Aysel Teymurzadə

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
AySel
Aysel Teymurzadə és Arash 2009-ben
Aysel Teymurzadə és Arash 2009-ben
Életrajzi adatok
Születési névAysel Məhəmməd qızı Teymurzadə
BecenévAySel
ÁlnévAySel
Született1989. április 25. (35 éves)[1]
szovjetunió Baku, Szovjetunió, (ma azerbajdzsán Azerbajdzsán)
HázastársaMurad Adıgözəlzadə
Iskolái
  • Texas High School
  • Azerbajdzsáni Idegen Nyelvek Egyeteme
Pályafutás
MűfajokPop, R&B
Aktív évek2005-
Hangszer
Tevékenység
KiadókWarner Music Group
A Wikimédia Commons tartalmaz AySel témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Aysel Məhəmməd qızı Teymurzadə, ismertebb nevén AySel (Baku, Azerbajdzsán, 1989. április 25.) azerbajdzsáni énekesnő. Arashsal a 2009-es Eurovíziós Dalfesztiválon képviselte hazáját az Always című számmal, amellyel a 3. helyen végeztek.

Életrajza[szerkesztés]

AySel 1989-ben született Bakuban. Szülei újságíróként és egyetemi tanárként dolgoznak. Négyéves kora óta énekel. A bakui Lyceum Egyetemen szerzett diplomát, és 2005-2006 között a texasi Texas High School diákja volt. Míg az Egyesült Államokban lakott, részt vett énekversenyeken, ahol három aranyérmet is nyert. 2005-ben részt vett egy azerbajdzsáni tehetségkutatón, a Yeni Ulduzon (Új Világ). 2009 januárjában az Azerbajdzsáni Idegen Nyelvek Egyeteme nemzetközi kapcsolatok szakán tanult.

Eurovízió[szerkesztés]

Miközben az egyetemen tanult, az İTV (İctimai Televiziya və Radio Yayımları Şirkəti, azerbajdzsáni kereskedelmi csatorna) kiválasztotta, hogy Arash-al a 2009-es Eurovíziós Dalfesztiválon képviselje saját hazáját. AySel volt az első női énekesnő, aki képviselte Azerbajdzsánt az Eurovíziós Dalfesztiválon. 2009. május 16-án 207 ponttal lettek harmadikok az izlandi Yohanna és a győztes norvég, Alexander Rybak mögött. AySel és Arash a 4. ESC Radio Awards győztese lett, a legjobb csoport kategóriában. 2009. május 28-án bejelentette, hogy Arashsal egy európai koncertturnén vesz részt, és olyan országokban adnak koncertet, mint Görögország, Svédország és Oroszország. Miután visszatért turnéjáról, bejelentette, hogy Arash segít neki lemeze elkészítésében, amelyet a Sonny BMG és a Warner Music is támogat.

Szerepelt Danone-joghurtok reklámjaiban, amelyeket Azerbajdzsánban és Grúziában adtak le a tévék.

Források[szerkesztés]

  1. Discogs (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)