Doom (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Doom
(Doom)
2005-ös brit–amerikai–német–cseh film
Rendező Andrzej Bartkowiak
Producer Lorenzo di Bonaventura
Laura Holstein
John D. Schofield
Jeremy Steckler
John Wells (vezető producer)
id Software
AlapműDoom-sorozat
Műfaj
Forgatókönyvíró Dave Callaham
Wesley Strick
Főszerepben Karl Urban
The Rock
Ben Daniels
Rosamund Pike
Yao Chin
Zene Clint Mansell
Operatőr Tony Pierce-Roberts
Vágó Derek Brechin
Díszlettervező Richard J. Roberts
Gyártás
Gyártó USA Universal Studios
Ország Egyesült Királyság

Amerikai Egyesült Államok
Németország

Csehország
Nyelv Angol
Forgatási helyszín
Játékidő 105 perc
Költségvetés 60 millió $
Forgalmazás
Forgalmazó USA InterCom
magyar UIP-Duna Film
BemutatóUSA 2005. október 21.
magyar 2006. május 23.
KorhatárUSA 18+
Bevétel Belföldi:
28,212,337 $
Egész világon:
55,987,321 $
További információk
SablonWikidataSegítség

A Doom 2005-ben bemutatott amerikai-angol-cseh-német sci-fi horrorfilm, amely az id Software Doom című számítógépes játéka alapján készült. A filmet Andrzej Bartkowiak rendezte, a főszerepben pedig Karl Urban és Dwayne Johnson látható.

A filmet hosszas szerzői jogi vita után kezdték el folytatni. A megfilmesítés jogáért a Universal Pictures, a Columbia Pictures és a Warner Bros. is versengett.[1]

A készítés költségei 60 millió dollárt tettek ki, de a hazai és külföldi bemutatókkal együtt alig 56 millió dollárt hozott a jegypénztáraknál.[2][3] A játék rajongói számára mélységes csalódást okozott a film, mivel az több ponton eltért a játék eredeti koncepciójától, nem mutattak be minden szörnyet, az akciójelenetekre túl kevés idő jutott és azok sem érték el a kellő hatást.[4]

Főszereplők[5][szerkesztés]

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

2046-ot írunk, megszakad a kapcsolat a Marson lévő kutatóállomással. Az ügyben a Gyorsreagálású Taktikai Raj (akiket az Őrmester csak úgy hív, hogy "Marha Fürge Banda") katonáit küldik oda: Őrmestert, Kaszást, Duke-ot, Pusztítót, Mac-et, Öcsit, Portmant és Kecskét.

Egy Bárka nevű átjárón keresztül eljutnak a kutatóállomásra, ahol Kaszás találkozik rég nem látott testvérével, Samanthával. Csakhogy érkezésük után egyre több fura dolgot tapasztalnak: egy doktor leszabja a saját fülét, a korábban megtalált holtaknak pedig nyoma veszik. Mikor egy ismeretlen alakot kezd el üldözni a csapat, Kecskét elragadja egy szörnyeteg. A támadóval végeznek a katonák, ám Kecske meghal.

Az eset után minden tudóst evakuálnak a Földre, Samantha kivételével, akinek állítása szerint valami titkos feladata van még itt. A nő és Duke felboncolják a szörnyet, amiről kiderül: ő az egyik halottnak vélt tudós. A boncolás után Kecske holtteste is élőhalottként éled fel, ám mivel nem akarja bántani társát, végleg megöli magát.

Eközben a többi katona további hasonló lényeket keres, ám az akció balul sül el: Mac fejét valami levágja, Pusztító holttestét egy elektromos cellába találják meg, Portmant pedig az illemhelyen ragadja el egy szörny.

Őrmester nagyobb tűzerejű fegyvert szerez magának, (BFG-Bio Force Gun "Bio Erő Fegyver") majd kifaggatja Samanthát, aki végül elárulja: az állomáson egy fegyenccel végeztek kísérleteket, ám egy alkalommal a feldühített alany elszabadult, majd több embert is megfertőzött. A nő szerint az alany a 24 párra növelt kromoszóma miatt lett szörnyeteg, ám ezzel együtt nehezebben sebezhető és erősebb.

Egy lény átjut a Földre a Bárkán keresztül, így Őrmester és a többiek utána mennek, ám már késő: az ottani állomáson – néhány embert kivéve – mindenki halott. Mikor Öcsi azt a feladatot kapja, végezzen a túlélőkkel, megtagadja a parancsot, ezért Őrmester lelövi. Zombik serege támad rájuk, Őrmestert elragadják, Duke meghal, Kaszás pedig súlyos sebet kap.

A férfi utolsó esélyeként nővére beadja neki a K24-et, kockáztatva ezzel azt, hogy ő maga is szörnyeteg lesz. Csakhogy Kaszásból szuperember válik, fegyverével utat tör magának az élőhalottak és szörnyek között, így ismét találkozik a megfertőzött Őrmesterrel, akiről kiderül, minden embert lemészárolt az állomáson.

Egy utolsó harc veszi kezdetét, ami végül meglepően alakul: Kaszás visszaküldi egykori felettesét a Marsra, majd felrobbantja az ottani állomást. Ezután az akció két túlélője, Kaszás és Samantha együtt hagyják el a Bárkát.[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Warner Bros loses Doom movie rights, id denies Universal deal. Game Industry.biz, 2004. június 7.
  2. Worldwide Gross. Bomb Report. (Hozzáférés: 2021. február 4.)
  3. Financial Information. The Numbers. (Hozzáférés: 2021. február 4.)
  4. Reviews. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2021. február 4.)[nincs a forrásban]
  5. Cast. IMDb. (Hozzáférés: 2021. február 4.)
  6. Synopsis. IMDb. (Hozzáférés: 2021. február 4.)

További információk[szerkesztés]