Arginin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
L-Arginin
L-Arginin - L-Arginine.svg L-arginine-3D-hztl.png
IUPAC-név (S)-2-Amino-5-guanidinopentánsav
Kémiai azonosítók
CAS-szám 74-79-3
PubChem 6322
ChemSpider 227
KEGG C02385
ChEBI 29016
ATC kód B05XB01
Gyógyszer szabadnév Arginine
Gyógyszerkönyvi név Argininum, Arginini aspartas, Arginini hydrochloridum
UNII 94ZLA3W45F
ChEMBL 1485
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C6H14N4O2
Moláris tömeg 174,20 g/mol
Megjelenés Fehér kristályos por[1]
Sűrűség 0,7 g/cm³ (20 °C)[1]
Olvadáspont 238 °C[1]
Oldhatóság (vízben) 150 g/l (21 °C)[1]
Veszélyek
EU osztályozás Irritatív (Xi)[2]
R mondatok R36[2]
S mondatok S26[2]
Ha másként nem jelöljük, az adatok
az anyag standard állapotára vonatkoznak.
(25 °C, 100 kPa)

Az arginin (rövidítve: Arg vagy R) egy α-aminosav. Az L változat egyike a 20 leggyakoribb természetes aminosavnak. A mRNS CGU, CGC, CGA, CGG, AGA, és AGG bázishármasai kódolják. Az arginint először egy svájci vegyész, Ernst Schultze izolálta 1886-ban. Először a csillagfürt nevű növényből sikerült kimutatni.

Szerkezete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az arginin oldallánca 3 szénatomos alifás lánc, melynek disztális végéhez egy guanidinium csoport kapcsolódik.

A guanidinium csoport pKa értéke 12,48, ezért savas, semleges, sőt még a legtöbb lúgos közegben is pozitív töltésű, így az argininnek bázikus tulajdonságot kölcsönöz. A kettős kötés és a nitrogénatom nemkötő elektronpárja közötti konjugáció miatt a pozitív töltés delokalizálódik, ami több hidrogénkötés kialakulását teszi lehetővé.

Forrásai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

EGÉSZSÉGÜGYI ELŐNYÖK

Miért használják a sportolók az arginint?

Az arginint azok a sportolók használják, akik szeretnék növelni a növekedéshormon-, inzulin-és kreatinfoszfát-termelésüket, ami a sovány izomtömeg növekedésének és a zsírégetésnek kedvez, továbbá az immunfunkciót és a koncentrációt is erősíti.

Hogy növeli az arginin az izomtömeg növekedést és a regenerációt:

A növekedési hormon és inzulinkiválasztás támogatása által növeli a sovány izomtömeget és a zsírégetést is Megakadályozza a szövetek lebomlását és segíti az izmok regenerálódását azzal, hogy fehérje-anyagcseréből származó melléktermékeket bont le Hogyan növeli az energiát és az állóképességet:

A nitrogén-oxid prekurzoraként - mely tágítja az ereket - növelheti a szívbe szállított oxigén mennyiségét. EGÉSZSÉGÜGYI ELŐNYÖK

Az arginin hiánytünetei

Nincsenek ismert hiánytünetei.

Felhasználási lehetőségek

Kutatások alapján az arginin a következő tünetek kezelésekor lehet hasznos:

Szív-és érrendszeri megbetegedések Koncentrációs problémák Terméketlenség Sebek/sérülések Hipertenzió (magas vérnyomás) Erekciós zavarok Intersticiális húgyhólyaggyulladás Korábbi anabolikus szteroid hatások Részletes ismertetés

További tudnivalók

Amellett, hogy segíti a fehérjeszintézist és erősíti az immun-és idegrendszert, az arginin növeli a test saját növekedési hormon (GH) termelését - ami a sportolók számára leginkább fontos.

GH és inzulintermelés

Az arginin azon kevés fogyasztható tápanyagok egyike, melyek hatásosan növelhetik a GH, az inzulin és az izomban lévő kreatin szintjét. Ezek a tulajdonságok teszik népszerűvé azon sportolók között, akik sovány izomtömeget szeretnének növelni úgy, hogy közben a zsírégetést is stimulálják. A természetes GH termelés gyakran lelassul a korral, és összefüggésben lehet a testünkben létrejövő izomvesztéssel és zsírfelhalmozódással. Az arginin által az agyalapi mirigyben GH termelődik, ami lehetővé teszi, hogy a fehérje szintézis "fiatalos" maradjon, továbbá az izom-építő anyagcserét is növeli. Másik potenciális előnye a gyorsuló regeneráció és javuló memória.

Az arginin jelenléte által kiváltott inzulinkiválasztás segít a kulcsfontosságú tápanyagok - mint pl. a glükóz és különféle aminosavak - hatékonyabb sejtekbe történő szállításában, ahol aztán üzemanyagként a jobb energiaellátottság és az izomépítés érdekében felhasználásra kerülnek. Bár a jelek szerint az arginin növeli a GH-és inzulinszintet, az még nem tisztázott, hogy mennyire hosszantartó a hatása az izmok méretére és a zsírvesztésre nézve. Sok kutatás látszólag kielégítő eredményt hozott, azonban sok tudós még további bizonyítékokra vár. Mindemellett a legtöbb kutató bizonyos benne, hogy az arginin segíti az izmok regenerálódását azzal, hogy támogatja a kollagén termelődést és megszabadítja a testet az izmok bomlásakor keletkező méreganyagoktól - olyan anyagoktól, melyek mennyisége intenzív edzések végzésekor megnő, így tehát mindent összevetve az előnyös hatások garantáltak.

Szinergizmus a kreatinnal

A kreatin foszfát prekurzoraként (ami egy fontos energiaforrás), az arginin megnövelheti a teljesítményt anaerob edzések végzésekor (amilyen pl. a testépítés is), továbbá növelheti az izmok és az erőkifejtés hatékonyságát. A kutatások kimutatták, hogy az arginin szedésével határozottan nő az izomsejtekben lévő kreatin szintje.

Nitrogén-oxid termelés

Az arginin eredetileg egyfajta vérhígító, és testünk nitrogén-oxid termelésében is szerepet játszik, mely lehetővé teszi, hogy ereink tágak maradjanak. A nitrogén-oxid és az arginin az erek kitágítása révén együttesen javítják a vérkeringést – akadálytalanabbá téve azt, ezzel a vérnyomást is csökkenthetik -, jobb koncentrációs képességet, egészséges szívet, és szexuális teljesítménynövekedést eredményezhetnek. Az arginin-NO páros a barlangos testet is ellazítja, így javíthatja az erekciót. További előny lehet néhány ember számára, hogy a spermaszám is nőhet, ami gyakran a nagyobb mennyiségű arginin hatására történik meg.

Immunrendszer erősítő hatás

Ráadásképpen a csecsemőmirigy stimulálásával - ahol a betegségek ellen küzdő T-sejtek termelődnek - azt gyanítjuk, hogy az arginin az immunrendszerre is hatással lehet, és növeli a test ellenállóképességét néhány betegséggel szemben.

Következtetés

Bár a test természetes úton is képes arginint előállítani, fizikai vagy lelki eredetű stressz esetén - ami sokunk számára nem szokatlan - lelassul a termelődése. Igazság szerint még az intenzív edzés is számottevő lassulást okozhat. Ezek az argininhiányos időszakok nyilvánvalóan komplikációkhoz vezethetnek, a pótlása pedig érezhető eredményeket okoz. Az arginint "feltételesen esszenciálisnak" tartják, ami azt jelenti, hogy bizonyos körülmények között szükséges pótolni.

FELHASZNÁLÁSI JAVASLAT

Mennyiség

A mennyiségek jelentősen eltérőek lehetnek, napi 3 és 20 gramm között változnak, egyéntől és kitűzött céltól függően. Ne feledjük, hogy a gyártók általában jóval kisebb mennyiséget ajánlanak, mint amennyit a kutatások a leghatásosabbnak dokumentáltak.

A növekedéshormon-termelés érdekében edzés előtt egy órával és lefekvés előtt 3 gramm arginin javasolt. Sebek gyógyulása érdekében a kutatások 15-18 grammot javasolnak naponta. Napi 6-13g javasolt a szív egészsége érdekében. Napi 3x2g javasolt magas vérnyomás ellen. Napi 4g pár hónapon keresztül szedve növelheti a spermaszámot. 6 és 18g szedése szexuális együttlét előtt 45 perccel növelheti a teljesítőképességet. Időzítés

A jelek szerint az arginin éhgyomorra szedve, a hét öt napján szedve a leghatásosabb. Néhány kutató azt javasolja, hogy 2-3 hétig szedjük, utána pedig szüneteltessük szedését 1-2 hétig.

Az arginin szinergistái

Ornitrinnel együtt szedve nagyobb mértékű GH-szint növekedést érhetünk el.

Glicinnel együtt szedve kimutatták, hogy az izmok kreatinszintjét növeli.

Omega-3 zsírsavakkal és ribonukleinsavval együtt szedve erősítheti az immunrendszert.

Yohimbinnel együtt (a yohimbe növény aktív hatóanyaga), az arginin csökkentheti az erekciós zavarokat. Egy, az European Urology-ban megjelent új tanulmány szerint ez valóban így van, még akkor is, ha ez a kombináció még "várólistás" (Egy egyszeri adminisztráció szükséges még az alkalmazás előtt).

Biztonsági tudnivalók

Ha herpeszünk van, legyünk óvatosak. Ezekben az esetekben csak lizinnel együtt szabad használni, 4:1 arányban a lizin javára. Ellenkező esetben a vírusos sejtek szaporodását okozhatja.

Cukorbetegek számára nem javallott, mert befolyásolja a vércukor szintet.

Az arginin mérgező hatása

Nem ismert. Napi 25 grammos mennyiségig alkalmazva általában biztonságos.

Tiltások és korlátozások

Nem dokumentáltak.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. ^ a b c d Biztonsági adatlap (Carl Roth) (németül)
  2. ^ a b c A arginin vegyülethez tartozó bejegyzés az IFA GESTIS adatbázisából. A hozzáférés dátuma: 2011. 08. 18. (JavaScript szükséges) (németül)