Doom 64

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Doom 64
Fejlesztő Midway Games
Kiadó Midway Games
Zeneszerző Aubrey Hodges
Sorozat Doom
Platformok Nintendo 64, Windows, Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One
Kiadási dátum 1997. április 1.
Műfaj FPS
Játékmódok Egyjátékos
Korhatár ESRB: Mature (M)
Adathordozó 64 Mbit-es kazetta

A Doom 64 egy 1997-ben, a Midway Games által Nintendo 64-re kiadott videójáték, a Doom-sorozat része.

A játék története[szerkesztés]

Egy pokoli teremtmény, amelyet nem lehet észre venni a magas radioaktivitása miatt, megszámlálhatatlan démont fiatalított meg. A Doom játékok főhőse újból visszatér, hogy megölje ezeket a démonokat.

A fejlesztés története[szerkesztés]

A Midway először a "The Absolution" címet adta a játéknak (magyarul "A Feloldozás"). A fejlesztő csapat viszont attól tartott, hogy a játékosok nem fogják majd felismerni a játékot ilyen címen, ezért megváltoztatták a játék nevét Doom 64-re (a "The Absolution" címet azért felhasználták a játék utolsó pályájánál). A Midway szerette volna, ha az összes démon szerepelne a játékban az eredeti részekből, ahogyan az a néhány extra pályai is, azonban a játék kiadásának határidejéhez közeledve már nem volt rá idejük és a kevés hely miatt sem valósulhatott meg, mivel nem fértek rá a 64 Mbit-es kazettára. Ezért néhány szörnyet ki kellett hagyni (a Former Commando, a Revenant, az Arch-Vile és a Spider Mastermind nevű szörnyek maradtak ki) és néhány pályát is meg kellett vágni, ahhoz, hogy elférjenek a kazettán a játék főbb adatai. Aubrey Hodges készítette el a zenéket és a hangokat ehhez a játékhoz is, csakúgy, mint az 1995-ben kiadott PlayStation változatú Doomhoz. Az eredeti Doom 64-es fejlesztő csapat dolgozott ugyan a Doom 64 2-n amíg ki nem adták a Doom 64-et, de elhatározták, hogy inkább abbahagyják a fejlesztést, mert a játékosokat jobban lekötötte az akkoriban megjelent Quake és többi modernebb 3D-s grafikát használó játék.

Játékmenetbeli fejlesztések[szerkesztés]

A PC-s változathoz képest ezek szerepelnek a játékba:

  • 32 teljesen új pálya
  • Új, nagyobb sprite-ok az összes ellenségnek, fegyvernek, tárgynak és lövedéknek
  • Nincsenek viszont benne a Former Commando, a Revenant, az Arch-Vile és a Spider Mastermind nevű szörnyek (a 64 Mbit-es kazetta helyszűke miatt)
  • Sok új texture, mozgó égboltok, egyedi scriptelés
  • Hátborzongató zenék
  • Egy új fegyver, amelyet eddig még nem tettek be egyik Doom játékba sem
  • Kétértékűbb sátánista képek (pentagrammák, keresztek, áldozatok ábrázolása), mint a Doom PC-s változatához képest, ahol inkább horrorszerű volt a környezet.
  • Atmoszferikusabb környezet, több világítással és fényekkel
  • Átdolgozott fegyverek, amelyek még erősebbek, mint az előző PC-s részekben.

Fegyverek[szerkesztés]

Az összes olyan fegyver szerepel a játékban, amely a PC-s változatban is megtalálható (ököl, láncfűrész, pisztoly, vadászpuska, szuper vadászpuska, gépfegyver, rakétavető, plazma fegyver és BFG 9000), de újra rajzolt formában. A láncfűrésznek két élt adtak az eredeti egy helyett, az öklökre ezúttal kesztyű húztak. A Doom Bibliában volt először szó a Laser vagy az Unmaker névre elkeresztelt fegyverre, amelyet sohasem tették bele az eredeti Doomba, viszont a Doom 64-be hivatalosan is betették. A fegyver érdekessége, hogy ha a játék közben megtalálható három ősi műtárgy erejét egyszerre használjuk, akkor egy még erősebb lézer sugarat lő ki a fegyver.

További információk[szerkesztés]