Balfácán (film, 1981)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Balfácán
(La Chèvre)
1981-es francia–mexikói–máltai film
RendezőFrancis Veber
ProducerAlain Poiré
Műfaj
ForgatókönyvíróFrancis Veber
Főszerepben
ZeneVladimir Cosma
OperatőrAlex Phillips Jr.
VágóAlbert Jurgenson
Gyártás
GyártóGaumont
Ország Franciaország

Mexikó

Málta
Nyelvfrancia
Forgatási helyszín
Játékidő
  • 94 perc
  • 90 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 1981. december 8. (Franciaország)[1]
  • 1982. március 19. (Németország)[2]
Kronológia
KövetkezőBalekok
További információk
SablonWikidataSegítség

A Balfácán egy 1981-ben bemutatott francia–mexikói filmvígjáték Pierre Richard és Gérard Depardieu főszereplésével. A két főhős együtt próbál meg az elveszett Bens lány nyomára bukkanni Mexikóban, ahol utoljára látták a nőt.

Szereplők[szerkesztés]

Cselekmény[szerkesztés]

Bensnek, egy francia üzletembernek eltűnt balszerencsés és kétballábas lánya, Marie, miközben Mexikóban nyaralt. A kétségbeesett gazdag apa mindent megpróbál, hogy a lánya nyomára akadjon. Miután a hatóságok nem jártak sikerrel, felbérel egy magánynyomozót, Campanát (Gérard Depardieu), hogy keresse meg a lányát. Több mint 40 napnyi sikertelenség után a cég pszichológusa egy meglepő ötlettel rukkol elő: a cég egyik könyvelője, François Perrin (Pierre Richard), szintén kétballábas csődtömeg, ha őt indítanák a lány nyomába, a két szerencsétlen biztosan egymásba fog botlani. Az apa belemegy az ötletbe, behívják Perrint, majd megbízzák a számára szokatlan feladattal. Segítséget is kap, Campana detektívet, akit mint asszisztensét mutatják be neki. A detektív persze az elejétől fogva ellenzi a tervet, ő nem hisz a véletlenekben.

A kalandok már induláskor megkezdődnek: Perrin véletlenül nekimegy a reptér fotocellás ajtajának, ami miatt lekésik a Mexikóba tartó gépet, helyette egy később induló, átszállásos útvonalat választanak. Az átszálló reptéren ügyetlenkedése miatt elered az orra vére, emiatt a reptér ügyeletére kerül. Az ott dolgozó nővérnek Perrin elmeséli balesetét a párizsi repülőtéren a fotocellás ajtóval, mire az megjegyzi, hogy ilyen szinte soha nem szokott előfordulni, kivéve egyszer, néhány héttel korábban, mikor egy nő szintén így járt az itteni ajtóval, aki egy férfivel érkezett a reptérre. A magánnyomozó ennek hallatán utánajár az esetnek és megmutatja a keresett Bens lány fényképét a reptéri biztonság szolgálaton. A biztonsági szolgálat vezetője felismerni véli benne a keresett ügyetlen francia lányt. A nő elvesztette a táskáját és az útlevelét, ami hamis volt, így az igazi személyazonossága ismeretlen. A reptéri rendőrfőnök némi információval szolgál a férfiről is, akivel együtt látták. Elindulva ezen a nyomon egy éjszakai bárba kerülnek, ahol Perrinnel vad flörtbe kezd az egyik ott dolgozó lány. Campana figyelmezteti társát, hogy ki fogják fosztani és menjenek inkább haza. Azonban Perrin marad, miközben a nyomozó visszatér a szállodába. Sejtése beigazolódik, ügyefogyott barátját elrabolják és kirabolják. Pénz nélkül, négykézláb kúszik vissza a szállodába. Együtt indulnak az elveszett pénz nyomába, és így jutnak el Arbalhoz (Jorge Luke), akivel a nőt utoljára látták. Elrabolják, kiviszik a város melletti pusztaságba, ahol megtudják, hogy a lány folyamatosan balszerencsét hozott rá, de mielőtt többet is mondhatna, Arbalt gépfegyveresek lelövik. Ők ketten sértetlenül megússzák a leszámolást, ám az autójukból kifolyik a benzin. Gyalog indulnak vissza a városba, de útközben rendőrök tartóztatják le őket, mert azt hiszik, ők követték el a gyilkosságot.

Mindketten börtönbe kerülnek. Campana egyre inkább úgy érzi, kezd ráragadni társa balszerencséje. A börtönből kiszabadulva elkapják a bandavezért, aki később elárulja, hogy a lányt repülőre ültették, ám az lezuhant a dzsungel felett.

A nyomozást ezzel befejezettnek tekintik, hiszen a lány minden bizonnyal meghalt. Felhívják az apát, aki azonban egy újabb képtelen ötletet kap a cég pszichológusától: körözzenek repülővel a dzsungel felett, hátha valami váratlan esemény ismét segít.

A repülés közben Perretet megcsípi egy darázs, a csípés miatt teste csúnyán felpuffad. Kényszerleszállást hajtanak végre egy kis reptéren a dzsungelben. Perretet mentővel elszállítják. Miután rendbe jön, elmeséli, hogy a kórházban a szobatársa furcsa dolgot mesélt: egy kerek szemű lány érkezett a falujukba, ám utána az egész falujuk leégett és mindenki meghalt. Marie fényképét meglátva ordítani kezd, így megbizonyosodtak róla, hogy a kétbalkezes lány okozhatta a bajt. A faluba érve csak romokat találnak és visszafordulnak. Egy véletlen baleset miatt Perret rálő Campanára, a sérülése nem súlyos, ám mégis elviszi egy közeli misszióba. Itt ismét csak romokat találnak, mintha egy robbanás pusztított volna el mindent. Visszaindulnak a városba, de kifogy az üzemanyaguk. Egy napnyi várakozás után ismét összevesznek azon, ki a hibás ezért az egészért, majd Perret Campanára támad. Szerencsétlenségére Perret megfejeli az autót, majd eszméletét veszti. Ezután végre egy autós érkezik, aki elviszi őket a legközelebbi faluba. Perretet egy fiatal, eszméletlenül fekvő nő mellé fektetik le. Egyszerre térnek magukhoz, egyikük sem emlékszik rá, hogy került ide. Kézen fogva kibotorkálnak az ajtón a tópartra. Campana, mikor meglátja kettejüket, rádöbben, hogy megtalálták a keresett lányt, ám öröme nem tart sokáig: a két szerencsétlen alatt leszakad a móló, a sodrás pedig egyre távolabb sodorja őket a kórháztól...

Érdekességek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]