Andreas Marggraf

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Andreas Sigismund Marggraf
Életrajzi adatok
Született1709. március 3.
Berlin
Elhunyt1782. augusztus 7.
Berlin
Ismeretes mintgyógyszerész, vegyész
Nemzetiségnémet
IskoláiStrasbourgi Egyetem
A Wikimédia Commons tartalmaz Andreas Sigismund Marggraf témájú médiaállományokat.

Andreas Sigismund Marggraf (Berlin, 1709. március 3. – Berlin, 1782. augusztus 7.) német kémikus, a flogisztonelmélet utolsó jelentős képviselője, az Európában honos növények cukortartalmának felfedezője.

Élete[szerkesztés]

Édesapja, Henning Christian Marggraf, királyi udvari gyógyszerész gyógyszerészetre és kémiára tanította. 1725-1730 között a berlini Collegium medico-chirurgicum-ban Caspar Neumann professzornál tanult kémiát. Neumann bevezette Marggrafot a flogisztonelméletbe, ami aztán egész életében meghatározta kémiai gondolkodását. 1731-ben Frankfurt am Mainba tett tanulmányi utazást Rößler gyógyszerészhez, 1733-ban a strassburgi J. J. Spielhagenhez. Tanulmányai elmélyítéseként Marggraf Strassburgban kémiát és fizikát, Halleban orvostudományt és Freibergben fémmegmunkálást tanult. Mielőtt 1735-ben visszatért volna Berlinbe, tanulmányi céllal néhány kohót és bányát is meglátogatott Berlinben Marggraf 1738-ig az apai Aranymedve gyógyszertárban dolgozott, majd ebben az évben a Tudományos Akadémia fizetett munkatársa lett. 1754-től teljesen kémiai kutatásainak szentelte magát, mivel az Akadémia biztosított számára egy laboratóriumot és egy szolgálati lakást. 1747-ben felfedezte a cukorrépa cukortartalmát, ezért 1760-ban, az addigi igazgató Johann Theodor Eller halála után a Királyi Tudományos Akadémia Fizikai-Matematikai Osztályának igazgatójává nevezték ki. Ezt a tisztséget 1782-ben bekövetkezett haláláig megtartotta.

Marggraf távol tartotta magát a kémia korszerű kérdéseitől és főleg laboratóriumi analitikai kísérleteivel foglalkozott. Ez a taktika, párosulva a kísérletek sikerével, sok elismerést szerzett neki.

Munkássága[szerkesztés]

  • Javított módszer a foszfor kinyerésére „desztilláció” által (1743)
  • Kálium-cianid előállítása és a fémsókra gyakorolt oldó hatásának leírása (1745)
  • Cink kinyerése (1746)
  • A honos növények cukortartalmával kapcsolatos kísérletek. A takarmányrépa magas cukortartalmának megállapításával megteremtette az európai cukorgyártás alapjait. (1747)
  • A mikroszkóp mint kísérleti eszköz bevezetése a kémiába. 1747-től Marggraf ezt használta a cukorkristályok megfigyelésére.
  • Hangyasav kinyerése (1749)
  • Hangyasav és ecetsav megkülönböztetése
  • Nátrium és kálium megkülönböztetése a láng elszínezésével (1758)

Források[szerkesztés]

  • Michael Engel: Marggraf, Andreas Sigismund. in: Neue Deutsche Biographie 16 1990. 165-167. Online elérés
  • Albert Ladenburg: Marggraf, Andreas Sigismund. in: Allgemeine Deutsche Biographie 20. Leipzig: Duncker & Humblot. 334–336. Online elérés