Estée Lauder

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Estée Lauder
Estee Lauder NYWTS.jpg
Estée Lauder egy klienssel (1966)
Született
1906. július 1.
1908. július 1.
Queens
Elhunyt
2004. április 24. (97 évesen)
Manhattan
Foglalkozása vállalkozó

Estée Lauder az IMDb-n

Estée Lauder (1906.[1] július 1.2004. április 24.) amerikai cégalapító, férjével Joseph Lauderrel hozták létre közösen az Estée Lauder Companiest.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Josephine Esther Mentzerként született Coronában (New York, Queens). Anyja, Rose Schotz Rosenthal egy francia katolikus családból származott, magyar zsidó felmenőkkel, apja pedig Max Mentzer csehszlovák volt. 1985-ben kiadott életrajzi könyvében (Estée, A Success Story) Estée így emlékezett vissza édesanyjára: „igazi magyar szépség, anyja egy francia katolikus, apja pedig egy magyar zsidó volt”. „Egy elegáns, jól öltözött monarchista Európából, aki miután új országba költözött, továbbra is kesztyűben, sétapálcával járkált vasárnaponként” – olvasható Estée édesapjáról a biográfiában.[1] Apja előbb szabó volt, majd nyitott egy vaskereskedést, ahol Estée megszerezhette első tapasztalatait, mint eladónő.

Bízott John Schotz nevű bácsikájában, aki magyar vegyész volt, és kifejlesztett egy bőrápoló krémet. „Néztem, ahogy létrehozott valamit egy titkos receptből, egy varázslatos krém színű anyagot, amellyel fiolákat töltött meg… ez egy bársonyos krém volt, amely varázslatosan illatossá tett téged. Talán dicsőítem a memóriámat, de azt hiszem John bácsiban felismertem az én igaz utamat.” A következő húsz évben azon dolgozott, hogy tökéletesítse nagybátyja krémét.

1930-ban házasodott össze Joseph Lauterrel (később megváltoztatták Lauderre). Két fiuk született: Leonard Lauder (1934) és Ronald Lauder (1944). Ronald többek között arról híres, hogy Ronald S. Lauder alapítványa hozta létre Bécsben, Prágában, Pozsonyban és Budapesten a Lauder Javne zsidó iskolákat.1939-ben elvált Joseph-től, majd 1942-ben újra összeházasodott vele. Továbbra is házasok maradtak, Joseph 1982-ben bekövetkezett haláláig.Azért tanult, hogy házassága, és Ronald születése után színésznő lehessen, de hamarosan rájött, hogy marketinges ösztönei jobbak voltak, mint a teátrálisok.

1947-ben megalapította az Estée Lauder Inc. nevű családi vállalkozásukat. A fordulópont az új fürdőolaj, a Youth Dew létrehozásával következett be. Még fiatal anyaként is elmerült a kozmetikai bizniszben, az első termékeit a The House of Ash Blondes Beauty Salonban (Manhattan, Upper West Side) kezdte árulni. Depressziós évei alatt fogyott a legtöbb terméke.

Ő maga 97 évesen halt meg Manhattanben [2]

Ő volt az egyetlen nő a Time magazin 1998-as listáján, amelyen a XX. század húsz legbefolyásosabb üzletemberének a neve szerepelt. Halálakor vállalatát 10 milliárd dollárra becsülték.


Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]