Pofa be!

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pofa be!
(Tais-toi!)
2003-as francia–olasz film
RendezőFrancis Veber
ProducerSaïd Ben Saïd
Gérard Gaultier
Műfaj
ForgatókönyvíróFrancis Veber
FőszerepbenGérard Depardieu
Jean Reno
Richard Berry
André Dussollier
ZeneMarco Prince
OperatőrGeorges Klotz
VágóGeorges Klotz
Gyártás
GyártóUGC
Ország Franciaország
Olaszország
Nyelvfrancia
Játékidő85 perc
Költségvetés27 440 000 €
Forgalmazás
Forgalmazómagyar Best Hollywood
Bemutatófrancia 2003. október 22.
magyar 2004. január 15.
Korhatár12 II. kategória (F/1063/J)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Pofa be! (franciául Tais-toi!) 2003-ban bemutatott francia filmvígjáték Francis Veber rendezésében, Gérard Depardieu és Jean Reno főszereplésével. Zenéjét Marco Prince szerezte.

Cselekmény[szerkesztés]

A Montargis-ból származó Quentin (Gérard Depardieu), a nagydarab, bumfordi, kissé együgyű melák, és Ruby (Jean Reno), a kemény, hallgatag bűnöző egy börtöncellában találkozik.

Quentin egy valutaváltó bódét akart kirabolni, de nem tudta megszerezni a kívánt pénzt, ezért útbaigazítást kért a legközelebbi bankhoz. Amikor a rendőrség megkapja a fülest, hogy valaki bankot készül kirabolni, Quentin berohan egy moziba, ahol éppen a Jégkorszakot vetítik. Ezért kapták el, mert leült megnézni a filmet.

Ruby, a bűnözőket irányító Vogel alárendeltje, aki viszonyt folytatott főnöke feleségével, és börtönbe került, miután rajtakapták, hogy elrejtette a zsákmányt, amit főnökétől lopott el, bosszúból a szeretője haláláért.

A nyomozó javaslatára a börtönigazgató közös cellában helyezi el őket, egyrészt azért, mert a többi rab nem bírja ki a folyamatosan fecsegő Quentint, és aki ezért rendre megveri őket, másrészt mert azt reméli, hogy Quentin majd szóra bírja Rubyt. Rubyról csak annyit lehet tudni, hogy nehézfiú, és készül valamilyen akcióra.

A börtönben Ruby nem hajlandó enni és beszélni, ami aggasztja a börtön pszichiáterét, de nem hatja meg a nyomozást vezető nyomozót, aki átlát Ruby cselén.

Quentin azt hiszi, hogy barátságot kötött Rubyval, miután egy érdektelen monológot folytat vele, amire Ruby semmilyen módon nem reagál. Azonban Quentin rövid időre magára marad, miután Ruby öngyilkosságot színlel, hogy kijusson. Quentin ugyanezt teszi, és a gyengélkedőn Ruby melletti ágyban köt ki.

Rubynak sikerül megvesztegetnie a pszichiátert (aki szintén Vogelnek dolgozik), hogy segítsen neki megszökni a börtönből. Quentin azonban meghiúsítja a szökést, és egy darut vezető részeg barátja segítségével saját, elfuserált szökési kísérletet tesz. Ruby megszökik a börtönből, de akarata ellenére Quentin is vele tart, sőt a páros egymást segítve menekül. Kiderül, hogy Ruby motivációja az, hogy meg akarja bosszulni a szerelme halálát, akit főnöke, Vogel parancsára meggyilkoltak.

Quentin (természetéből fakadó időnként agresszív és erőteljes megnyilvánulásai ellenére) szelíd, békés teremtés, aki ellenzi az erőszak minden formáját, és fejébe veszi, hogy Rubyt is lebeszéli erről. Quentin fejében ők ketten barátok, akik majd együtt egy vendéglőt fognak vezetni. Ruby erről hallani sem akar, és minden eszközzel igyekszik Quentint lerázni, ez azonban lehetetlennek bizonyul.

Vogelt Quentin öli meg Ruby helyett.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[1]
Quentin Gérard Depardieu Helyey László
Ruby Jean Reno Kovács István
Vernet felügyelő Richard Berry Orosz István
pszichiáter André Dussollier Szokolay Ottó
Vogel Jean-Pierre Malo Faragó József
Lambert Jean-Michel Noirey Szalai Imre
Mauricet Laurent Gamelon Szabó Győző
Rocco Aurélien Recoing F. Nagy Zoltán
Raffi Vincent Moscato Schneider Zoltán
Martineau Ticky Holgado Botár Endre
Nosberg Michel Aumont Dengyel Iván
Katia/Sandra Leonor Varela Majsai-Nyilas Tünde
Jambier Loic Brabant Salinger Gábor
Vavinet Edgar Givry Paudits Béla
felnőtt Adrien Saint-Joré Hamvas Dániel

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Pofa be! - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. június 3.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Ruby & Quentin című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]