Vámpírnaplók

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vámpírnaplók
(The Vampire Diaries)
Műfaj
  • Dráma
  • Természetfeletti
  • Horror
  • Fantasy

Alkotó
Főszereplő
Zeneszerző Michael Suby

Ország Egyesült
Nyelv angol
Évadok 8
Epizódok171 (epizódlista)
Gyártás
Vezető producer
  • Kevin Williamson
  • Julie Plec
  • Leslie Morgenstein
  • Bob Levy
  • Caroline Dries
  • Melinda Hsu Taylor
  • Chad Fiveash
  • James Stoteraux
Producer Julie Plec
Forgatási helyszín
Részenkénti játékidő 41-49 perc
Gyártó
  • Outerbanks Entertainment
  • Alloy Entertainment
  • CBS Television Studios
  • Warner Bros. Television
Forgalmazó
  • CBS Television Distribution
  • Warner Bros. Television Distribution
Sugárzás
Eredeti adó The CW
Eredeti sugárzás2009. szeptember 10.2017. március 10.
Első magyar adó Cool TV, Prizma TV / RTL+, RTL Klub, RTL Spike, HBO Max
Státusz befejeződött
Korhatár

USA TV-14 / TV-MA
Magyarország Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott (TV & DVD)

Magyarország Tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott (RTL Klub)
Kronológia
Kapcsolódó műsor
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Vámpírnaplók témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Vámpírnaplók (The Vampire Diaries) amerikai tévésorozat, melynek alkotói Kevin Williamson és Julie Plec. Alapjául L. J. Smith ugyanazon című könyvsorozata szolgál. A sorozat 2009. szeptember 10-én indult az Egyesült Államokban a The CW filmcsatornán. Magyarországon 2010. június 25-én debütált az RTL Klubon. A sorozat egy természetfeletti lények által kísértett Virginia állami kitalált kisvárosban, Mystic Fallsban játszódik. Középpontjában a főszereplő, Elena Gilbert (Nina Dobrev), Stefan (Paul Wesley) és Damon Salvatore (Ian Somerhalder) szerelmi háromszöge áll. Később fény derül a város titokzatos múltjára: például felbukkan Elena rosszindulatú hasonmása, Katherine (Nina Dobrev) is, aki bosszút forral a város, Elena, Stefan és Damon ellen.

A Pilot epizód a The CW-n az összes sorozat premierje közül a legmagasabb nézettséget érte el, mióta a filmcsatorna elindult 2006-ban.[1] Az első évad átlagosan 3,60 millió nézőt vonzott.[2] A Vámpírnaplók eleinte közepes kritikákat kapott, de később a kritikusok megegyeztek abban, hogy a sorozat fejlődött az évad folyamán; a második évad általánosan pozitív visszajelzéseket kapott. A sorozat számos díjat és jelölést szerzett; nyert egy People's Choice-díjat és hét Teen Choice-díjat.

2014. április 22-től a harmadik és a negyedik évad új részeivel jött az RTL+-on és a Cool Tv-n.[3]

2015. január 11-én a The CW felvette a sorozat hetedik évadját.[4]

2016. január 19-étől kezdve a Cool TV leadta az ötödik évadát. A hatodik évad azonban nem volt várható, mert az RTL úgy döntött nem vették meg a sorozat folytatását.[5]

2017. június 14-től a hatodik évad az RTL Spike-ra, később a hetedik évadot is leadták.

2022. március 8-tól a sorozat elérhető az HBO Max kínálatában.[6]

Történet[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A sorozat egy 162 éves vámpír, Stefan Salvatore (Paul Wesley) életét követi, aki szerelmes lesz egy 17 éves lányba; Elena Gilbertbe (Nina Dobrev). A kapcsolatuk egyre bonyolulttá válik, amikor visszatér Mystic Fallsba Stefan gonosz és rosszakaratú bátyja; Damon (Ian Somerhalder), aki azt tervezi, hogy elpusztítja a várost, és bosszút áll öccsén. Mindkét testvér érdeklődni kezd Elena iránt, főként a múltbéli szerelmükkel, Katherine-nel (Nina Dobrev) való hasonlósága miatt. Kiderül, hogy Elena Katherine távoli rokona, de Katherine hasonmása is egyben. Katherine visszatér a városba a testvérek és a lány elleni tervekkel.

A sorozat egy Virginia állami kitalált városban; Mystic Fallsban játszódik. A város természetfeletti történelemmel rendelkezik, mióta a 17. század végén új-angliai bevándorlók telepedtek le a területén. A többi történetszál a város többi lakójáról szól: Jeremy Gilbertről (Steven R. McQueen), aki Elena öccse, Bonnie Bennettről (Katerina Graham), aki Elena egyik legjobb barátnője, Caroline Forbes-ról (Candice Accola), aki Elena másik legjobb barátnője, Tyler Lockwoodról (Michael Trevino), aki Elena gyerekkori barátja, és Matt Donovanről (Zach Roerig), aki pedig Elena volt barátja. A város politikáját az eredeti alapító családok utódai irányítják, akik mind az „Alapítók Tanácsának" tagjai. Mystic Falls alapító családjai közé tartozik a Salvatore, a Gilbert, a Fell, a Forbes és a Lockwood család. A várost védik a vámpíroktól, viszont a többi természetfeletti fenyegetésről megfeledkeznek.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Habár a sorozat L. J. Smith könyvein alapul, sok szereplőt megváltoztattak, de a fő történetszálak fennmaradtak. Az első évad kezdetén tíz karakter szerepelt mint főszereplő, majd az egyiket kiírták a sorozatból, egy másikat pedig főszereplővé tettek.

Nina Dobrev alakítja Elena Gilbert-et, a főszereplőt, és Katherine Pierce-t, más néven Katerina Petrovát, aki az ellenfelek egyike.[7] Elena gyorsan belekeveredik a természetfeletti eseményekbe. Paul Wesley alakítja Stefan Salvatore-ét,[8] a jószívű és szeretetteljes vámpírtestvért, aki az ellentéte bátyjának, az Ian Somerhalder által megformált Damon Salvatorének.[9] Damon a rosszindulatú vámpírtestvér, aki kezdetben a sorozat antihőse, habár az idő haladtával megmutatja a kedvesebb, törődőbb oldalát is.

Steven R. McQueen alakítja Jeremy Gilbert-et,[10] Elena öccsét. Sara Canning formálja meg Elena és Jeremy nagynénjét és gyámját, Jenna Sommers-t.[11] Katerina Graham Bonnie Bennettként, Elena boszorkány barátnőjeként szerepel a sorozatban.[12] Candice Accola alakítja Caroline Forbes-t,[13] Elena barátját és alkalmi riválisát. Zach Roerig formálja meg Elena volt barátját, Matt Donovan-t.

Michael Trevino Jeremy riválisaként és Matt legjobb barátjaként, Tyler Lockwood-ként szerepel a sorozatban,[14] aki Mystic Falls polgármesterének a fia, és később derül ki, hogy az ő családjának is vannak titkai. Kayla Ewell alakítja Vicki Donovan-t, Matt nővérét, aki először Tyler barátnője, majd Jeremy-é. Kiírták a sorozatból az első évad hetedik epizódjában, miután Damon vámpírrá változtatta, és Stefan megölte.[15] Később Matt Davis csatlakozott a főszereplőkhöz mint Alaric Saltzman történelemtanár és vámpírvadász,[16] aki később Jennával folytat romantikus kapcsolatot. Ezek után a szereplőgárda bővült a Mikaelson családdal, akik az ősvámpírokat alakítják. A hibrideket képző Klaussal, aki egy idő után beleszeret Caroline Forbesba, őt Joseph Morgan formálja meg. Az arrogáns és cinikus Rebekah-val, akit Claire Holt alakít. Elijah-val, aki a leghűségesebb ősi vámpír, őt Daniel Gillies alakítja. Finnel, akit Caspar Zafer játszik. Kollal, akit Nathaniel Buzolic formál meg. Rajtuk kívül még megismerhetjük Meredith Fellt, aki az egyik alapító család tagja, és aki vámpírvérrel gyógyító orvos. Őt Torrey DeVitto alakítja.

Magyar hangok[szerkesztés]

A Vámpírnaplók főszereplői: Paul Wesley, Nina Dobrev és Ian Somerhalder
Szereplő Színész Magyar hang
Elena Gilbert Nina Dobrev Németh Borbála (1-5. évad, 8. évad)
Sallai Nóra (6. évad)
Stefan Salvatore Paul Wesley Varga Gábor
Damon Salvatore Ian Somerhalder Szabó Máté
Jeremy Gilbert Steven R. McQueen Szvetlov Balázs
Bonnie Bennett Katerina Graham Vadász Bea
Matt Donovan Zach Roerig Előd Álmos
Caroline Forbes Candice Accola Molnár Ilona (1-4. évad, 6-8. évad)
Haffner Anikó (5. évad)
Tyler Lockwood Michael Trevino Előd Botond (1-3. évad)
Molnár Áron (4. évad)
Alaric Saltzman Matt Davis Seszták Szabolcs
Niklaus Mikaelson Joseph Morgan Csík Csaba Krisztián
Elijah Mikaelson Daniel Gillies Csőre Gábor (2. évad)
Horváth Gergely (3. évad)
Rebekah Mikaelson Claire Holt Kelemen Kata
Kol Mikaelson Nathaniel Buzolic Czető Roland
Liz Forbes seriff Marguerite MacIntyre Orosz Anna (1. évad 8. részig)
Ruttkay Laura (1. évad 10. résztől)
Carol Lockwood Susan Walters Ősi Ildikó
Jenna Sommers Sara Canning Kisfalvi Krisztina
Vicki Donovan Kayla Ewell Peller Anna
Kelly Donovan Melinda Clarke Bertalan Ágnes
Sheila Bennett Jasmine Guy Rátonyi Hajni
John Gilbert David Anders Kerekes József
Isobel Flemming Mia Kirshner Závodszky Noémi
Bill Forbes Jack Coleman Németh Gábor
Rudy Hopkins Rick Worthy Vass Gábor
Abby Bennett Wilson Persia White Szórádi Erika
Richard Lockwood Robert Pralgo Kapácsy Miklós
Dr. Meredith Fell Torrey DeVitto Haffner Anikó
April Young Grace Phipps Lamboni Anna
Enzo Michael Malarkey Turi Bálint

Gyártás[szerkesztés]

Kezdetben Kevin Williamson kevésbé érdeklődőtt a sorozat kifejlesztése iránt, mert úgy tartotta, a történet túlságosan hasonlít más vámpírmesékhez. Azonban Julie Plec ösztönzésére elkezdte olvasni a könyveket, és egyre inkább kíváncsivá tette a történet: „Kezdtem rájönni, hogy ez a történetet egy kisvárosról, annak érzékeny pontjairól, és arról szól, hogy mi rejtőzik az árnyékban."[17] Williamson azt nyilatkozta, hogy a sorozat középpontjában a város története fog állni, nem a középiskola.[18]

2009. február 6-án a Variety bejelentette, hogy a The CW beleegyezett a Vámpírnaplók pilot epizódjának vetítésébe.[19] 2009. május 19-én hivatalosan is felvették a Vámpírnaplókat a 2009/2010-es televíziós évadra.[20]

Fogadtatás[szerkesztés]

A sorozat adta 2009. szeptember 10-én a The CW legnagyobb sorozatpremierjét 4,91 millió nézővel.[21] A Vámpírnaplók kezdetben közepes kritikákat kapott. A Metacritic 50-es Metascore-t adott a sorozatnak 22 kritika alapján, átlagos visszajelzéseket mutatva ezzel.[22] Az Entertainment Weekly B+-t adott a pilotnak azt nyilatkozva, hogy a sorozat „Kevin Williamson író és producer kellemes visszatérését jelzi". Ken Tucker kritikus a következőkkel fejezte be kritikáját: „a Naplók egy évad csípős nyelvű szórakozást ígér nekünk."[23] Linda Stasi (New York Post) kiváló értékelést adott a sorozat premierjének, és azt mondta, hogy „már egy epizód után a sorozat rabja lett".[24] Viszont Tim Goodman a San Fransisco Chronicle-től magasan kritikus visszajelzést adott az epizódnak, a sorozatot pedig „szörnyűnek" nevezte.[25]

Sok kritikus úgy érezte, hogy a sorozat fejlődött az évad folyamán. Sarah Hughes (The Independent) azt mondta, hogy a Vámpírnaplók „egy jól kialakított, érdekes módon kidolgozott sorozattá" válik, a szegényes nyitóepizód ellenére.[17] A New York Post Elena megformálását is dicsérte, a karaktert egy olyan határozott nőnek tartva, aki nem engedte, hogy a barátja iránti érzelmei irányítsák.[26] Karla Peterson a The San Diego Union-Tribune-tól azt mondta, hogy „a természetfölötti dráma első osztályú gyártmány, amelyben őrülten nagyszerű szereplők játszanak".[27] Mike Hale a The New York Times-tól megdicsérte a sorozatot a 2009 legjobb tévésorozatait tartalmazó listáján.[28]

A második évadról szóló kritikák pozitívabbak voltak. A Metacritic a második évadnak 74-es Metascore-t adott, általánosan kedvező visszajelzéseket mutatva ezzel.[29] A The CW a Vámpírnaplókat az első számú sorozatának nevezte ki.[30]

Díjak és elismerések[szerkesztés]

2010-ben a Vámpírnaplók hét Teen Choice-díjat nyert: egyet mint a legjobb fantasy/sci-fi tévésorozat; Paul Wesley a legjobb férfi szereplő, Nina Dobrev pedig a legjobb női szereplő lett fantasy/sci-fi tévésorozatban; Ian Somerhalder a legjobb gonosz szereplő díját nyerte el; a Vámpírnaplók lett a legjobb új tévésorozat; Paul Wesley a legjobb új férfi szereplő, Nina Dobrev pedig a legjobb új női szereplő díját nyerte el. A sorozat még kapott két jelölést: Ian Somerhaldert a legszexibb férfi szereplő díjára, Katerina Grahamet pedig a legjobb női mellékszereplő díjára jelölték.[31] A sorozat 2010-ben egy People's Choice-díjat is nyert mint a kedvenc új drámai tévésorozat, és még a kedvenc sci-fi/fantasy tévésorozat díjára is jelölték.[32] Szaturnusz-díjra is jelölték mint a legjobb tévésorozat.[33]

2010. november 9-én három People's Choice-jelölést is kapott: mint a kedvenc sci-fi/fantasy tévésorozat, és mint a kedvenc drámai tévésorozat; Ian Somerhaldert pedig a kedvenc férfi szereplő (drámai tévésorozatban) díjára jelölték.[34]

DVD megjelenések[szerkesztés]

Magyarországon a Pro Video Film forgalmazza a DVD-ket.[35]

DVD neve Megjelenés
(Magyarország)
Megjelenés
(USA)
Epizódok DVD-k száma
1. évad 1. kötet: 2010. november 3.[35] 2010. augusztus 31.[36] 22 5
2. kötet: 2011. február 23.[37]
2. évad 2012. február 8. 2011. augusztus 30.[38] 22 5

Lehetséges spin-off[szerkesztés]

Dawn Ostroff, a The CW korábbi elnöke említett egy lehetséges spin-off sorozatot.[39] A spin-offot már elkezdték fejleszteni, hogy 2011 őszére műsorra kerülhessen, de Kevin Williamson új sorozata, a The Secret Circle miatt megszakították a sorozat kidolgozását. A spin-off sorozat középpontjában egy kutatócsoport állna, ami paranormális jelenségek után nyomoz.[40] A Vámpírnaplók spin-off sorozata a The Originals, ami a Mikaelson testvérek életéről szól New Orleans-ban.2018-ban kijött a Legacies , ami Hope Mikaelson életéről szól és, hogy barátaival megküzd misztikus lényekkel amiknek nem is kéne lenniük és ez Mystic Fallsban játszódik.

Források[szerkesztés]

  1. 'Vampire Diaries' star Nina Dobrev on Elena's look-alike dilemma and more. Los Angeles Times, 2010. január 21. (Hozzáférés: 2010. február 8.)
  2. Final 2009-10 Broadcast Primetime Show Average Viewership - TV Ratings, Nielsen Ratings, Television Show Ratings. TV by the Numbers. [2010. június 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. június 16.)
  3. Jön a Vámpírnaplók 4. évada is - SorozatWiki. sorozatwiki.hu. (Hozzáférés: 2018. december 7.)
  4. Gorman, Bill: Archivált másolat. TV by the Numbers, 2015. március 17. [2015. március 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. március 17.)
  5. KTL: Nem folytat három ismert sorozatot az RTL. Sorozatwiki, 2016. július 14. (Hozzáférés: 2016. július 15.)
  6. Bejelentkezés • Instagram. www.instagram.com. (Hozzáférés: 2022. március 2.)
  7. Wieselman, Jarett: Nina Dobrev: Our season finale will drive fans crazy!. New York Post, 2010. április 4. [2012. szeptember 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. augusztus 19.)
  8. CW cast Paul Wesley. The CW. [2010. augusztus 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. augusztus 19.)
  9. Fradkin, Lori: The Vampire Diaries’ Ian Somerhalder on Being a Vampire and Returning to Lost. New York Magazine, 2009. szeptember 24. (Hozzáférés: 2010. augusztus 19.)
  10. Bentley, Jean: Exclusive Q&A with The Vampire Diaries' Sara Canning. Teen Vogue, 2010. május 13. [2010. március 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. augusztus 19.)
  11. Cohn, Alison S.: 'Vampire Diaries' Star Steven R. McQueen Dishes On Dude-Bonding Roadtrips And Filming In Atlanta. MTV, 2010. január 28. (Hozzáférés: 2010. augusztus 19.)
  12. CW cast Katerina Graham. The CW. [2011. április 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. augusztus 19.)
  13. Krentcil, Faran: THE INSIDER: CANDICE ACCOLA. Nylon, 2009. szeptember 24. [2012. június 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. augusztus 19.)
  14. CW cast Michael Trevino. The CW. [2014. január 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. augusztus 19.)
  15. Ausiello, Michael: Exclusive: The shocking story behind last night's killer 'Vampire Diaries'. Entertainment Weekly, 2009. október 29. (Hozzáférés: 2009. október 30.)
  16. CW cast Matt Davis. The CW. [2010. november 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. augusztus 19.)
  17. a b Hughes, Sarah: The Vampire Diaries - Fresh blood for teenage vampire lovers. The Independent, 2010. február 5. (Hozzáférés: 2010. február 5.)
  18. Topel, Fred: Why Vampire Diaries isn't just the usual fang-bang. Sci-Fi Wire, 2009. augusztus 4. [2009. október 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. október 27.)
  19. Schneider, Michael: CW picks up 'Vampire Diaries' pilot. [[Variety (magazin)|]], 2009. február 5. (Hozzáférés: 2009. november 13.)
  20. Andreeva, Nellie: CW picks up 'Melrose Place,' 'Vampire Diaries'. Hollywood Reporter[halott link]
  21. Ausiello, Michael: 'Vampire Diaries' Ratings: They Don't Suck!. Entertainment Weekly, 2009. szeptember 11. [2010. október 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. október 11.)
  22. 'The Vampire Diaries. Metacritic. [2012. június 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. november 13.)
  23. Tucker, Ken: TV Review: The Vampire Diaries (2009). Entertainment Weekly. [2013. szeptember 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. október 30.)
  24. Stasi, Linda: Love at first bite. New York Post, 2009. szeptember 10. (Hozzáférés: 2010. szeptember 13.)
  25. Goodman, Tim: TV reviews: Melrose Place, Vampire Diaries'. San Francisco Chronicle, 2009. szeptember 4. (Hozzáférés: 2010. szeptember 13.)
  26. Karpel, Ari: 5 reasons 'Vampire Diaries' is better than 'Twilight'. New York Post, 2009. december 18. (Hozzáférés: 2009. december 18.)
  27. Peterson, Karla: It's crazy happy season on fall TV. The San Diego Union-Tribune, 2009. október 23. (Hozzáférés: 2009. október 23.)[halott link]
  28. Hale, Mike: A Top 10 List That Needs an Addendum. The New York Times, 2009. december 18. (Hozzáférés: 2009. december 18.)
  29. 'The Vampire Diaries: Season 2. Metacritic. (Hozzáférés: 2010. szeptember 13.)
  30. ‘The Vampire Diaries’ Season 3 Premiere Confirmed!. Spoilers Guide, 2011. június 21. (Hozzáférés: 2011. július 5.)[halott link]
  31. 2010 Teen Choice Awards Winners List. MTV, 2010. augusztus 9. (Hozzáférés: 2010. augusztus 9.)
  32. People's Choice Awards 2010 Nominees. People's Choice. (Hozzáférés: 2010. augusztus 19.)
  33. Awards for 2010, Saturn Award, 2010. június 24.
  34. People's Choice Awards 2011 Nominees. People's Choice. (Hozzáférés: 2011. július 5.)
  35. a b Vámpírnaplók - 1. évad 1. kötet (2 DVD). DIVIDO.hu. [2010. december 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. július 5.)
  36. Lambert, David: The Vampire Diaries - Warner Announces The Complete 1st Season on DVD and Blu-ray: Date, Specs, Extras. TV Shows on DVD, 2010. június 4. [2012. június 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. június 4.)
  37. Vámpírnaplók - 1. évad 2. kötet (3 DVD). DIVIDO.hu. [2011. április 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. július 5.)
  38. Lambert, David: The Vampire Diaries - Warner's Press Release Announces The Complete 2nd Season on DVD and Blu-ray. TV Shows on DVD, 2011. június 15. [2011. június 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. június 15.)
  39. CW President teases The Vampire Diaries spin-off, 2010. március 7. (Hozzáférés: 2010. október 9.)
  40. Shaw, Marty: Vampire Diaries Spin Off On Hold – Enter Secret Circle. Boom Tron, 2011. február 3. [2011. szeptember 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. június 22.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]