Doom (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Doom
Rendező Andrzej Bartkowiak
Producer Lorenzo di Bonaventura
Laura Holstein
John D. Schofield
Jeremy Steckler
John Wells (vezető producer)
id Software
Alapmű Doom-sorozat
id Software
Műfaj akciófilm
horrorfilm
sci-fi film
Forgatókönyvíró Dave Callaham
Wesley Strick
Főszerepben Karl Urban
The Rock
Ben Daniels
Rosamund Pike
Yao Chin
Zene Clint Mansell
Operatőr Tony Pierce-Roberts
Gyártás
Gyártó USA Universal Studios
Ország Egyesült Királyság
Amerikai Egyesült Államok
Nyelv Angol
Időtartam 105 perc
Költségvetés 60 millió $
Forgalmazás
Forgalmazó USA InterCom
magyar UIP-Duna Film
Bemutató USA 2005. október 21.
magyar 2006. május 23.
Korhatár USA 18+
Bevétel Belföldi:
28,212,337 $
Egész világon:
55,987,321 $
További információk
Hivatalos oldal
IMDb-adatlap

A Doom egy 2005-ös amerikai sci-fi horror film, amely az id Software Doom című számítógépes játéka alapján készült. A filmet Andrzej Bartkowiak rendezte, a főszerepben pedig Karl Urban és The Rock látható.

Főszereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Cselekmény[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2046-ot írunk, megszakad a kapcsolat a Marson lévő kutatóállomással. Az ügyben a Gyorsreagálású Taktikai Raj (akiket az Őrmester csak úgy hív,hogy "Marha Fürge Banda") katonáit küldik oda: Őrmestert, Kaszást, Duke-ot, Pusztítót, Mac-et, Öcsit, Portmant és Kecskét.

Egy Bárka nevű átjárón keresztül eljutnak a kutatóállomásra, ahol Kaszás találkozik rég nem látott testvérével, Samanthával. Csakhogy érkezésük után egyre több fura dolgot tapasztalnak: egy doktor leszabja a saját fülét, a korábban megtalált holtaknak pedig nyoma veszik. Mikor egy ismeretlen alakot kezd el üldözni a csapat, Kecskét elragadja egy szörnyeteg. A támadóval végeznek a katonák, ám Kecske meghal.

Az eset után minden tudóst evakuálnak a Földre, Samantha kivételével, akinek állítása szerint valami titkos feladata van még itt. A nő és Duke felboncolják a szörnyet, amiről kiderül: ő az egyik halottnak vélt tudós. A boncolás után Kecske holtteste is élőhalottként éled fel, ám mivel nem akarja bántani társát, végleg megöli magát.

Eközben a többi katona további hasonló lényeket keres, ám az akció balul sül el: Mac fejét valami levágja, Pusztító holttestét egy elektromos cellába találják meg, Portmant pedig az illemhelyen ragadja el egy szörny.

Őrmester nagyobb tűzerejű fegyvert szerez magának,(BFG-Bio Force Gun "Bio Erő Fegyver") majd kifaggatja Samanthát, aki végül elárulja: az állomáson egy fegyenccel végeztek kísérleteket, ám egy alkalommal a feldühített alany elszabadult, majd több embert is megfertőzött. A nő szerint az alany a 24 párra növelt kromoszóma miatt lett szörnyeteg, ám ezzel együtt nehezebben sebezhető és erősebb.

Egy lény átjut a Földre a Bárkán keresztül, így Őrmester és a többiek utána mennek, ám már késő: az ottani állomáson - néhány embert kivéve - mindenki halott. Mikor Öcsi azt a feladatot kapja, végezzen a túlélőkkel, megtagadja a parancsot, ezért Őrmester lelövi. Zombik serege támad rájuk, Őrmestert elragadják, Duke meghal, Kaszás pedig súlyos sebet kap.

A férfi utolsó esélyeként nővére beadja neki a K24-et, kockáztatva ezzel azt, hogy ő maga is szörnyeteg lesz. Csakhogy Kaszásból szuperember válik, fegyverével utat tör magának az élőhalottak és szörnyek között, így ismét találkozik a megfertőzött Őrmesterrel, akiről kiderül, minden embert lemészárolt az állomáson.

Egy utolsó harc veszi kezdetét, ami végül meglepően alakul: Kaszás visszaküldi egykori felettesét a Marsra, majd felrobbantja az ottani állomást. Ezután az akció két túlélője, Kaszás és Samantha együtt hagyják el a Bárkát.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]