Az Amerikai Egyesült Államok energiaügyi minisztereinek listája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Amerikai Egyesült Államok energiaügyi minisztere az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának vezetője, a tizenötödik az elnöki utódlási sorrendben. 1977. október 1-én hozta létre a pozíciót Jimmy Carter elnök.[1] Eredetileg több energia létrehozása és annak szabályozása volt a minisztérium célja, de viszonylag hamar a hatékonyabb energiahasználatra tolódott a figyelem.[2] A hidegháború befejezte után ezek mellett elkezdtek koncentrálni a radioaktív hulladéktól való megszabadulásra és a környezetvédelemre.

James Schlesinger volt az egyetlen miniszter, akit a másik párt elnöke nevezett a pozícióra, mikor a demokrata Jimmy Carter bejelentette jelölését. Ezek mellett ő az egyetlen, akit kirúgtak a pozíciójáról.[3] Az első afroamerikai és első női miniszter Bill Clinton elnök alatt volt Hazel O’Leary, míg az első latin-amerikai származású Clinton másodikja, Federico Peña volt.[4] Spencer Abraham volt az első arab-amerikai 2001. január 20-án, mikor George W. Bush kinevezte, illetve Steven Chu volt az első ázsiai-amerikai, Barack Obama alatt. Ezek mellett ő töltötte be legtöbb ideig a pozíciót és ő volt az első, akit a kabinet tagjának tekintettek, miután megkapta a Nobel-díjat.

Jennifer Granholm, Michigan korábbi kormányzója a jelenlegi miniszter, akinek jelölését 2021. február 25-én hagyta jóvá a szenátus. A második nő, aki vezeti a minisztériumot.

Miniszterek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Origins. Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma. [2007. július 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. július 29.)
  2. The Clinton Administration”, The Washington Post, 2000. február 18. (Hozzáférés: 2007. július 29.) 
  3. Biography of James Schlesinger Origins. U.S. Department of Defense. (Hozzáférés: 2007. augusztus 13.)
  4. Federico F. Peña to be Sworn in as the Eighth Secretary of Energy. U.S. Department of Energy. [2007. szeptember 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. augusztus 13.)
  • USA USA-portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap