanára volt.

Művei[szerkesztés]

  • Menssj Šlabikár, Lőcse, 1823. (és Beszterczebánya, 1826. Lőcse, 1836. E kis úttörő munka azért nevezetes, mert hazánkban az elsők egyike ismertette meg a hangoztató mód szerint való olvasást a Pozsonyban 1804 és 1836-ban megjelent Paulini-féle Slabikár mellett; ez volt az első, mely a latin és német olvasásra vezető toldalékok helyett a magyar olvasásra fokozatosan előkészítő toldalékokat mellékelt.)
  • Mint a Solennia tudományos egyesület tagja, az őszi közgyűlésen felolvasást tartott az olvasás-tanítás célszerűbb voltáról, mely a Solennia c. évkönyv XIII. foly. megjelent.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Gulyás Pál: Magyar írók élete és munkái. Bp., Magyar Könyvtárosok és Levéltárosok Egyesülete, 1939-2002. 7. kötettől sajtó alá rend. Viczián János.