Váratlan utazás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Váratlan utazás
(Road to Avonlea)
Műfaj
  • western television program
  • gyermekeknek szóló televíziós sorozat
  • televíziós kalandfilm-sorozat

AlkotóKevin Sullivan
ÍróHeather Conkie
Főszereplő

Formátum1,33:1, Dolby Surround
Ország Kanada
Nyelv
Évadok7
Epizódok91 (epizódlista)
Gyártás
Részenkénti játékidő45 perc
Sugárzás
Eredeti adó
Eredeti sugárzás1990. január 7.1996. március 31.
Első magyar adóMTV2, MTV1 / M1, Duna TV, Story4, PRIME, TV2 Kids Izaura TV
Magyar sugárzás1993. szeptember 4.1997. október 14.
Státuszbefejezett
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Váratlan utazás témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Váratlan utazás (eredeti cím: Road to Avonlea) 1990-től 1996-ig vetített kanadai televíziós filmsorozat, amelyet 1989 és 1996 között forgattak, és a világ mintegy 140 országában bemutatták. A 7 évadból álló, összesen 91 részt számláló sorozat befejezése után egy önálló karácsonyi epizód is készült Boldog karácsonyt, Miss King! (Happy Christmas, Miss King) címen.

A sorozat regényváltozatai Lucy Maud Montgomery kanadai írónő neve alatt jelennek meg; valójában a Váratlan utazás Montgomery A mesélő lány és Az arany út című regényei szereplőinek felhasználásával készült. A regényekhez képest több szereplőt és rokoni kapcsolatot megváltoztattak, ezen kívül átvettek bele történetszálakat Montgomery Anne Shirley-sorozatából is.

Háttér[szerkesztés]

A cselekmény fő része a Prince Edward-szigeten játszódik 1903 és 1912 között, bár a konkrét helyszín, Avonlea városkája csupán fikció. A sorozat egy a városba érkező kislány, Sara Stanley kalandjain keresztül bemutatja a XX. század elején élő avonleai lakosok gondjait, örömeit, életmódját.

A Váratlan utazás számos díjat kapott. Több színészi teljesítmény (Jackie Burroughs, Cedric Smith, Lally Cadeau, Patricia Hamilton) elismerése mellett díjat kapott a jelmez és a filmzene is. A hét év során jó pár hollywoodi híresség is megfordult a sorozatban, mint Michael York, Faye Dunaway, Christopher Reeve, Christopher Lloyd, Stockard Channing, Peter Coyote és Dianne Wiest.

Cselekmény[szerkesztés]

A történet Sara Stanley bemutatásával kezdődik, akinek édesapja jogi ügybe keveredik és ennek rendezéséig Sara ideiglenesen a dadájával együtt nagynénjéhez, Hetty King-hez utazik, aki a 2. évadtól édesapja váratlan halála után a gyámjává válik (a kislány az édesanyját már kora gyermekkorában elvesztette - erre később a sorozatban utalás is történik.) A népes King család nagy megbecsülésnek örvend a városkában, hiszen szervesen részt is vesznek Avonlea életének irányításában, megszervezésében. Az elkényeztetett, nagyvárosi kislány nehezen szokja meg a szigorú értékrendszer alapján fölötte bábáskodó vénkisasszony, Hetty King nevelési elveit, de hamar alkalmazkodik a varázslatos kis falu, Avonlea életéhez és új barátokat szerez. Leginkább másik nagynénjére, Oliviára és unokatestvéreire, Felicityre és Felixre számíthat. A hét évad alatt számos eseménynek lehetünk szemtanúi a városban. A kisgyerekekből kamaszok lesznek, így a sorozat más problémákkal is foglalkozik, mint kezdetben. Az első évadok leginkább a gyermeki csínytevésekről, vidámságról szólnak. Később ezek mellett szerelmek, házasságok köttetnek; árva gyermekek, megözvegyült, idős emberek, vagy sok esetben a fejlődő világ negatív oldalai kerülnek előtérbe. Az ötödik évad során a Sara Stanleyt alakító Sarah Polley távozik a sorozatból, és a történet a King család életének bemutatásával folytatódik tovább: az immár kamaszokból felnőtté váló unokatestvérek és az idősödő Hetty néni kisebb novellái követik egymást.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang Leírás
Sara Stanley Sarah Polley Vadász Bea Blair Stanley es Ruth King lánya,Hetty King,Alec King,Olivia King és Roger King unokahúga,Felicity,Felix,Cecily és Andrew unokatestvére. A sorozat elején ideiglenesen költözik Hetty néniékhez,majd apja halála után, a 2.évad elején végleg Avonlea-ban marad. Az 5.évad végén elhagyja a várost,de a sorozat urolsó részében visszatér Felicity és Gus esküvőjére.
Hetty King Jackie Burroughs Schubert Éva Olivia King, Alec King, Ruth King és Roger King nővére, a sorozat elején tanítónő, később írónő. Sarah nagynénje és gyámja, később ő lesz Davey és Dora Keith nevelője is. Meglehetősen szigorú, de igazságos asszony.
Olivia King Mag Ruffman Tóth Enikő Sara fiatalabbik nagynénje, aki később Jasper Dale felesége lesz és az Avonlea Krónikák főszerkesztője.
Felicity King Gema Zamprogna Simonyi Piroska Sara legidősebb unokatestvére, aki később Gus Pike- kal házasodik össze és orvosi egyetemen tanul, majd vezeti a gyermekotthont.
Felix King Zachary Bennett Gerő Gábor Sara unokatestvére, aki a történet elején folyton eszik. A későbbiekben a Fehér Homok Szállóban tevékenykedik, mint az igazgató asszisztense.
Alec King Cedric Smith Szersén Gyula Sara nagybátyja.
Janet King Lally Cadeau Menszátor Magdolna Alec felesége.
Cecily King Harmony Cramp (1–5. évad)
Molly Atkinson (6–7. évad)
Nemes Takách Kata Sara unokatestvére, aki az ötödik évadban tuberkulózist kap és szanatóriumba megy, de végül meggyógyul és hazamehet.
Gus Pike Michael Mahonen Minárovits Péter A konzervgyárban dolgozó szegény fiú, akit Miss King felkarol. Később beköltözik a világítótoronyba, majd munkát kap a Fehér homok szállóban. Felicityvel házasodik össze.
Jasper Dale R. H. Thomson Hegedűs D. Géza Kissé szégyenlős, dadaogó, de tehetséges fényképész, illetve feltaláló, aki több akkor még luxuscikknek számító dolgot (pl. műanyag, villany, mozgókép) tesz elérhetővé Avonleaban. A 3. évadtól Olivia férje.
Jeremiah Dale Hegedűs D. Géza Jasper Dale unokatestvére, aki csaló.
Rachel Lynde Patricia Hamilton Pápai Erzsi Marilla Cuthbert barátnője, ők együtt laknak, majd Daveyt és Dorát neveli, miután Marilla meghal.
Clara Potts Maja Ardal Czigány Judit Avonlea egyik legpletykásabb asszonya.
Elvira Lawson Elva Mai Hoover Némedi Mari A férjével Edgar Lawsonnal a vegyesbolt tulajdonosai.
Bert Potts Roger Dunn Vass Gábor (1. hang)
Áron László (2. hang)
Clara Potts férje.
Archie Gillis John Friesen Dobránszky Zoltán A fűrészmalom tulajdonosa.
Muriel Stacey Marilyn Lightstone Tímár Éva Miss King évfolyamtársa volt a tanítóképzőn, később Izzy igyekezetének köszönhetően összeházasodik Mr. Pettibone-nal, Izzy apjával.
Clive Pettibone David Fox Konrád Antal Nyugalmazott ezredes, majd Avonleában tanító lesz, amikor Hetty visszavonul az írás miatt, illetve ő maga is író, Hetty szellemi partnere. Később

tanfelügyelő lesz és feleségül veszi Miss Stacy-t.

Izzy Pettibone Heather Brown Szénási Kata Pettibone ezredes lánya, aki eleinte fiús lány, később ez változik. Felix udvarol neki.
Arthur Pettibone Zachary Ansley Bolba Tamás Pettibone ezredes idősebbik, állatorvosnak tanuló fia, aki szerelmes Felicitybe. Meg is kéri a kezét, de Felicity végül Gus-t választja.
Morgan Pettibone Mark Bigney Haumann Máté Pettibone ezredes kisebbik fia, aki később katonai iskolába megy.
Simon Tremayne Ian D. Clark Papp János A Fehér Homok szálló tulajdonosa, eredetileg hercegi származású.
Pierre La Pierre Albert Millaire Forgács Péter (1-4. évad)
Szerednyey Béla (5-7. évad)
A Fehér Homok Szálló francia főszakácsa.
Marilla Cuthbert Colleen Dewhurst Földi Teri A Zöldoromű Ház tulajdonosa, Rachel Lynde barátnője.
Davey Keith Kyle Labine Vajdai Márton Marilla elárvult rokona, aki sok stiklit csinál, a testvére Dora.
Dora Keith Ashley Muscroft (2–3. évad)
Lindsay Murrell (5–7. évad)
Szőnyi Júlia Davey testvére.
Eliza néni Kay Tremblay Kassai Ilona Janet nagynénje, aki az ötödik évadban válik állandó szereplővé.
Abigail King Rosemary Dunsmore Prókai Annamária Janet húga, majd Malcolm felesége.
Malcolm McEwan Malcolm Stoddard Sörös Sándor Abigail udvarlója, majd férje.
Peg Bowen Susan E. Cox Kiss Mari A helyi boszorkány, az erdőben lakik, a közösségen kívül él.
Andrew King Joel Blake Tóth Barbanás,

Simonyi Balázs

Sara unokatestvére, a másik nagybácsi, Roger fia.
Sally Potts Tara Meyer Clara Potts lánya, aki többször is összetűzésbe keveredik Sarával és Felicityvel.
Louisa J. Banks Frances Hyland Tolnay Klári Sara montreali nevelőnője.
Peter Craig Miklos Perlus Sugár Bertalan Béresfiú Hetty néninél.

Vendégszereplők[szerkesztés]

A Váratlan utazás 7 évadjában sok vendégszereplő jelenik meg, egyszer vagy néhány alkalommal is:

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]