Al-Musztaali fátimida kalifa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Al-Musztaali fátimida kalifa

Egyiptom kalifája
Uralkodási ideje
1094 1101
ElődjeAl-Musztanszir
UtódjaAl-Ámir
UralkodóházFátimida-dinasztia
Született1076. augusztus 24.
Kairó
Elhunyt1101. december 10. (25 évesen)
Kairó
ÉdesapjaAl-Mustansir
Testvére(i)Nizar
GyermekeiAl-Ámir egyiptomi kalifa
A Wikimédia Commons tartalmaz Al-Musztaali fátimida kalifa témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Al-Musztaali (1076. augusztus 24.1101. december 10.) Egyiptom kalifája 1094-től haláláig.

Édesapja, al-Musztanszir 1094-es halála után lépett a trónra. Uralkodása alatt nemigen gyakorolt nagyobb hatalmat, a kormányzási feladatokat inkább Malik al-Afdal látta el helyette. Al-Musztaalinak egyáltalán a trónutódlása sem volt mindenki által támogatott, és féltestvére, Nizár lázadást is kirobbantott ellene. Bár Nizárt végül sikerült börtönbe zárni, követői, a Nizáriták később is gondokat okoztak.

Al-Musztaali uralkodása idején jöttek létre az első keresztes államok a részben egyiptomi uralom alatt álló szír és palesztin területeken, így a Jeruzsálemi Királyság, a Tripoliszi Grófság, és az Antiochiai Fejedelemség, amelyek tovább csökkentették a Fátimida-dinasztia hatalmát. A későbbi eseményeket azonban Al-Musztaali már nem érte meg, mert 1101-ben, alig 25 éves korában elhunyt. Utóda kiskorú fia, Al-Ámir lett.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Al-Musta'li című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.