Quake III Arena

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Quake III Arena
Fejlesztő id Software
Kiadó Activision Blizzard
Rendező Graeme Devine
Tervező Graeme Devine
Tim Willits
Paul Jaquays
Programozó John Carmack
Robert A. Duffy
Jim Dose
Művész Adrian Carmack
Kevin Cloud
Kenneth Scott
Zeneszerző Sonic Mayhem
Bill Leeb
Sorozat Quake
Motor id Tech 3
Platformok Dreamcast, iOS, Linux, macOS, PlayStation 2, Windows, Xbox 360
Kiadási dátum Windows
Legfrissebb kiadás
Stabil 1.32c (2006. május 8.)
Műfaj first-person shooter
Játékmódok egyjátékos, többjátékos
USK-besorolás USK 18
Adathordozó
A Quake III Arena weboldala

A Quake III Arena vagy Quake 3 (rövidítése: Q3A vagy Q3) az id Software 1999. december 2-án kiadott, nagy sikerű FPS játéka. Bár mai szemmel grafikai megjelenítése elavult, még ma is számos szerver létezik, és emberek tízezrei játszanak vele multiplayer módban. Elődei is úttörők voltak az FPS játékok történetében, de a harmadik rész volt talán a legsikeresebb. Grafikai motorját sok neves játékhoz licencelték, mint például a Call Of Duty, a Jedi Knight: Jedi Outcast és a Jedi Knight: Jedi Academy, Medal Of Honor, és még sok más. Sok játék nem módosulatként hanem stand alone verzióval rendelkezik, azaz futtatásukhoz nem kell a Quake III Arena alapja. A motor nyílt forráskódú, tehát bárki letöltheti és moderálhatja. Legnagyobb előnye, hogy könnyű módosítani és kiváló alap különféle módok készítéséhez, átlátható és egyszerű. Nagy riválisa az Unreal Tournament sorozat, mellyel szinte hétre pontosan jelentek meg, és még ma is mindkettőnek jelentős rajongói tábora van.

Játékmenet[szerkesztés]

A játékosok többféleképpen mérhetik össze tudásukat.

Team Deathmatch[szerkesztés]

A Team Deathmatch (TDM, csapatos halálmeccs) hasonló a deathmatchhez, de a játékosok két csapatra oszlanak, egy kékre és egy pirosra. A kékek a pirosak ellen játszanak és az azonos színűek együtt vannak, pontjaik együttesen adják ki a csapat pontszámát. Az a csapat nyer, aki az idő lejártáig a több pontot szerezte. Nagyon fontos a csapatmunka. Egy csapatot, aminek tagjai szétszórtan helyezkednek el, könnyedén legyőz egy összeszokott, módszeresen támadó csapat.

Capture The Flag[szerkesztés]

A Capture The Flagben (CTF, zászlórablás) is egy kék és egy piros csapat verseng egymással. Mind a két csapatnak a kezdő pontjainál van a zászlója (pirosnak piros, kéknek kék). A feladat roppant egyszerű: be kell menni az ellenség bázisára a zászlójáért, és visszavinni a sajáthoz. Itt is előnyös a csapatmunka, például nagyobb az esély a sikerre, ha a játékosok megegyeznek ki megy a zászlóért és ki véd. Ez a játékmód nagy összehangoltságot igényel a csapaton belül. Az a csapat nyer, aki többször elrabolja a zászlót az idő leteltéig.

One versus One[szerkesztés]

A One versus One ('1v1, egy az egy ellen) játékmódot Duel-nek is nevezik.Ezek ellentéte: a pálya kicsi, mindössze két ember fér el rajta, a cél a másik megverése. Az nyer, aki több fraget szerez.

Free for All[szerkesztés]

A rengeteg játékban főleg multiplayeren közkedvelt mindenki-mindenki ellen vagy más szóval tömeges mészárlás. Ennek a módnak a célja hogy a játékos elérje a kitűzött nyerés határt vagy nevezzük inkább ölés határnak. A lényeg lőj akit érsz és légy te az első. A kitűzött határt a szoba alkotója adja meg ami akár lehet 20 vagy még 100 is.

Fegyverek, power-upok, tárgyak[szerkesztés]

Fegyverek[szerkesztés]

Minden játékmenet kezdetén vagy újjászületésnél (respawn) minden játékos egy Gauntlettel és egy Machine Gunnal lesz felfegyverezve. Pályától függően több fegyver is rendelkezésünkre állhat, valamint ugyanabben az arénában lőszert is találhatunk ezekhez. A fegyvereken, lőszeren átfutva felvesszük azokat, és a birtokunkba kerül (kivéve a lőszert abban az esetben, ha már abból a típusból elértük a felső határt).

 • Gauntlet: A Gauntlet egy közelharci fegyver, ami kombinálja forgó körfűrészét egy elektromos töltéssel. A Gauntlet nem igényel lőszert.
 • Machine Gun: A játékos ezzel indul, 50 golyót kap. Gyenge fegyver, de viszonylag pontos.
 • Shot Gun: Vadászpuska, sörétet használ. Távolra nagyon szór, közelről halálos.
 • Grenade Launcher: Időzített gránátokat lő ki. Erős fegyver, sebzése és robbanási rádiusza nagy, de nehéz vele célozni. Direkt találatkor a gránát azonnal robban.
 • Plasma Rifle: Ez az energiafegyver kis plazmagolyókat lő ki. Erős, pontos és közepeset sebez, de hamar elfogy a töltény, lévén nagyon gyorsan tüzel. Cells a tölténye.
 • Rocket Launcher: Rakétavető. Erős és pontosan tüzel, viszont a rakéta lassan repül, ezért jó érzék kell a rakéták mozgó célpontra való kilövésére. Használják az úgynevezett "rocket jump"-hoz. Ezzel nagyobbat lehet ugyan ugrani azáltal, hogy a játékos az ugrás pillanatában maga alá lő, de ez életpontba kerül.
 • Lightning Gun: A Lightning Gun pontosan lő, egy folyamatos elektromos nyalábbal sebzi az ellenfelet. Hatótávolsága azonban rövid. Eredményes használatához hosszan kell tartani a célponton, ezért jó célzás kelletik hozzá.
 • Rail Gun: Egy mesterlövész puska "sci-fi" stílusban. Nagyon magas a sebzése, halálpontos és az urániumtöltet melyet kilő rendkívül gyors. Hatótávolsága végtelen, a siker csak a célzáson múlik. Egy lövésből megöli a pajzzsal nem felszerelteket. Kevés töltényt kapunk hozzá, és lassan tölt újra egyes tüzelések között. Ez a fegyver egyben a "camperek" legkedveltebb játékszere is: nehezen elérhető, vagy más fegyverrel nehezen megtámadható helyekről ölik meg a többi játékost.
 • BFG: Erős atomlövedéket lő ki. Neve az angol Big F*ckin Gun rövidítéséből származik (nyers fordításban: nagyon nagy fegyver, kicsit vulgáris), amit még az id Software egyik alapítója, John Romero adott neki. Akinél ez a fegyver van, az nem fog könyörülni. Gyorsan tüzel, hatalmas a sebzése és az atomlövedék sebesen száll célpontja felé.

Power-upok[szerkesztés]

A power-upok olyan tárgyak szétszórva az arénában, amik azonnal elkezdeni kifejteni hatásukat, amint megérintjük őket. Hatásuk csak egy rövid ideig tart ki - a HUD-on láthatjuk a visszaszámlálást is.

 • Quad Damage: Megnégyszerezi az adott fegyver erejét. 30 másodperc után elfogy. Amíg a játékoson van, láthatóbb és hallhatóbb, rizikóssá téve a használatát. Ha meghalsz, eldobod, és egy másik játékos felszedheti a holttested mellől. Neki azután csak annyi ideig tart ki, amennyi neked maradt. Érdekessége, hogy a Quake III Arena háromdimenziós szimbóluma jelképezi.
 • Haste: Gyorsabban fut a karakterünk, valamint fegyverünk tüzelési rátája is megnő. 30 másodpercig hat. Ha meghalsz, elveszted, és egy másik játékos felszedheti a holttested mellől.
 • Regeneration: Másodpercenként +5 élettel és +5 páncéllal leszünk gazdagabbak, ha életünk lecsökken 100 alá, akkor másodpercenként +25-öt ad. 30 másodpercig tart az ereje, vagy amíg 200-ig nem ér az életpontunk. Ha meghalsz, elveszted, és egy másik játékos felszedheti a holttested mellől.
 • Battle Suit: Ez a power-up megvéd a lávától, savtól, fulladástól és egyéb szélsőséges állapotoktól, beleértve a fegyverek területi sebzését is. 30 másodpercig tart.
 • Invisibility: Ez meggörbíti a fényt használója körül, így ő nagyon nehezen látható. Viszont a torkolattűz és egyéb power-upok játékost körülvevő ragyogása továbbra is teljesen látható marad. 30 másodpercig hat.
 • Flight: Segítségével repülhetünk a pályán. 30 másodpercig tart.

Tárgyak[szerkesztés]

Hordozható tárgyak:
Miután felveszel egyet, akkor azt tárolni tudod, amíg el nem használod. Amikor aktiválod, a hatás azonnali. Fontos, hogy egyszerre csak egyet tudsz hordozni magaddal.

 • Personal Teleporter: Ha felszeded, (alapbeállításban) az enter gomb lenyomásával egy véletlenszerű helyre teleportál a pályán. Akkor hasznos, ha már nincs életed, és gyorsan ki akarsz kerülni a tűzharcból, vagy lezuhantál.
 • Medkit: Felszedés után (alapbeállításban) az enter gomb lenyomásával teljesen és azonnal felgyógyít (125 életpontra).

Páncélzat
Ezeket a pályán elhelyezve találod. Hozzáérve azonnal megnöveli a páncélzatpontjaid.

 • Armor Shard: +5 armor pontot ad, 199 pontig felszedhető.
 • Combat Armor: +50 armor pontot ad, 100 pontig felszedhető.
 • Heavy Armor: +100 armor pontot ad, 199 pontig felszedhető.

Élet
Ezeket a pályán elhelyezve találod. Hozzáérve azonnal megnöveli az életpontjaid.

 • +5 Health (zöld): +5 életpontot ad, 199 pontig felszedhető.
 • +25 Health (citromsárga): +25 életpont ad, 100 pontig felszedhető.
 • +50 health (arany): +50 életpontot ad, 100 pontig felszedhető.
 • Mega health: +100 életpontot ad, 199 pontig felszedhető.

Alapfogalmak[szerkesztés]

 • Frag: ölés, pont. Ha megölsz valakit kapsz egy fraget. Fragelni azt jelenti, hogy leölni valakit.
 • Quaker: Quake III Arenával foglalkozó ember, játékos.
 • Noob: béna, újonc. Egy profi szemében sértő gúnynév.
 • Pro: profi, professzionális Quaker. A pro quakerek gyakran indulnak különböző rendezvényeken (pl: QuakeCon) ahol a többi emberrel összemérhetik tudásukat. A dobogós helyezés a dicsőségen kívül értékes nyereményeket hozhat.
 • Camper: egy helyben álló, valami erős fegyverrel (általában rail-gunnal) vadászó ember, aki a távolharcot szereti (azaz olyan helyen álldogál, ahonnan nehéz a többi eszköz segítségével kiszedni).
 • Owned: Lealázott valakit, csúnyán megverte.
 • GG: good game, azaz jó játék. Meccs végén mondják, ha élvezték (független a végeredménytől, attól, hogy vesztettél-e)
 • Admin: adminisztrátor, bizonyos jogokkal rendelkező, általában szerver tulajdonos ember.
 • Kick: kidobás a szerverről. A játékos akár azonnal újra is csatlakozhat. Egyfajta figyelmeztetés lehet.
 • Ban: kitiltás a szerverről azzal az IP címmel, azaz a játékos bizonyos ideig nem csatlakozhat a szerverhez. Lehet ideiglenes vagy végleges.
 • Flood: a chat fal teleszórással mindenféle szeméttel, haszontalan hozzászólással.
 • Cheater: csaló ember. Nem tisztességes menetben győzött. (Esetleg nem megengedett módszereket használt)
 • HUD: heads-up-display, megmutatja életed, töltényed, páncélod stb.
 • Skin: a játékos virtuális avatárja, harcosa. A játék sok ilyet tartalmaz, de te is csinálhatsz magadnak vagy tölthetsz le újabbakat.
 • CFG, config file: konfigurációs fájl. Betöltésével gyorsan megszabhatod a kinézetedet és sok más tulajdonságod. Egy jegyzettömbbel és némi tudással te is csinálhatsz magadnak.
 • Clan, Klán: egy csapatot alkotó emberek, akik együtt gyakorolnak. Általában van valami ismertető jelül pl.: a klánuk nevét ált. rövidítve a nevükben feltüntetik.
 • Clanwar: 2 klán "hivatalosan" megmérkőzik egymással.

Jó Tudni[szerkesztés]

 • /cg_fov "pl:110" : a látószöget lehet vele állítani
 • /com_maxfps "pl:250" : az fps-t lehet korlátozni vele (gyengébb gépeknél alacsonyabb érték)(125 fps-nél működik a legjobban a játék e fölött az érték fölött csalásnak számít)
 • /cg_enemymodel "pl: keel/pm" : az ellenfél figurájának a megváltoztatására szolgál. (csak cpm vagy osp addonnal)
 • /cg_enemycolors "pl: 2222" : az ellenfél figurájának színeinek megváltoztatása (2=zöld szín) (csak cpm vagy osp addonnal)
 • /sensitivity "pl: 1.6" : az egér gyorsaságát lehet vele szabályozni
 • /cl_mouseaccel "pl: 0.0044" : az egér érzékenységének szintje
 • /cg_drawfps "1" : ha az értéke 1 kiírja, hogy mennyi frame/sec(fps) -el megy a játék
 • /rate 25000

Noghost[szerkesztés]

2009-ben egy Maverick nevű játékos létrehozta a Noghost módot, melyben a mai napi játszanak játékosok. Lényeg a lényegben, hogy csak gauntlet és railgun van, akiket pedig már lelőttek, azokat fel lehet olvasztani (ezt szokták meltelésnek hívni). Egy kör addig megy, míg mindenki meg nem fagy, és ez általában 25. körig fut. A Noghost fájljait a http://noghost.net oldalán lehet leszedni, és a baseq3 mappába kell tenni. Általában clanbase a jelszó azokon a szervereken, ahol a Noghost fut.

Szerverek melyek Noghost móddal működnek:

 • 193.192.58.191:27903 - War szerver, jelszóval védett.
 • 87.117.203.203:27960 - Public szerver, nem kell jelszó.
 • 85.17.208.102:27960 - Public szerver, nem kell jelszó.

Nyílt forrás[szerkesztés]

2005. augusztus 19-én az id Software kiadta a játék teljes forráskódját a GNU General Public License alatt, ahogy azt a legtöbb, régebbi játékukkal tették. Ahogy korábban is, most is csak a játék "motorja" került kiadásra, az olyan elemek, mint a textúrák, modellek, pályák, hangok, nem. Így, aki a nyílt forrású változatot kívánja használni, be kell szereznie egy eredeti Quake 3 Arena lemezt ezen anyagok miatt.

Ugyanakkor, ha saját textúrákat, modelleket, pályákat és hangokat készítünk, ingyenes, látványos FPS játékot hozhatunk létre.

Az OpenArena projekt pontosan ezt tette. Az Open Arena az ioquake3 motort használja, amely hibajavításokat és a grafikai látvány fejlesztését tartalmazza.