Bagossy Sándor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bagossy Sándor
Született1942 (82 éves)
Nagybánya
Állampolgársága
Foglalkozásaművész
KitüntetéseiA Népművészet Mestere díj (2005)
SablonWikidataSegítség

Bagossy Sándor (Nagybánya, 1942–) erdélyi származású magyar fazekasmester, restaurátor, művésztanár.

Életútja[szerkesztés]

Szülővárosában, Nagybányán ismerkedett meg a fazekas mesterséggel, amellyel a családjában már 140 éve foglalkoztak. Apja műhelyében dolgozott, érettségi után Bukarestben tanult rajz-természetrajz szakon, a főiskolai tanári képesítés megszerzése után atyja műhelyében tette le a keramikus-mestervizsgát. Alkotásait több romániai városban és Európa nagyvárosaiban is bemutatták.

Debreceni lányt vett feleségül, így mind saját, mind felesége szülővárosát otthonának érzi. 1985-ben családjával Erdélyből áttelepült Debrecenbe. Kerámiáival az elmúlt évtizedekben több hazai és külföldi kiállításon szerepelt.

Kantái, szilkéi, tejesköcsögei a nagybányai, vámfalusi, izavölgyi, misztótfalusi, magyarláposi nép hagyományos stílusát és technikáját mutatják be eredetiben és egyénileg továbbfejlesztett változatban. Emellett a hagyományanyagot felhasználva és átdolgozva korszerű használati tárgyakat is készít. Felelevenítette a feledésbe merült debreceni kézműves-hagyományokat, fellelte a tiszafüredi, pásztói, mezőcsáti, sárospataki népi művészet motívumait is.

Fazekas munkái mellett múzeumok felkérésére részt vesz középkori edények restaurálásában, főleg németországi múzeumoktól kap megrendeléseket, s meghívásokat fazekas-fesztiválokra. A Düppeli Falumúzeum őrzi és népszerűsíti alkotásainak legszebb darabjait.

Nagybányán a Művészeti Gimnáziumban tanított 19 évig (1967–1985). Debrecen több iskolájában, köztük a Medgyessy Ferenc Gimnáziumban és Képzőművészeti Szakiskolában, és közintézményekben szakkörök és tanfolyamok keretében tanítja a fazekas mesterséget.

Díjak, elismerések[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • V. Szatmári Ibolya: A „nép” művészetének négy évtizede Hajdú-Bihar megyében in: Déri Múzeum Évkönyve 1983–1984. Debrecen, 1985.