Doom RPG

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Doom RPG
Fejlesztő Fountainhead Entertainment
Kiadó JAMDAT Mobile
Rendező John Carmack
Producer John Carmack
Tervező id Software
Programozó John Carmack
Sorozat Doom
Motor Doom RPG
Platformok Mobiltelefon
Kiadási dátum 2005. szeptember 13.
Verzió 1.11.61[1]
Műfaj FPS, szerepjáték
Játékmódok Egyjátékos
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény
J2ME MIDP 2.0-val vagy BREW 2.0-val rendelkező mobiltelefon
A Doom RPG weboldala
SablonWikidataSegítség

A Doom RPG egy mobiltelefonos játék, amely kombinálja a Doom-sorozat FPS műfaját és a szerepjáték elemeit. Sok Doom 3-as esemény található a játék történetében, de a számítógépes verzióhoz képest eltérő szereplők vannak benne. A játékot a Fountainhead Entertainment fejlesztette ki és a motorját egy későbbi Fountainhead-es játékhoz, az Orcs & Elves-hez is felhasználták. A Doom RPG következő részét, a Doom II RPG-t 2008. augusztus 1-jén jelentette be a QuakeCon-on Katherine Anna Kang, az id Mobile vezetője.[2][3]

Történet[szerkesztés]

A játék története a Doom 3 történetéhez hasonlít és itt is az NPC-k Tengerészgyalogosnak hívják a játékost.

Alább a cselekmény részletei következnek!

Dr. Guerard nem volt jó kapcsolatban Dr. Jensen-nel. Három héttel a játék megkezdése előtt Dr. Guerard megkérdezte Graff ezredest, hogy végrehajtsa-e a biztonsági vizsgálatot Dr. Jensen-en. Megkapta az engedélyt, viszont Dr. Jensen elbukott a vizsgálaton és kirúgták biztonsági szolgálatából, aki azt hitte, hogy Guerard közre játszott a kirúgásában. Eközben démonok tűntek fel a semmiből, akik elkezdték megszállni az üzemet és ilyenkor kezdődik el maga a játék is.

A játék elején a Tengerészgyalogos találkozik Dr. Jensen-nel, aki épp egy számítógépes terminálon vizsgálja az elbocsátását. Az üzem első pár szektora után a játékos segítséget kap Dr. Guerard-tól, aki segít lejutni az alsóbb szintekre is. A játékos a Biológiai Kutató Létesítménynél találkozik Dr. Nadira-val, aki elveszi a fegyvereinket, a biztonsági rendszabályra hivatkozva, majd ránk ereszti a Hellhound-okat, ami közben ő elmenekül. Végül a főhős újra találkozik Jensen-nel, akit közben börtönbe zártak, de amikor kiszabadul elmeséli nekünk, hogy Guerard és Nadira egy ördögi tervet eszelt ki és mielőbb menjünk az üzem következő szektorába. Később, mikor találkozunk Guerard-dal és Nadira-val, megtudjuk, hogy Guerard áll a démoni invázió hátterében és ő nyitott egy portált a Pokol és a Reaktor Szektor között. Guerard azonnal néhány démont küld a Tengerészgyalogosra és Nadira-ra, de ő meghal, Guerard viszont megszökik. A Tengerészgyalogos eljut az utolsó két szektorhoz is, ahol megszerzi a BFG 9000 nevű fegyvert és a Reaktor Szektor kulcsát.

A fő invázió szétrombolja a Csomópontot és a Tengerészgyalogos Kelvin és Jensen segítségével bejut a Reaktor Szektorba (később Kelvin és Jensen meghal). Mikor a játékos lejut a Reaktor Szektorba Guerard egy démonná változik át Kronos néven. Eközben sikerült egy portált nyitnia a Pokolba. Miután a játékos megölte Kronos-t, elpusztítja a reaktor erőművét, amivel bezárja a portált, bár a Cyberdemon még át tudott jönni a kapun. Miután megöltük a Cyberdemon-t, megtudjuk az NPC-ktől, hogy Kronos hozta létre.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Játékmenet[szerkesztés]

A játék jó pár elemet átvett a klasszikus Doom-ból, csakúgy, mint az FPS nézetet. Azonban ez a játék egy körökre osztott szerepjáték is egyben és jóval több figyelmet kapott a fejlesztésénél a történet igényes kidolgozása. A harcok és a játékos mozgása körökre van osztva, így a játékosnak elegendő idő áll a rendelkezésére a megfelelő fegyver kiválasztásához. A játékos 90°-ban foroghat és lépésről lépésre haladhat a játékban. A játék során fontos, hogy kommunikáljunk a tudósokkal és a számítógépekkel, mivel sokszor tőlük függhet a továbbjutásunk (például ez is hasonlít a Doom 3-hoz).[4]

Csak úgy mint a Doom első részében, ebben is megtalálható a már jól ismert állapot kijelzőn lévő fej, a hang effektek és a fegyverek, illetve az ellenségek többsége (fontosabb elemek, mint például a láncfűrész, az Arachnotron és a Spider Mastermind nevű szörny kimaradt a játékból). Fontos különbség, hogy ebben a verzióban a szörnyeknek három nehézségi fokozatuk van és három különböző színben tűnnek fel a játék során.[4]

A játék sok új elemet is tartalmaz, fegyverek terén például a baltát és a tűzoltó készüléket, amelyek kiválóak közelharci helyzetekkor.[5] Összesen 38 ellenség szerepel a játékban, ezek közül egy új ellenség, mégpedig a Wolfenstein 3D-ből ismert Hellhound (magyarul A Sátán kutyája), amelyet egy másik új „fegyverrel”, a kutya nyakörvvel tudunk elfogni. Miután elfogtunk egy ilyen kutyát, azt akár pajzsként vagy közelharci fegyverként is használhatjuk.[4]

Pályák, fegyverek és szereplők[szerkesztés]

A következő tíz pályát és tíz fegyvert tartalmazza a játék:

Pályák Fegyverek Kódok
Bejárat - Ezen a pályán találjuk meg először a vadászpuskát. Balta
Csomópont - A játék központja, ahonnan eljuthatunk a szektorokhoz. Tűzoltó készülék
Szektor 1 - Ezen a pályán találjuk meg először a gépfegyvert. Pisztoly 225, 1010
Szektor 2 - Ezen a pályán találjuk meg először a szuper vadászpuskát. Vadászpuska 1337, 042, 988, 5555
Szektor 3 - Ezen a pályán találjuk meg először a kutya nyakörvet. Gépfegyver 5551, 741, 934, 7682, 4545
Szektor 4 - Ezen a pályán találjuk meg először a plazma fegyvert. Szuper vadászpuska 5313
Szektor 5 - Ezen a pályán találjuk meg először a rakétavetőt. Plazma fegyver door9: 6752, 2211/1122, 4453, door13: 1313, door27: 3416, door17: 1122, door44: 8862, door61: 1554, door99: 1209, 229, 648
Szektor 6 - Ezen a pályán találjuk meg először a BFG9000-et. Rakétavető super secret code: 2279
Szektor 7 - Ezen a pályán található meg a teleport kapu, amivel a reaktorhoz tudunk eljutni. BFG9000
Reaktor - A játék utolsó pályája, ahol a játékosnak végeznie kell a főellenséggel. Kutya nyakörv, amellyel bármilyen típusú Hellhound nevű ellenséget el tudunk fogni.
Tárgyak - Fejlesztői pálya, csakis kóddal lehet elérni.[6] A Fibonacci szekvencia első hét számjegye 0-val kezdve = 0112358

[7][8]

Szereplők[szerkesztés]

 • Tengerészgyalogos - Főszereplő, maga a játékos.
 • Dr. Bradley Jensen - A teleportációs kutatócsapat helyi rangelső tudósa.[9] Rendszeresen elbocsátották, mivel mindig elszalasztotta a biztonsági vizsgálatokat.
 • Dr. Guerard - A teleportációs kutatócsapat jelenlegi vezető kutatója. Ő segítette a Tengerészgyalogost, hogy lejuthasson néhány lezárt föld alatti területre.
 • Mr. Nadira - A UAC Biológiai Kutató Létesítmény fő kutatója, a gondolat-vezérlési kísérletek specialistája.[9]
 • Graff ezredes - A UAC Tengerészeti Főhadiszállás ezredese. Valószínűleg ő a felelős a biztonsági rendszer üzembehelyezéséért. Soha nem jelenik meg a játékban, habár mégis feltűnik a történetben.
 • Dr. Kelvin - Vele találkozik mindig a Tengerészgyalogos kalandjai során és ő segített a Tengerészgyalogosnak megoldani néhány problémát.
 • Kronos - A teleportációs kutatócsapat egyik korábbi kutatója. Egyszer lejutott a Pokolba, a teleportációs technológia segítségével, ahol az emberi technológiát és a démoni testet összekombinálva megalkotott egy roppant fegyvert. Amikor a UAC rájött erre, Kronos-t kirúgták, a kutatását pedig felszámolták.
 • Jenkins - Dr. Jensen asszisztense, aki nagyon szereti a munkáját, mivel sok dolgot meghiúsíthat.

Befejezések[szerkesztés]

Amikor a játékos végigviszi a játékot, a végén kap egy webcímet a megszerzett pontjai szerint, amit az megnézhet interneten (zárójelben a szó magyar megfelelője szerepel):

 1. Chump (Tökfej)
 2. Average (Átlagos)
 3. Baddy (Rossz fiú)
 4. Master (Mester)

Csalások[szerkesztés]

Ahhoz, hogy a játékban csalni lehessen a „3666” számokat kell beírni vagy a játék fő menüjében, vagy játék közbeni menüben, amivel egy titkos menüt nyitunk meg, a következő almenükkel:[10]

Kódok Pályák Statisztikák Fejlesztői
Noclip - Átjárás a falakon. Intro Pos Vars - Megmutatja a változók menüjét.
Disable AI - Az ellenség lebénítása. Bejárat kTotal Benchmark - A renderelés gyorsaságát mutatja.
Give all - Az összes fegyver megszerzése, hozzájuk 10 egységnyi lőszerrel, 5 egységnyi tárggyal, összes kulccsal és 20 kredittel minden egyes Select gomb megnyomáskor. Csomópont kUsed Store0 - Megmutatja az első eladót.
Give ammo - Minden egyes Select gomb megnyomáskor 10 egységnyi lőszerrel gazdagodik a játékos. Szektor 1 kInFree Store1 - Megmutatja a második eladót.
God mode - A játékos sérthetetlenné válik. Szektor 2 kCurFree Store2 - Megmutatja a harmadik eladót.
Level up - Minden egyes Select gomb megnyomáskor egy szinttel feljebb lép a játékos. Szektor 3 kMap Store3 - Megmutatja a negyedik eladót.
Give map - Az adott pálya térképének megszerzése, amely nem mutatja a rejtett területeket. Szektor 4 kSound Force Error - Java alkalmazási hibát idéz elő.
Szektor 5 kPNG Print Monsters
Szektor 6 Print Memory
Szektor 7
Des. Junction
Reaktor
Credits
Tárgyak

[10]

Források[szerkesztés]

 1. 'Doom Wiki - Verzió (angol nyelven). (Hozzáférés: 2008. augusztus 28.)
 2. 'EuroGamer - Doom II RPG (angol nyelven). (Hozzáférés: 2008. augusztus 28.)[halott link]
 3. 'YouTube - Doom II RPG Trailer (angol nyelven). (Hozzáférés: 2008. augusztus 28.)
 4. a b c 'Doom Wiki - Játékmenet (angol nyelven). (Hozzáférés: 2008. augusztus 28.)
 5. Hogyan játszunk? (angol nyelven). Doom RPG. EA Mobile Games, 2005 [2008. május 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. augusztus 27.)
 6. 'Doom Wiki - Tárgyak (Pálya) (angol nyelven). (Hozzáférés: 2008. augusztus 28.)
 7. 'Doom Wiki - Pályák (angol nyelven). (Hozzáférés: 2008. augusztus 28.)
 8. 'Doom Wiki - Fegyverek (angol nyelven). (Hozzáférés: 2008. augusztus 28.)
 9. a b Céges tagok (angol nyelven). UAC főoldal. Fountainhead Entertainment, 2005. szeptember 16. (Hozzáférés: 2008. augusztus 28.)
 10. a b 'Doom Wiki - Csalások (angol nyelven). (Hozzáférés: 2008. szeptember 9.)

További információk[szerkesztés]

Hivatalos oldalak[szerkesztés]

Ismertetők[szerkesztés]

Egyebek[szerkesztés]