Felkai-tó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Felkai-tó
Ország(ok) Szlovákia
HelyMagas-Tátra, Felkai-völgy
Hosszúság350 m = 0,35 km
Szélesség90 m = 0,09 km
Felszíni terület2,241 ha = 0,02241 km2
Legnagyobb mélység4,6 m
Tszf. magasság1663 m
Elhelyezkedése
Felkai-tó (Tátra)
Felkai-tó
Felkai-tó
Pozíció a Tátra térképén
é. sz. 49° 09′ 30″, k. h. 20° 09′ 21″Koordináták: é. sz. 49° 09′ 30″, k. h. 20° 09′ 21″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Felkai-tó témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Felkai-tó (szlovákul Velické pleso) a Magas-Tátra déli oldalának egyik kisebb tava Szlovákiában. Partján épült a Sziléziai menedékház.

Fekvése[szerkesztés]

A tó Tátraszéplak (Tatranská Polianka) feletti Felkai-völgy (Velická dolina) felső részében fekszik, 1641 m magasságban.[1]

A Felkai-tó partján épült menedékházak története[szerkesztés]

Az első kőépület 1871-ben a Felkai-tó keleti partján állt. Blasy-menedékház (Blasyho chata) Felkai-tavi menedékház az építtetőjéről, illetve az elhelyezkedésről kapta a két nevét. 1874 márciusában a Gránátfalról lezúduló lavina elsodorta. Tátrafüred igazgatója Blasy Ede építette, a gondnok nélküli kőből épült háromszobás épületet a fürdővendégek anyagi támogatásával.

Hunfalvy-menedékház (Hunfalvyho chata) Hunfalvy-kunyhó: 1878-ban a tótól délkeletre kisebb famenedéket építettek, melyet a híres geográfusról, Hunfalvy Jánosról neveztek el. A házban volt egy társalgó és hálószoba, valamint konyha és kamra. A Sziléziai menedékház megnyitásáig a nyári hónapokban a háznak valamelyik kiszolgált kalauz volt a gondnoka. A fokozódó turistaforgalmat rövidesen nem bírta kielégíteni a szerény kis épület, melyről a lengyel Radzikowski 1886-ban így panaszkodik: „A házban tetőn, kenyéren és pálinkán kívül semmit sem kapni.” A közeli Sziléziai menedékház megépítése után a „régi háznak” (így különböztették meg az „új háztól”) is nevezett épületben éjszakai menedék működött a hordárok és a hegyi vezetők számára, míg 1913-ban le nem égett.

A Felkai turistalak (Felka) a Felkai-tó közelében 1861-ben épült, de 1874-ben súlyosan megrongálódott.

Sziléziai menedékház vagy más néven Sziléziai ház (1676 m) (Sliezsky dom): 1895-ben a Magyarországi Kárpát Egyesület (MKE) sziléziai szekciója felépíttette a tó nyugati partján az első Sziléziai házat, először mint földszintes faépületet. A Sziléziai menedékház ma is fogadja vendégeit.

Képgaléria[szerkesztés]

Jelzett turistautak[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]