Gaumont

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gaumont
Típus
  • filmgyártó vállalat
  • vállalkozás
Alapítva1895
Székhely
VezetőkSidonie Dumas
AlapítóLéon Gaumont
Iparág
  • filmipar
  • motion picture, video and television programme activities
  • médiaipar
  • film production for the cinema
TulajdonosSidonie Dumas
Formapublic limited company with a board of directors (n.o.s.)
Termékekfilm
Leányvállalatai
  • Gaumont Animation
  • Gaumont GmbH
  • Gaumont-British Picture Corporation

A Gaumont weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Gaumont témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Gaumont francia filmvállalat, az 1895-ben történt alapításával a világ legrégebben működő filmgyártó vállalata. A vállalat központja a párizsi Neuilly-sur-Seine városrészben van.

Története[szerkesztés]

A céget Léon Gaumont (1864–1946) francia mérnök és feltaláló alapította, kezdetekben fényképezőgépekkel és felszerelésekkel kereskedett. A cég profilja 1897-től változott meg, amikor a kivetítőkészülékek reklámozására kisfilmeket készítettek. A vállalat párizsi La Villette városrészben felépített filmstúdiói a világ legnagyobbjai voltak az 19051914 közötti időszakban, a kisebb város méretű filmstúdiót a franciák Léon Gaumont monogramja után „Cité Elgé”-nek hívták.

A filmvállalat több külföldi irodát is nyitott, a Gaumont brit leányvállalatának közreműködésével készítette el Alfred Hitchcock számos filmjét, úgymint a 39 lépcsőfok (1935), vagy a Londoni randevú (1938) című filmeket. A második világháború kitöréséig, a szintén francia konkurens filmgyártó Pathé mellett, a Gaumont uralta az európai filmipart.

Az amerikai filmgyártók európai feltörekvése pénzügyi válságba sodorta a háború során amúgy is jelentős veszteségeket elszenvedett vállalatot, ezért az 1930-as évek elején a Franco-Film Aubert-tel egyesült.

1975-ben a vállalat részvényeinek 60%-ának megvásárlásával, a szavazati jog 70%-ának megszerzésével a francia médiamágnás Nicolas Seydoux lett a Gaumont ügyvezetője.

A filmvállalat logóját, a margarétát Léon Gaumont anyja emlékére választotta, akinek keresztneve Marguerite volt. A logó grafikájának az alapja a mai napig margaréta.

1970-es évek[szerkesztés]

1980-as évek[szerkesztés]

1990-es évek[szerkesztés]

2000-es évek[szerkesztés]

2010-es évek[szerkesztés]

2020-as évek[szerkesztés]

Napjainkban[szerkesztés]

A Gaumont mai napig független filmgyártó, a francia filmek legnagyobb gyártója és a forgalmazója. A filmvállalat televíziós műsorokat is gyárt, továbbá animációs filmeket is készít.

Források[szerkesztés]

  • Gaumont SA (angol nyelven) (html). www.fundinguniverse.com. (Hozzáférés: 2011. július 18.)