Wikipédia:Wikidata-segítségkérés/Archív06

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Sablon:határos

Megoldható valahogy, hogy a {{határos}}(?) sablonban található PAGENAMEBASE ne csak a zárójeles részt, hanem a teljes, szóköz utáni részt vágja le a címkékből? --B.Zsolt vita 2016. március 25., 20:32 (CET)

Nem, a {{PAGENAMEBASE}}(?) arra való, hogy az egyértelműsítést távolítsuk el. Természetesen ha jól meghatározható, hogy mit akarsz levágni, akkor Luával le lehet. (Egyébként ez a sablon a címkékkel nem csinál semmit, csak a szócikk címéből vágja le az egyértelműsítést. A címkék – elvileg – már amúgy sem tartalmaznak egyértelműsítést, hiszen az a leírásban van.) --Tacsipacsi vita 2016. március 25., 23:52 (CET)

Jelenleg a sablon a Audrain megye Monroe megye, Randolph megye, Boone megye, Callaway megye, Ralls megye, Pike megye és Montgomery megye megyékkel határos. mondatot állítja elő, pedig szebb lenne egy ilyen: Audrain megye Monroe, Randolph, Boone, Callaway, Ralls, Pike és Montgomery megyékkel határos. Jó lenne, ha a sablonnal meg lehetne oldani, sokat csinosodnának a cikkek. --B.Zsolt vita 2016. március 26., 00:00 (CET)

Mondom, Luával meg lehet oldani. De előbb alszom egyet. --Tacsipacsi vita 2016. március 26., 00:25 (CET)

Arra figylejünk, hogy vannak két szóból álló megyék is (pl. Prince William megye Virginiában), tehát ne a „teljes, szóköz utáni részt” vágjuk le, ahogy az az eredeti kérésben szerepelt. Malatinszky vita 2016. március 30., 15:30 (CEST)

Listák automatikus készítése

A Wikidata lapon szerepel, hogy a jövőben lehetséges lesz az automatikus listák készítésére is, amennyiben kellő számú adat áll rendelkezésre. Eljött már ez az idő? Le tudjuk mondjuk kérdezni azokat a lapokat, melyekben szerepel, hogy: Ez egy:vasútvonal és ország:Olaszország? --B.Zsolt vita 2016. március 23., 12:53 (CET)

Már van pl. en:Template:Wikidata list: a táblázatot a sablon paraméterei szerint készíti d:User:ListeriaBot, Magnus Manske botja (persze inkább próbalapon vagy vitalapon, de ha elfogadják a szerkesztők, akár főnévtérben is lehetne). Oliv0 vita 2016. március 23., 14:04 (CET)

Próbáljuk is akkor ki! Meglátjuk, mit tud! :) --B.Zsolt vita 2016. március 23., 15:18 (CET)

Nem pont ilyenre gondoltam... Bizonyos szócikkek alatt már vannak automatikusan létrehozott szép navigációs sablonok. Valami olyasmit szerettem volna én is. A bot milyen időközönként frissíti a lapokat? És hogy fog idetalálni a magyar Wikipédiára is? Készítettem egy tesztlapot itt: Női egyiptológusok listája. Meglássuk, ráharap-e majd a bot. --B.Zsolt vita 2016. március 23., 15:43 (CET)

Főnévtérben nem ajánlom ezt a próbát: nem csak {{csonk}} a cikk, hanem felülírja a bot a kézi javításokat és ennek nem mindenki örül. :-) Oliv0 vita 2016. március 23., 16:42 (CET)

Bocsánat, hogy kíváncsiságból belekontárkodtam. Nem automatikusan találta meg a bot, hanem arra, hogy rákattintottam a „Manually update list” lehetőségre. A laptörténetben látom, hogy ezt botszerkesztésként könyvelte el. Még egyszer elnézést, ha elrontottam a megfigyelést, hogy a bot vajon magától észreveszi-e. – Dodi123 vita 2016. március 23., 16:25 (CET)

Semmi gond, köszönöm, hogy kattintottál, nekem nem jutott eszembe. --B.Zsolt vita 2016. március 23., 20:06 (CET)

De miért csak egyet talált? :( --B.Zsolt vita 2016. március 23., 20:13 (CET)

Hú, ez nagyon menő cucc, ez biztos kiveri majd a biztosítékot néhány konzervatív szerkesztőnél! :) Ezt lessétek meg: user:B.Zsolt/Olaszország vasútvonalainak listája --B.Zsolt vita 2016. március 23., 20:43 (CET)

Az enwikis leírólap szerint minősítőket is lehet listázni, ha Pxxx/Pzzz alakban megadjuk oszlopnak, de nekem nem működik :-(. – Máté (vitalap) 2016. március 26., 07:27 (CET)

Ezt megoldottam úgy, hogy leírtam SPARQL-ben és a fieldet adtam meg a botnak oszlopként, így viszont text beállítás alatt, ha nincs megadva a magyar címke, akkor a Wikidata-azonosítót teszi oda a bot (ld. Oscar Isaac). – Máté (vitalap) 2016. április 5., 10:00 (CEST)

Wikidata weekly summary #203

Wikidata weekly summary #204

Megnémetesedett a ListeriaBot!

Meglepődve tapasztaltam ListeriaBot ezen szerkesztését. Mi történt? Zerind üzenőlap 2016. április 12., 20:22 (CEST)

Magnus épp másnak tesztelt valamit, amikor nekem is javított valamit, és elfelejtette az egyiket orvosolni a másik előtt, ezért volt a gubanc, de már helyreállt a rend. – Máté (vitalap) 2016. április 12., 20:35 (CEST)

Wikidata weekly summary #205

Douarnenez

Be kellene írni Douarnenezhez a megyét a wikidatába, mert így nagyon béna kategóriában van. – Hkoala 2016. április 24., 15:45 (CEST)

Wikidata weekly summary #206

egyértelműsítő lapok csatolása

Sziasztok! Ne haragudj Csigabi, de jobban érzem magam, ha megkérdezem a nagyobb közösséget... A helyzet az, hogy létrehoztam a kar (egyértelműsítő lap)-ot, aminek létrehoztam a wd lapját Kar (Q23649273). Bár előtte is körbenéztem már, azért újra rákerestem és megtaláltam ezt: Kar (Q258056), majd összeházasítottam őket, azonban Csigabi ma visszavonta a szerkesztésemet, mondván ugyanazért nem való egybe a kar Wikimédia-egyértelműsítőlap és a kar Wikimédia-egyértelműsítőlap, amiért a "Napló (Q1215493) sincs a Diary (Q400773)-ban" - miközben én úgy gondolom, hogy az egyértelműsítő lapok azonos karaktersorok alapján keletkeznek és így egészen más eset a karos, mint a Csigabi által hozott másik példa... Mi a vélemény és hogyan van ez? Ha többen is megerősítik, elfogadom... de tudni szerettem volna többek véleményét. Fauvirt vita 2016. március 29., 20:03 (CEST)

  • A sima cikkeknél tartalmi, jelentésen alapuló a megfeleltetés: a kar (végtag) a en:arm cikkel tartozik össze, – pedig teljesen másként hangzik, másként néz ki a két szó.
Az egyértelműsítő lapnál viszont az azonos vagy összetéveszthető íráskép vagy hangalak a meghatározó, ezért az en:Kar, ami egy egyértelműsítő lap, és a magyar Kar (egyértelműsítő lap) jól megfelelnek egymásnak, – pedig más és más értelmű dolgokat sorolnak fel.
Abban is sajátosak az egyértelműsítő lapok, hogy korántsem minden betűsornak-hangsornak lesz más nyelven is megfelelője. Kétség esetén elhagynám az összekapcsolást, nem kell ezt erőltetni, de éppen a „kar” esetét nem látom problémásnak, én is összekapcsolnám őket a Wikidatán.
--Karmela posta 2016. március 29., 21:23 (CEST)

Néhány, tartalmi jelentésen alapuló megfeleltetésen kívül, melyek minden nyelven ugyanazt jelentik (pl.: Budapest (egyértelműsítő lap)), alapvető hiba össze nem tartozó fogalmak listáját (vagyis valamely nyelven logikus egyértelműsítését) a Wikidatán keresztül összekapcsolni. Jó példa a helyes megoldásra a Nap (egyértelműsítő lap), mely más Wikiknek sem a Nap (égitest), sem a nap (24 óra), sem egyéb, hasonló betűsort-hangsort tartalmazó egyértelműsítő lapjára nem linkel a WD-ban. Rossz példa a Hold (egyértelműsítő lap), mely mindenre linkel, csak az égitestre nem. Ezt a WD bejegyzést módosítani kell, de most a szemléltetés kedvéért egyelőre meghagyom. Csigabiitt a házam 2016. március 29., 21:50 (CEST)

Ha már így megkérdeztél, hadd fogalmazzam meg a szabályt egy tömör, ötszavas mondat formájában: Egyértelműsítő lapokat ne kapcsolj össze! Ha nem világos, hogy miért ne, gondold végig a következőt: A hu:Kar (egyértelműsítő lap) lapon szereplő hat elem, a da:Kar lapon szereplő két elem, a ru:Кар (значения) lapon szereplő 15 elem, a sv:Kår lapon szereplő 11 elem és a tr:Kar (anlam ayrımı) lapon szereplő nyolc elem egytől egyig különböző. Milyen előnye származik az olvasónak, ha ezeket a lapokat összekapcsoljuk? Malatinszky vita 2016. március 30., 05:57 (CEST)

Az, hogy látja, hogy ugyanaz a karaktersor, milyen más jelentésekkel bír. Szóval pont az, mint az itteni egyértelműsítő lap értelme, csak több nyelven. Ami meg a nyelvközi hivatkozások értelme. – Máté (vitalap) 2016. március 30., 06:31 (CEST)
@Máté, Karmela: Veletek szemben én úgy gondolom, hogy az egyértelműsítő lapok éretelme nem az, hogy az olvasó lássa, „hogy ugyanaz a karaktersor milyen más jelentésekkel bír”, hanem az, hogy lehetővé tegyék az „összetéveszthető (azonos alakú vagy hasonló hangzású) hivatkozások közötti választást”. Ezt a funkciót nem segítjük elő a hu:Kar (egyértelműsítő lap) és a tr:Kar (anlam ayrımı) összekapcsolásával, hiszen nem adódik olyan szituáció, amikor a Kar valamelyik magyar jelentése és a Kar valamelyik török jelentése között kellene választani. --Malatinszky vita 2016. április 28., 19:57 (CEST)


Fejben ott tartok, hogy az egyértelműsítő lapokat – kevés kivételtől eltekintve – lehetetlen csak a tartalmuk alapján összekapcsolni, vagyis nem úgy viselkednek, mint a szócikkek (pl. földrajzi helyek, fajok, személyek, épületek, tárgyak, események stb.). Most akkor vagy tartjuk azt a szempontot, hogy az egyes lapokat aszerint kapcsoljuk össze, hogy ugyanarról a dologról szólnak, és akkor az egyértelműsítő lapokat nem kapcsoljuk össze (1), vagy az egyértelműsítő lapokat kivételként kezeljük, s a hangalakjuk alapján kapcsoljuk össze (2). Nekem tulajdonképpen mindegy, mert a tartalmi hasonlóság nagy százalékban úgysem valósul meg, de a 2-es megközelítésben is látok előnyt, ahogyan Máté írta fent. Azt gondolom, hogy erről nem csak itt, a huwikin kellene egyeztetni, hanem nemzetközi szinten is (hacsak már nincs erről valami megállapodás); és ha az egyért. lapok összekapcsolása más szemléletmód alá esne, azt ki kellene hangsúlyozni mind itt a huwikin, mind a wikidatán. Számomra az is nehézséget okoz, hogy hogyan kapcsolódnak a nem latin betűs wikipédiák egyértelműsítő lapjai, mert ott még a szó képe is különbözik, továbbá olyant is el tudok képzelni, hogy a kiejtés is eltér; emiatt bizonytalan vagyok, hogy alkalmazható-e a 2-es megközelítés. --Sphenodon vita 2016. március 30., 13:30 (CEST)

A Wikidata egyértelműsítőlap-műhelyének van egy irányelve, amelyet le lehet fordítani, ha valaki gondolja. Röviden:
  • egyértelműsítő lapot csak egyértelműsítő lappal szabad kapcsolni,
  • az azonos karakterláncok egyértelműsítéseit kell összekapcsolni (kivételt képeznek: az ékezetek és mellékjelek nem számítanak, ha csak az a különbség, össze lehet kötni, illetve az átbetűzések, átírások is kapcsolhatók a más írásrendszerűekkel stb.),
  • a család- és utónevek teljesen külön kört alkotnak, saját szabályrendszerrel.
Egyébként ha úgy vesszük, ez egyfajta tartalmi szempontú kapcsolásnak is tekinthető, hisz az egyért. lapok jellemzően egy adott betűsorról vagy hangsorról szólnak, és azok számos jelentéseihez vezetnek el. – Máté (vitalap) 2016. március 30., 13:58 (CEST)

Kicsit rákerestem a témára és találtam egy ilyet: https://www.wikidata.org/wiki/Wikidata:WikiProject_Disambiguation_pages/guidelines - a vitalapon van egy szavazás is, ami ha jól értem, pont erről szól, de jó lenne, ha egy biztos angol tudású megerősítené... esetleg summázná ide a megbeszélések lényegét, köszönöm (és mindenki másnak is a hozzászólást!)! Fauvirt vita 2016. március 30., 14:03 (CEST)

A lényege az, hogy mindazokat az egyértelműsítő lapokat, amelyek betű szerinti alakja vagy kiejtés szerinti hangzása megegyezik, össze lehet kapcsolni a wikidatában. Ez vonatkozik a személy- és a földrajzi neveket tartalmazó egyértelműsítő lapokra is, és vonatkozik azokra a nyelvekre is, amelyek nem latin betűsek, de a szó a latin betűre történő átírás során megfelel a kritériumnak. (Ez utóbbihoz én teszem hozzá, hogy lehetnek viták a magyar és az eltérő más nyelvű átírások szerinti alak esetén.) Ennek megfelelően a Kar (egyértelműsítő lap) összekapcsolása a wikidatában helyes, de a fentebb példaként hozott Napló (egyértelműsítő lap) kapcsolása nem. – Dodi123 vita 2016. március 30., 14:21 (CEST)

Köszönöm Dodi123 és upsz, hogy szinte egyszerre írtunk ugyanarról Mátéval, csak mivel mobilról szerkesztettem ugyan nem törlődött (szerencsére) a hozzászólása, de nem is mutatott szerk.ütk-t a rendszer és nem is láttam (eddig) a hozzászólást... Fauvirt vita 2016. március 30., 15:11 (CEST)

Én csak most figyeltem fel erre a vitára. A huwikin például van Carlsbad (egyértelműsítő lap) és van Karlsbad (egyértelműsítő lap) is. Ilyenkor szerintem az a legészszerűbb megoldás, hogy hogy külön csoportosítjuk a c-vel és k-val írt alakokat és a „vélhetőleg ugyanaz, mint” tulajdonsággal utalunk a két törzsökre egymás lapján. Ebben a konkrét esetben az angol wikipédián külön is szedtem a két, addig egy egyértelműsítő lapon szereplő csoportot a kevésbé elszánt keresők számára. Vagy egy másik példa. Van a huwikin Cinderella és Hamupipőke egyértelműsítő lap is. Ekkor azt csináltam, hogy egy csokorba szedtem az összes Cinderella egyértelműsítő lapot, a másikba az összes Hamupipőke lapot a többi nyelven, és ismét csak a „vélhetőleg ugyanaz, mint” tulajdonsággal kapcsoltam őket egybe oda-vissza. – Rakás vita 2016. április 5., 11:35 (CEST)

A Wikidata:WikiProject Disambiguation pages/guidelines számos nyelvre át van téve (dansk • ‎Deutsch • ‎English • ‎British English • ‎español • ‎français • ‎Հայերեն • ‎italiano • ‎Lëtzebuergesch • ‎latviešu • ‎македонски • ‎Nederlands • ‎occitan • ‎polski • ‎پښتو • ‎русский • ‎Türkçe • ‎中文), de sajnos a magyar nincs köztük. Akadna rá vállalkozó? --Karmela posta 2016. április 17., 19:29 (CEST)

Voilà.Máté (vitalap) 2016. április 17., 20:41 (CEST)
Köszönet a Wikidata:Egyértelműsítőlap-műhely/irányelvek lapért Máté! --Karmela posta 2016. április 28., 17:14 (CEST)

 megjegyzés Karmela kettővel fentebbi linkje sajnos nem működik. Mivel ebben a szakaszban már másodszor fordul elő ez a hiba, elmondom, hogy amikor egy másik Wikimédia-projekt egyik lapjára szeretnénk hivatkozni belső linkkel, akkor elé kell tenni az illető projekt kódját, mindkét végén egy-egy kettősponttal. A Wikidata kódja a d betű, ezért ha a Wikidata projekt Wikidata:WikiProject Disambiguation pages/guidelines című lapjára akarunk hivatkozni, akkor azt a [[:d:Wikidata:WikiProject Disambiguation pages/guidelines]] kóddal tehetjük meg. Malatinszky vita 2016. április 17., 20:48 (CEST)

Egyébként itt viccesen pont bejött a régi szintaxis, így a Wikidatára sikerült áttalálni, csak a névtér esett ki, de a [[Wikidata:Wikidata:WikiProject Disambiguation pages/guidelines]] is működik. – Máté (vitalap) 2016. április 17., 20:55 (CEST)

A témához kapcsolódó tudnivaló, hogy ha azt akarjuk, hogy a huwiki valamelyik lapján ne jelenjenek meg az interwikilinkek, akkor ezt a {{NOEXTERNALLANGLINKS}} varázsszó segítségével érhetjük el. Példa itt. Malatinszky vita 2016. április 17., 21:13 (CEST)

Az infóért köszönet, viszont nem értem, hogy miért is kellett bevetni a varázsszót ezen a helyen. Szerintem a Busz (egyértelműsítő lap) vagy egyáltalán nem való a Wikidata (Q774740) lapján felsorolt „Bus” linkek közé az eltérő íráskép miatt (ebben az esetben nincs is mit elnyomni), ha viszont úgy döntünk, hogy a hangzása miatt jó lesz szerepelnie ezen a Wikidata-lapon, akkor a Wikidata-kapcsolatoknak a megjelenítését sem kéne elnyomni, és akkor a {{NOEXTERNALLANGLINKS}} varázsszó sem kell. Persze lehet, hogy a harmadik eset igaz: pusztán csak az eszközhasználat bemutatására szerepelteted most a varázsszót a Busz (egyértelműsítő lap)-on Malatinszky, és ennek az eszmecserének az archiválása után leszedni készülsz onnan? --Karmela posta 2016. április 28., 17:14 (CEST)

@Karmela: Nagyon szívesen! A varázsszót nem tervezem eltávolítani a Busz (egyértelműsítő lap)-ról. Ahhoz, hogy ezt megmagyarázzam, először is szeretném, ha odafigyelnénk a különbségre két dolog között:

  1. Egy magyar nyelvű fogalom össze van kapcsolva a Wikidatán egy más nyelvű fogalommal (például a Kés a Knife-fal). (Hívjuk ezt wd-kapcsolatnak.)
  2. Egy lap a magyar wikin felsorolja, hogy más nyelvű wikik melyik lapján lehet ugyanarról a témáról olvasni (pl. arról tájékoztatja az olvasókat, hogy a huwiki Kés lapján szereplő témáról az enwiki Knife lapján is lehet olvasni). (Nevezzük ezt interwiki-kapcsolatnak.)

Mármost az 1. pontban szereplő kapcsolat létrehozására vonatkozó szabályok a Wikidata közösségének a belügyei. Én annak a közösségnek nem vagyok igazán a tagja, és általában eléggé rossz tapasztalataim voltak, amikor megpróbáltam belefolyni a Wikidata ügyeinek alakításába, úgyhogy nem akarok vitát nyitni arról, hogy kell-e wd-kapcsolatnak lennie a Busz (egyértelműsítő lap) és pl. a ru:Бус lap között. Ha wikidatásoknak ez így jó, akkor ki vagyok én, hogy ebbe beleszóljak?

A 2. pontban szereplő kapcsolat ezzel szemben a magyar Wikipédia belső kérdése. Mivel én ennek a közösségnek kifejezetten aktív tagja vagyok, a fentiekkel szemben érdekel az, hogy a Busz (egyértelműsítő lap) és a ru:Бус lap között ne legyen interwiki kapcsolat. A magyar lapon szó van egy közlekedési eszközről, egy számítógép-alkatrészről és egy sajtótermékről, az orosz lapon meg szó van hét másik dologról; nem akarom az olvasót becsapni, és azt mondani neki, hogy ha a Busz (egyértelműsítő lap) témájáról akar oroszul olvasni, akkor a ru:Бус lapot kell felkeresnie.

Mivel az 1. és a 2. funkció technikailag össze van kapcsolva alapértelmezésben (a wd-kapcsolat hatására interwiki-kapcsolat is keletkezik), a helyzet lokális megoldása az, hogy a {{NOEXTERNALLANGLINKS}} varázsszót használjuk a huwikin minden olyan alkalommal, amikor nem kívánatos a wd-kapcsolat tükröződése az interwiki-kapcsolatban. --Malatinszky vita 2016. április 28., 18:35 (CEST)

Wikidata weekly summary #207

Wikidata weekly summary #208

Wikidata weekly summary #209

Wikidata weekly summary #210

Wikidata weekly summary #211