Cikkjelölt:Miskolczi Ferenc (fizikus)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dr. Miskolczi Ferenc
SablonWikidataSegítség

Miskolczi Ferenc (1947. április 20, Budapesten) fizikus. Jelenleg feleségével együtt az Egyesült Államokban él.

A légköri szén-dioxid klímaalakító hatásával, az üvegházhatással szembenálló dolgozata [1] révén lett ismert. A hosszútávú mérési adatokon alapuló számítási eredményei ellentétesek többek között azokkal az irányelvekkel, amik meghatározzák a mai energiapolitikát.[2]

Élete[szerkesztés]

Korai évek[szerkesztés]

Édesapja, Miskolczi Ferenc, eredetileg kertészeti végzettséggel bírt, amihez később földrajztanári diplomát is szerzett. Eközben, a II. Világháborúval kötelezően induló katonai szolgálat tovább sodorta a katonai pályán, ekként a Koreai háborút is megjárta. Akkori felesége Winkler Mária volt, egy gépírónő a Csepeli Weiss Manfréd Művekben, akivel 4 gyermeket neveltek fel.

Középiskolai tanulmányait a Csepeli Jedlik Ányos Gimnáziumban végezte, ahol a fizikát Vermes Miklóstól tanulhatta. Innen vezetett Miskolczi útja az ELTE TTK fizikusi szakára, ahol 1971-ben graduált.

Közben megnősült, ezért kevesebb időt tudott fordítani a tanulmányaira. Mégis, Marx György akadémikus, az Atomfizikai Tanszék akkori vezetője benne látta meg azt, aki frissen végzettként is segítheti korai elképzelései alátámasztását a légköri CO2-t illetően, kvantitatív számításokkal.

Munkássága[szerkesztés]

1971-es szakdolgozata még a neutron-aktivációs elemzés[3] témakörből íródott[4], 1975-ös egyetemi-doktori disszertációja pedig a légköri CO2 hatásai körül tapogatózott[5], amelyben rejlő feladatok adekvát kezeléséhez menetközben elvégezte a tudatosan választott programozási ismereteket is. [6] Azt hogy ez a lépése, valamint a programozás bevetése egy kérdésben mennyivel megelőzte korát, kiderül egy 2013-as visszatekintésből[7] amely rögzíti a terület fejlődését hosszabb ideig megmerevítő állapotokat:

„Az 1980-as évtizedben egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a … napsugárzásmérő világhálózat műszerei által szolgáltatott adatok hibája jóval nagyobb, mint a műszerek saját hibája… Ez a hálózat nem alkalmas az éghajlatmodellek pontosítására, a trend megbízható ki-mutatására, az egész Földet teljesen lefedő műholdas mérésekből leszármaztatott felszíni adatok ellenőrzésére.”

– írta éppen az a Major György, akivel közös Miskolczi első nemzetközileg jegyzett publikációja.[8]

Miskolczi tehát már ekkor felkészült volt, de még nem került „tűzközelbe”. Végzés után a budapesti székhelyű Meteorológiai Intézet Légköri Sugárzási Tanszékén állt munkába, amelynek 1975-1983, 1990-1991 között a vezetője volt. Az ott zajló, jobbára rutin igényeket kielégítő feladatok mellett 1981-ben fedél alá hozta kandidátusi disszertációját[9], valamint azt az elhúzódó vállalkozást is amit még az egyetemi évek alatt kezdett Marx Györggyel, s aminek a korabeli számítógépes metodikák (mint adatok százezrei lyukkártyás beolvasása[10]) sem igazán kedveztek.[11]

Mint már annyian előtte is – a kor behatárolt lehetőségei miatt is pangó hazai kutatási lehetőségek zártságából menekülve – Miskolczi is a külföldi munkavállalásban keresett menedéket. Így vezetett első útja Nigériába, ahol a Calabari egyetem Fizikai-tanszékén Senior Lecturer beosztásban kutatott és oktatott párhuzamosan (1983-1987). Innen az olaszországi Triesztbe és Modenába került, ahol a már régóta benne szunnyadó sugárzásátviteli számítások hasznossá tételével nagyban emelte az ilyen irányzatokat célzó folyó kutatásokat (1987-1989). A rádiószondás és a műholdas sugárzásmérési adatok korrelációba hozása a földfelszínen mért adatokkal vezetett a HARTCODE programja megírásához,[12] aminek a tökéletesítéséhez[13] már az egyesült államokbeli Marylandi egyetem adott neki otthont 1991 és 2001 között, egyre emelkedőbb beosztásban. Itt a legkülönfélébb sugárzási aspektusokra terjesztette ki a vizsgálatait (benne az ózon kvantitatív észlelésre, a fotoszintézisre alkalmas sugárzás összessége meghatározására, a CO2 IR elnyelésén túl a légkör másik alapvető infravörös tartományban aktív komponense, a víz IR elnyelési kontínuuma akkurátus empírikus parametrizálására), miközben a HARTCODE szoftvere hatóképességét is mindez irányokba kiterjesztette.

Hírnév[szerkesztés]

Légkörkutatás

Ezekre a teljesítményekre már felfigyelt a NASA is, és 2001-ben az alkalmazásába vonta. Az előzőek összessége már önmagában elegendőnek bizonyult a kor égető klimatológiai kérdése megválaszolására, mindössze a NASA által gyűjtött széleskörü adatok gondos feldolgozása szükségeltetett – amire Miskolczi megbízatása kiterjedt. Az 5 éven keresztül tartó aprólékos munka végeredménye azonban váratlan helyzet elé állította a foglalkoztatót. Feketén-fehéren kiderült, hogy a légköri CO2 nem lehet számottevő tényező az észlelt jelenkori Földi melegedésben – mindaddig amíg a Föld felszínét uraló óceánok vize elegendő párát képes a légkörbe juttatni (ami viszont a Földre érkező napsugárzás intenzitását tekintve milliárd évek óta adott). Ez, a pusztán az észlelt mérési adatokból levont következmény, magát Miskolczit is meglepte, s emiatt a jelenséget elméleti oldalról is vizsgálat alá vetette. Ez vezetett el annak a megerősítéséhez, miszerint elméleti alapokon is megáll, hogy a Föld légkörének optikai vastagsága (a légkör hosszúidejű átlagos infravörös abszorpciója) konstans, melynek mértéke 1,87.[* 1]

Ez azonban már a nemkívánatosság határát súrolta, hiszen éles ütközésben volt az időközben mind nagyobb tért nyerő IPCC tanokkal, s a NASA berkei nem járultak hozzá a váratlan eredmény tudományos közegben történő közlése támogatásához. Ami viszont töréshez vezetett: Miskolczi 2006 január elsejével lemondott a pozíciójáról, s megkísérelte az eredményei önálló közzétételét. Ami furcsállható akadályokba ütközött , míg végül eljutott a befogadásig. Ekkortól számítható eredményeinek az a negligálásig is elmenő lekezelése, aminek már közismertté vált lenyomatát egy másik neves magyar személyiség szerencsétlen sorsa adja: a Semmelweis szindróma.

Tevékenységének megvitatása[szerkesztés]

Zágoni Miklós vizsgálata[szerkesztés]

Míg Miskolczi maga a dolgozata nemzetközi folyóiratban megjelenéséért küzdött, addig az IPCC mint testület 2007-ben Béke Nobel díjat kapott. Ezzel hivatalosan is ellehetetlenülni látszottak Miskolczi eredményei.

Ebben a légkörben indult az MTA által kezdeményezett vizsgálat, mely tudományos voltában kívánta a helyére tenni Miskolczi már létező dolgozatát, s melynek letéteményese Zágoni Miklós volt. A vizsgálat 1 év időtartamra rúgott, s a záródokumentum[14] 88 oldalon összegez. Az értékelés ezúttal is felkavaró volt: Zágoni nem lelt hibát Miskolczi érvelésében, korábbi meggyőződése Miskolczi érvelései hatására megfordult, s ebben az értelemben minősítette Miskolczi alkotását.

Hozzá kell tenni, hogy Zágoni maga is érezhette a rá nehezedő nyomást, s tett némi engedékeny kijelentést abba az irányba, hogy a CO2 kibocsátás csökkentésére irányuló erőfeszítés azért mégsem haszontalan. Sajnálatos, hogy ez az apró kompromisszumosság felzaklatta a borotvaélen táncoló Miskolczit, mert Zágoni vélekedése később ebben a kérdésben is letisztult, s nyilatkozataiban a legőszintébb méltatással beszél Miskolczi szakmai hiteleségéről, indíttatása tisztaságáról. Zágoni „zavaró” kijelentése pedig voltaképp védhető, ma is – csakhogy nem Miskolczi dolgozata végkicsengése kapcsán. Az antropogén CO2-kibocsátás[15] visszafogása egyben azt is jelentené, hogy az emberiség az elérendő céljait energiahatékonyabban valósítja meg[16] – ami tényleges és reális kívánalom a mai túlfogyasztó civilizációban.

Cáfolatok (pro és kontra)[szerkesztés]

Túl az anonimitásba burkolódzó elutasításokon amik végigkísérték a próbálkozásait, hogy eredményeit tudományos folyóiratokban közzétegye, a személyesen vállalt kritikák egy csokrát érdemes szemügyre venni.

  • Dorland támadása[17] sokak szerint ízekre szedi dolgozata számos pontját. Precízebb utánajárás azonban egyértelműsíti, hogy felületességében félreértelmezte a kritika alá vont dolgozat általa kimazsolázott részleteit.[forrás?]
  • Dorland honfitársa, van Andel ugyanakkor elismeréssel adózik elemzésében[18] teljesítményének. De még ennél is továbbmegy: kimutatja[19] hogy D. 1999-es Ph.D. dolgozata[20] bizonyos mérései is éppen azt az eredményt hozták amit Miskolczi dolgozata egyik résztétele megfogalmaz, ám Dorland ezt az összefüggést a saját mnkájában nem fedezte fel, Miskolcziéban viszont nem szűnik meg kritizálni.[21]

Külön érdekesség, hogy Dorland meghívást nyert a Zágoni-jelentést követő MTA szervezésű vitára, s mondhatta el ott plénum előtt Miskolczi dolgozatáról a maga leminősítéseit úgy, hogy eközben oda Miskolczit meg sem hívták, ami ellen Zágoni tiltakozott[22].

  • Nem hagyható figyelmen kívül a kritika akkor sem, ha az egy jelentős klimatológus felől érkezik. Ürge-Vorsatz Diána elintézi a dolgot azzal, hogy Rahmstorf 6 ízben/ponton is kimutatta a dolgozata ellentmondásait, s ugye egy is elegendő lenne a cáfolathoz, miközben Rahmstorf oceanográfus, s ha foglalkozott is Miskolczi tézisével, annak publikációiban[23] nincs lenyomata. A feltevés, miszerint a kijelentéstevő összekeveri Rahmstorfot Dorlanddal, több mint valószínű

Hazai kritikák[szerkesztés]

Ezek a visszafogottabb megnyilatkozások a légköri CO2 melegítő effektusa körül főként a Zágoni-jelentés közzététele utáni közvetlen megbolyduláskor születtek, hazai akadémiai résztvevőktől.

Így Reményi a CO2 keltette felmelegedés tekintetében ekként tesz hitet:[24]

„Azonban az irodalmi adatok alapján sem mondható a kapcsolat korrelációnak, de konvergenciának sem. Az átlagoláshoz kiválasztott szakaszoktól függően sokféle megállapítást lehet tenni. Hosszabb időszakaszokra is a szén-dioxid-koncentráció növekedése mellett lehet hőmérséklet-csökkenést megállapítani.”

Amit hátrébb tényszerűen is részletez, de szót ejt ott a CO2 elnyelési görbe alapvető telítettségi jellegéről is.

Berényi klasszikus és ismert példák bemutatása után leszögezi:[25]

„klimatikus jövőnk előrejelzését nem nagyon építhetjük a CO2 légköri koncentrációjára, függetlenül attól, hogy „természetes” vagy antropogén eredetű.”

Két figyelmeztető idézetet is elhelyez cikkében:

„ az átlagostól nem is nagyon eltérő időjárási eseményekre sem vagyunk felkészültek és a felkészületlenség hamis magyarázatként az éghajlatváltozásra hivatkozunk. (Major, 2007)”

„ha nem értjük a jelenlegi folyamatokat, honnan vesszük a bátorságot a beavatkozáshoz?” (Szarka, 2010)”

Haszpra boncolgatása[26] viszont az előbbiek tökéletes ellentétével zárul:

„Összefoglalva megállapíthatjuk, hogy a jelenlegi, példátlanul gyorsnak tűnő éghajlatváltozást elsősorban a légkör összetételének változása gerjesztheti, és ennek hátterében döntően az emberi tevékenység áll. Mennyiségénél fogva az éghajlatváltozás fő vezérlője a széndioxid.”

Figyelemre méltó erre a Miskolczi-dolgozaton magát átrágó Zágoni válaszreakciója[27], amely az előző okfejtésekkel szemben jóval konkrétabban összegzi a lényegesen-új fejleményt:

„A valós légköri szerkezeten elvégzett nagy pontosságú sugárzásátviteli számítások és a fluxuselemekre vonatkozó mérések alapján az állítás így fogalmazható meg: a felszín-légkör rendszer a számára adott elérhető (a bejövő napsugárzásból a reflexiók után megmaradó) teljes rövidhullámú energiamennyiséget elnyeli, különféle energiaformákká alakítja, és hosszúhullámon kisugározza. Rendszerünk nem az üvegházhatású gázok mennyisége, hanem az elérhető energia mennyisége szempontjából hiánygazdaság. Vízben gazdag bolygónkon ugyanis a párautánpótlás bőségesen rendelkezésre áll. A sugárzásátviteli folyamatot így nem az egyes üvegházhatású nyomgázok változó mennyisége, hanem a vízgőz eloszlása és dinamikája határozza meg. A hidrológiai ciklus révén a rendszer képes beállítani és fenntartani az összes bejövő elérhető energia abszorpciójához és emissziójához szükséges felszíni és légköri hőmérsékletés páraeloszlást, beállítva és fenntartva a maximális üvegház-faktort.”

Hogy még-érthetőbb legyen, ezzel a megfogalmazással igyekszik a Miskolczi által találtakat közelebb hozni:

„bolygónk sajátos óceán-légkör-felhőzet rendszere a rendelkezésére álló összes napenergiát elnyeli, megemészti és hosszúhullámon kisugározza; s e folyamat dinamikáját nem a nyomgázok mennyisége, hanem a beérkező energia mennyisége és termikus újraelosztása szabályozza. Ez az energiamérleg-egyenletekre elvi korlátot szab, aminek következtében a fluxusok stacionárius belső arányokat, stabil (üvegházgáz-invariáns) szerkezetet, „geometriát” mutatnak, melynek elemeit nem lehet az egyes nyomgázok koncentrációjának megváltoztatásával ide-oda tologatni.”

Haszpra erre adott válaszában[28] mentsvárként az emelkedő felszíni hőmérséklettel kétségtelenül együttjáró magasabb párolgás törvényszerűségéhez nyúl, s a CO2 helyett már az ekként feltételezetten megnövekedett légköri vízmennyiség szabályozó hatását helyezi előtérbe:

„a felszíni hőmérséklet és a légköri vízgőztartalom között nagy valószínűséggel szoros pozitív kapcsolat van, azaz a légkör üvegházhatása nem állandó”

– implikálva azzal, hogy annak növekednie kell. Feledve az alapvető ismereteket a víz fázis átalakulásairól (amit a magasabban hidegebb légkör igazgat), s ami magával hozza a megnövekedett légköri víztömegnek az elnyelési és a kisugárzási változásait egyaránt.

A tétel jelentősége és következményei[szerkesztés]

Miskolczi elénk tárt eredményei alapján tehát biztonsággal kijelenthető – akár az elmúlt 60 év hossza mentén végzett és kompilált mérési adatokra támaszkodva, akár az elméleti gyökerű fizikai kényszerösszefüggések mentén – hogy a légköri CO2 jelenkori viszonylatban számottevő mértékű emelkedése (lett légyen az antropogén vagy természeti eredetű) nem lehet tényező abban a felmelegedésben, aminek a mibenléte fölött is alaposan megoszlanak a vélemények.

Az észlelt felmelegedés hátterében egészen más tényezők állhatnak: a Föld Naprendszeren belüli helyzetéből adódó megmásíthatatlan kitettségek,[* 2] vagy éppen a földfelszín albedójának érdemi méretű eltolódása.

Míg az előbbire nem áll módunkban ráhatással lenni, addig az utóbbival más a helyzet. Megtapasztalt – bár nem kellően tisztázott – albedó-változást hozott a városokban a beépültség növekedése, súlyosbítva az aktív zöldfelületek drasztikus visszaszorulásával.[* 3][31] Mégkevésbé tudatosodott az, hogy a városokon kívül eső, a mezőgazdasági-művelés[* 4] alá vont egyre nagyobbodó területek hőelnyelési viszonyai is erőteljesen megváltoztak, s ez – a területi arányokból adódóan – sokkalta nagyobb faktor (bár kisebb visszhangot kelt, hiszen a vidék területeit mind kevesebben, és ritkábban is lakják).

Amennyiben ezekre irányulna az összpontosított figyelem, akkor tevőlegesen bele tudna avatkozni az emberiség abba, amit kényszerűen megél. A vízhasználattal, a talajműveléssel, a tájba illeszkedéssel folytatott eddigi visszaélésszerű gyakorlatot fel kell váltsa egy természetbarát, ami az egyedüli záloga a vágyott fenntarthatóság mellett a már létrejött károk tompításának, hosszabb távon pedig eszköz a rehabilitására. Ennek alapjaihoz ágyaz meg Országh József Vízgazda szemlélete.[33] Miskolczi elméletiként számontartott munkája[34] praktikus hozadéka az lehetne, hogy a légköri CO2 mesterséges csökkentésére ill. alacsony szinten tartására irányuló hallatlanul költséges (és bizonyíthatóan kétes eredményességű) forrásait felszabadítja. Miáltal azok rendelkezésre állhatnának a sokkalta kisebb összegekből már demonstráltan megvalósítható vízgazdai átalakítások nagyléptékű megvalósításaihoz. Ebben az értelemben találkozik két, egymást soha nem ismerő magyar tudós szelleme[35], módot kínálva számos valós nehézség orvoslására.

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. Ami tehát éppúgy a Föld fizikai jellemzője, mint annak átmérője, tömege, vagy a Naptól való távolsága.
  2. Mint a pályaelemek folytonos (és ciklikus) változásai, a „Nap-kályha” működésének (ciklikus/aciklikus) irregularitásai[29], a Föld hullám ill. részecske vevő/eltérítő mechanizmusát befolyásoló[30] magmatikus eredetű mágnesességi állapota.]
  3. Ez az a faktor, amit a számukban megszaporodott városlakók úgy könyvelnek el, mint a globális felmelegedés vitathatatlan tényét; holott a már kiépült felszíni mérőhálózat ezen-pontjain megváltozott mikroklíma vezet ott a ténylegesen magasabb hőmérsékletértékekhez, ami persze emeli a teljes-földfelszínre vetített átlagot is.
  4. Ha csupán a földfelszínt huzamosabb ideig szabadon hagyó talajforgatást vesszük (szántás), azzal nem csupán előnytelen albedo-változás jár együtt, de a kedvezőtlen változások egész sora. Köztük a vízvesztés megnövekedése: ami magát a termelést lehetetleníti el; de az így szárazzá váló területek fölötti vízgőzben szegényebb légállapot megborítja a légköri áramlásokat is – amik vonzataként kiszámíthatatlanná válik a (helyileg megszokott) időjárás. De követi ezt a talajerózió is: a fizikai rombolásán túl a kémiai elszegényedés is, mint a humuszszint csökkenés, a talaj leépülés, az általuk segített tápelem feltárási folyamatok beszűkülése vagy leállása[32] (amikre rásegít egy másik, alapjaiban félreértet gyakorlat, az un. műtrágyázás).

Jegyzetek[szerkesztés]

  1.  Miskolczi, F., M., 2014: The Greenhouse Effect and the Infrared Radiative Structure of the Earth's Atmosphere. Development in Earth Science Volume 2, 2014 pp31-52 https://www.researchgate.net/publication/268507883
  2. Éghajlat és energiapolitika
  3.  Olvasmányosan: http://www.matud.iif.hu/2012/02/06.htm
  4.  Activation Analysis Using 14MeV Neutrons, MS. Degree in Physics
    (1971) ELTE TTK, Budapest, Hungary
  5.  Evaluation of the CO2 Atmospheric Transmission Functions for Remote Sensing of Temperature Profiles, Ph.D. Degree in Physics (1975) ELTE TTK, Budapest, Hungary
  6.  Diploma magas-szintű számítógépes-programozásból International Educational Center for Computer Technique, Budapest, Hungary1974
  7.  Major György: Áttekintés a hazai pirheliométeres tevékenység évszázadáról (Légkör 58. évf. 2013/2 szám pp65-71)
  8.  Sensitivity distribution along the strips of Compensation pyrheliometers By G. Major, I. Mersich and F. Miskolczi, Tellus Vol. XXVI (1974) pp691-693
     https://doi.org/10.3402/tellusa.v26i6.9877
  9.  Determination of Total Ozone and the Main Characteristics of the Vertical Distribution of Ozone Using Satellite Infrared Measurements, Ph.D. Degree in Earth Sciences (1981) MTA, Budapest, Hungary
  10. Számítógépes programozás a lyukkártyás korszakban
  11. Marx G, Miskolci F. The CO2 greenhouse effect and the thermal history of the atmosphere. Adv. Space Res. 1981; 1(14) pp5-18 DOI: 10.1016/0273-1177(81)90238-6
  12. Miskolczi, F. , R. Rizzi, R. Guzzi and M. M. Bonzagni, 1988: A new high resolution atmospheric transmittance code and its application in the field of remote sensing. Proc. IRS’88 current problems in Atmospheric Radiation, Lille 18-24 August 1988, 388-391
  13. Miskolczi, F., 1989: High resolution atmospheric radiative transfer code (HARTCODE) DOI: 10.13140/RG.2.1.2319.6240
  14. Miskolczi Ferenc kutatási eredményeinek kritikai vizsgálata, Beszámoló jelentés MTA GGKI 2010. december 1. - 2011. november 30. Zágoni Miklós
  15. sok félreértésre és mégtöbb félreinterpretálásra ad okot az a klimatológiai berkekben rendkívül gyakori szűkítés, amely ezen csakis a fosszilis-tüzelőanyagok használatából eredő CO2-t érti
  16. Szarka Láaszló Csaba: A Mai Globális Környezeti Kihívások Függetlenek Az Éghajlatváltozás Éppen Aktuális Tendenciájától Magyar Tudomány 2017 vol.187 (6) pp680-686
  17. Rebuttal of Miskolczi’s alternative greenhouse theory Rob van Dorland and Piers M. Forster
  18. [Note on the Miskolczi Theory. Noor van Andel, Energy & Environment Vol. 21, No. 4, 2010 pp277-292 DOI:10.1260/0958-305X.21.4.277
  19. [van Andel: The new climate theory of Dr. Ferenc Miskolczi munkájában a The Cabauw measurements alatt.
  20. Van Dorland, R., Radiation and Climate: from radiative transfer modelling to global temperature response, Ph.D. Thesis, ISBN 90-646-432-7
  21. A Mérleg-nyelve II.)3.)b)
  22. Emlékeztető az MTA GGKI 2011. január 17-i projektindító munkaértekezletéről p9
  23. Google Scholar
  24. Reményi Károly: A konszenzus és az evidencia nem tudományos érv (A fosszilis tüzelőanyagok és a globális felmelegedés) MagyarTudomány 2010 vol.171 pp44-48
  25. [Berényi Dénes: Klímaváltozás, globális felmelegedés, CO2-hatás – kritikus szemmel MagyarTudomány 2011 vol.172 pp18-31
  26. [Haszpra László: Az éghajlati rendszer és mozgatói MagyarTudomány 2011 vol.172 pp570-579
  27. [Zágoni Miklós: Észrevételek Haszpra László Az éghajlati rendszer és mozgatói tanulmányához - http://www.matud.iif.hu/2011/08/14.htm MagyarTudomány 2011 vol.172 pp1000-1002]
  28. [Haszpra László: Válasz Zágoni Miklós észrevételeire MagyarTudomány 2011 vol.172 pp1003-1005
  29. A Naptevékenységekről részletesebben
  30. A napszél-részecskék mágneses-mező általi eltérítése
  31. Eklatánsan példázza az effektust a Mennyire befolyásolja a Nap az északi félteke hőmérsékletének alakulását? cikk 13. a) és b) ábrája: Geomatikai Közlemények XXIV pp45-129 Eredeti cikk: Ronan Connolly et al. 2021 Res. Astron. Astrophys. 21 pp131-199 doi: 10.1088/1674-4527/21/6/131 Nagyítható, vonatkozó ábrákkal
  32. Talajtan
  33. [Szabad hozzáférésben: Vízönellátó (Eautarcie) Könyv alakban: Országh József A Víz és Gazdája (2019, Ekvilibrium) ISBN 978-963-88213-7-9]
  34. [Könyv-alakban: Miskolczi Ferenc AZ ÉGHAJLAT ÖNSZABÁLYOZÁSA (Püski kiadó 2021) ISBN: 9789633023280]
  35. Két tudós

[[Kategória:1947-ben született személyek]] [[Kategória:Budapesten született személyek]] [[Kategória:Élő személyek]] [[Kategória:Magyar fizikusok]]