The Ultimate Doom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
The Ultimate Doom
Fejlesztő id Software
Kiadó GT Interactive
Tervező
Programozó John Carmack
Sorozat Doom
Motor Doom-motor
Platformok MS-DOS, Linux, Windows
Kiadási dátum 1995. április 30.
Műfaj FPS
Játékmódok Egyjátékos, többjátékos
Korhatár ESRB: M
ESRB: T (GBA)
BBFC: 15
OFLC: MA15+
PEGI: 16+
Adathordozó CD
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény
386-os CPU
4 MB RAM
Doom II: Hell on Earth
A The Ultimate Doom weboldala

A The Ultimate Doom egy kiegészítő csomag a Doom nevű videójátékhoz, amelyet az id Software készített, majd 1995. április 30-án a GT Interactive adta ki. A csomag egy 9 pályás bónusz fejezetet tartalmaz, ami a Thy Flesh Consumed nevet kapta. A kiegészítőt boltokban is és találkozóhelyeken is árusították dobozos kiszerelésben, s hogy a rajongókhoz is hű maradjon az id Software, elérhetővé tette ingyenesen azoknak a kiegészítő csomagot, akiknek már megvolt az eredeti Doom: csak egyszerűen le kellett tölteniük a frissítést, aktiválniuk és máris beépült a játékba a The Ultimate Doom negyedik fejezete.[1]

Fejlesztés[szerkesztés]

A kiegészítő csomagot John Romero, American McGee és Shawn Green tervezte, aki felkért két újonc pályatervezőt a rajongók közül, név szerint John Andersont (aki később John Romeróval együtt készítette el a Daikatanát) és Tim Willits-et (aki később az id fő tervezője lett), hogy segítsenek nekik megszerkeszteni a pályákat és hogy kiegészítsék a csapatot. Miközben ők a pályákon dolgoztak, a három id-s tag a grafikán dolgozott.

Miután elkezdték a csomagot összeállítani és az id Software több más projektekbe is beruházott,[2] nem tervezték a készítők, hogy különösebb történetet adjanak a játéknak, inkább az akció elemekre koncentráltak, amely úgyis a játék központja volt.[3] Az eredmény az lett, hogy a pályák letisztulatlanok lettek és nem egészen egyértelmű, hogy hol is játszódik az negyedik fejezet, mert lehet vagy a Földön, vagy a pokolba vagy valahol a kettő között. A játékban lévő utolsó üzenet vitathatóan azt mutatja, hogy a tervezők nem a történetre vagy egyéb esztétikus dolgokra koncentráltak, hanem a játék pályáira.

Néhány újdonságot azért tartalmaz a kiegészítő, de ezek már a Doom II-be is bekerültek: új típusú szektorok, kulcsra aktiválható kapcsolók és gyorsan záródó ajtók. Továbbá John Romero megváltoztatta az játék legelső epizódjának első pályáját is, mégpedig beépített egy külteret a pálya elejére, amely még több teret adott a deathmatch játékosoknak.[4]

Motor[szerkesztés]

Néhány új kóddal bővült a játék motorja, vagyis a Doom-motor, mégpedig néhány string-gel, a negyedik epizód demójával, illetve a hatodik és az utolsó pályán található főellenségen is változtattak. A programozók kijavítottak néhány hibát is, mint például azt, hogy a Lost Soul nevű ellenségek nem tudjanak se a plafonnál se a padlónál ugrálni.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Doomworld.com (1998), 5 years of Doom, interjú John Romero-val (3. oldal)
  2. Planet Romero (2002), Ultimate Doom bejegyzés, id Games Discussion forum, The Romero Archiválva 2010. március 20-i dátummal a Wayback Machine-ben
  3. Doomworld.com (1999), Interjú John Carmack-kal Archiválva 1999. október 7-i dátummal a Wayback Machine-ben, (1-2. kérdés)
  4. Planet Romero (2002), Changes in levels bejegyzés Archiválva 2010. március 20-i dátummal a Wayback Machine-ben, id Games Discussion forum, The Romero.

További információk[szerkesztés]