Wolfenstein 3D

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wolfenstein 3D
Fejlesztő id Software
Rebecca Heineman (3DO)
Ninjaforce (Apple II GS társfejlesztő)
Stalker Entertainment (GBA)
Nerve Software (XBLA, PSN)
Kiadó Apogee Software (DOS)
Interplay Entertainment (3DO)
BAM! Entertainment (GBA)
Atari Corporation (Jaguar)
MacPlay (Macintosh)
Imagineer (SNES, PC-98)
Zodttd (iOS)
Activision (XBLA, PSN)
Bethesda Softworks (XBLA, PSN)
Rendező Tom Hall
Tervező John Romero
Tom Hall
Programozó John Carmack
John Romero
Művész Adrian Carmack
Zeneszerző Bobby Prince
Sorozat Wolfenstein
Motor Wolfenstein 3D
Platformok MS-DOS, Mac OS, Amiga 1200, AmigaOS 4, Apple IIGS, Acorn Archimedes, NEC PC-9801, SNES, Jaguar, GBA, 3DO, Windows Mobile, iOS, PlayStation 3, Xbox 360
Kiadási dátum MS-DOS
1995. május 5.
Böngésző
2012. május 9.
Műfaj First-person shooter
Játékmódok Egyjátékos
Adathordozó 4 Floppy, CD, digitális terjesztés
A Wolfenstein 3D weboldala

A Wolfenstein 3D belső nézetű, lövöldözős játék, amelyet az id Software fejlesztett és az Apogee Software kiadásában jelent meg. 1992. május 5-én jelent meg DOS operációs rendszerre. A játékot a Muse Software 1980-as években megjelent programjai, a Castle Wolfenstein és a Beyond Castle Wolfenstein inspirálták. A Wolfenstein 3D shareware változatban is megjelent, így széles körben elterjedté vált. Kezdetben csak PC platformon volt elérhető, később azonban számos más platformra elkészítették a játékot.

A shareware verzió egy epizódot tartalmaz, ami 10 szintet foglal magában. A teljes változatban ezen felül még két epizód kapott helyet. Később a The Nocturnal Missions című kiegészítővel újabb három epizóddal bővült a játék. A játék a második világháború idején játszódik, főhőse pedig William "B.J." Blazkowicz, egy szövetségesek oldalán álló kém, aki a Wolfenstein kastélyból próbál elmenekülni, majd ezen első epizódot követően pedig a nácik terveit igyekszik meghiúsítani.

A Wolfenstein 3D a kritikusok és a közönség körében egyaránt nagy siker aratott és nagyban hozzájárult az FPS műfaj PC-n való elterjedésében, lefektetve ezen szoftverek számára a játékmenetbeli alapokat.

További információk[szerkesztés]