Deme Gábor (színművész)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Deme Gábor
Életrajzi adatok
Született1975.
Budapest
Származásmagyar magyar
Pályafutása
IskoláiTeátrum Színiakadémia (1996)
Szent István Egyetem Jászberényi Tanítóképző Főiskola (2005)
Híres szerepeiDemetrius William Shakespeare: Szentivánéji álom
Páris; Tybalt William Shakespeare: Rómeó és Júlia
Lorenzo William Shakespeare: A velencei kalmár

PORT.hu-adatlap
SablonWikidataSegítség

Deme Gábor (Budapest, 1975. –) magyar színész.

Életpályája[szerkesztés]

Budapesten született 1975-ben. Gyerekszínészként indult pályája, 1985-től a Magyar Rádió Gyermekstúdiójában kezdett a színészettel ismerkedni.

„…szombatonként tanultuk a színész mesterséget, olyan szakemberek foglalkoztak velünk, mint Varsányi Anikó vagy Papp János, és ha valamelyik színháznak vagy filmnek gyerekszereplő kellett, akkor először itt néztek szét a rendezők. Engem a Madách Színház választott ki, ahol elég sok gyerekszerepet osztottak rám. Emlékszem, 1987-ben az apukám hazahozta a havi fizetését, ami 6850 forint volt, meg én is a gázsimat, ami meg 16500 forint. Ráadásul gyerekként ez nem tűnt munkának, inkább kellemes szórakozásnak…a családi hagyományokat követve, budapesti létemre, a Sárospataki Református Gimnáziumba jártam, ahol a dédnagyapám, a nagyapám és az apukám is végzett. [1]

A Hajdufy Miklós vezette Teátrum Színiakadémián végzett és közben a Madách Színházban szerepelt. 1996-2022 között a szolnoki Szigligeti Színház társulatának tagja volt, a színház akkori vezetője Schwajda György szerződtette.[2] Művelődésszervezői diplomáját 2005-ben kapta meg a Szent István Egyetem Jászberényi Tanítóképző Főiskolai Karán. Színészi és segédrendezői munkái mellett 2009-től a szolnoki színház videótárának vezetőjeként is dolgozott.

Fontosabb színházi szerepeiből[szerkesztés]

Szinkronszerepei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Sok szerepben, nemcsak a színpadon–blogszolnok.hu
  2. Társulat Archívált (magyar nyelven). Szigligeti. (Hozzáférés: 2023. július 18.)

Források[szerkesztés]