Vita:Hagia Szophia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Ez a szócikk a következő műhely(ek) cikkértékelési spektrumába tartozik:
Török témájú szócikkek (kitüntetett besorolás)
Turkey stub.png Ez a szócikk témája miatt a Törökország-műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Kitüntetett Kitüntetett szócikk Ez a szócikk kitüntetett besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Teemeah (vita), értékelés dátuma: 2009. május 26.
Török témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index
Középkori témájú szócikkek (kitüntetett besorolás)
Conversation-saints 01.jpg Ez a szócikk témája miatt a Középkorműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Kitüntetett Kitüntetett szócikk Ez a szócikk kitüntetett besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nélkülözhetetlen Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Teemeah (vita), értékelés dátuma: 2009. május 26.
Középkori témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index
Világörökségi témájú szócikkek (kitüntetett besorolás)
Világörökség logo.png Ez a szócikk témája miatt a Világörökség-műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Kitüntetett Kitüntetett szócikk Ez a szócikk kitüntetett besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Teemeah (vita), értékelés dátuma: 2009. május 26.
Világörökségi témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index
Kiemelt szócikk csillag A(z) Hagia Szophia egyike a kiemelt szócikkeknek, a Wikipédia legjobbjai közé tartozik.
A közösség szavazta meg kiemeltnek a kiemelt státuszáról szóló szavazáson.
Ha úgy érzed, tudnál javítani rajta, bátran tedd meg.

Nuvola apps iconthemes.png Ez a szócikk 2010. január 7. és 2010. január 10. (ajánló), valamint 2015. január 15. és 2015. január 18. (ajánló) között
szerepelt a kezdőlapon.

Mérföldkövek a cikk életútján
Dátum(ok: tól/ig) Esemény Eredmény
Jelölték kiemelt szócikknek Megkapta a kiemelt státuszt
Jelenlegi státusza: kiemelt szócikk

Név[szerkesztés]

Sokszor láttam már "Aja Szófia" néven leírva, legtöbbször az indexen. (Guglin 301 találatot ad a Hagia Sophia 615 találatával szemben.) --Vince blabla :-) 2006. november 22., 19:33 (CET)

Vagy fonetikusan kellene írni (Szófia) , vagy görögösen (Sophia). Ez így gázos. --Bitman vita 2009. január 4., 10:39 (CET)

Így jó igazságot tenni! Se Vincének, se Bitmannek nincs igaza. ;)

  • Az Ajaszófia/Aja-Szófia a törökös név fonetikus változata, a szócikkben korrektül szerepel jelenkori török írás szerint; redir készül róluk;
  • A Bitman által idézett Hagia Sophia nem görögös, hanem a bizánci állapot ieu. átírása (azért jelöli benne S az SZ hangot), ez mindenképpen kerülendő (redirt kap);
  • Az ó- és középgörög név (Ἁγία Σοφία) szabatos átírása a jelenlegi cikkcím: Hagia Szophia, nincs azzal semmi baj;
  • A kortárs görög ejtés szerinti forma Ajía Szofía, ugyancsak redirt kap.

Az, hogy egy bizánci templom, még ha hosszú utóélete van is néki, bizánci néven szerepeljen elsődlegesen, asszem érthető. Van még kérdés, elvtársak? :-) BennóPffffft-kalpagos.giffogadó 2009. január 4., 12:06 (CET)

Lásd egyébként: WP:GÖRÖG. BennóPffffft-kalpagos.giffogadó 2009. január 4., 12:16 (CET)

Csak az a H az elején, csak azt tudnám… megérteni! Nem hiszem, hogy külön bizánci nyelvjárás indokolná, ami a görögben nincs benne. Voxfax vita 2014. január 12., 14:54 (CET)

A hehezet az alfán (Ἁ) esetleg elég indok? Mondjuk nézz rá Héra cikkére, a görög írásra és az átírásra. – LADis LA ék.jpgpankuš 2014. január 12., 15:01 (CET)

Értékelés[szerkesztés]

Komolyan mondom, nem értem. Egy csodálatos cikk, amibe a Szerző rengeteg időt fektetett be, asztalokat könyökölt szét, könyvtárak lépcsőházait koptatta és a cikk megérdemelten kapta meg a csillagot, kiemelt lett, hozzátenni nem lehet, és mégis (!), a szócikk alján ott van néhány rubrika, amely arra kér, hogy mondjak véleményt. Hát tessék: 6 hónapja vagyok a Wikipédiában, 60 éves vagyok, de nem hiszem, hogy egy ilyen cikket egyáltalán össze tudnék hozni - bocsánat, finomítok - meg tudnék írni. A lényeg: a cikk elolvasása után kedvem támadt megnézni a Hagia Szophiát, és ez mindent elmond. Tisztelet a Szerzőnek! -- Ronastudor vita 2009. május 26., 19:48 (CEST)

Ez nagyon kedves tőled, egész biztos, hogy a cikken dolgozók mind örülni fognak neki, de az értékelés is erre van, csak szűkszavúbb. ;) Azért nem baj, ha azt a négy rubrikát is kitöltöd, ezekből később statisztika készül. BennóEmblem-very-very-evil.svgfogadó 2009. május 26., 19:53 (CEST)

Tökéletesen igazad van. Mindenki előtt, aki dolgozott benne/vele, le a kalappal. A cikk elolvasása után a rubrikákat már kitöltöttem, csak azt követően írtam le a véleményemet. Üdvözlettel: Ronastudor vita 2009. május 26., 19:59 (CEST)

Bennónak igaza van, a wiki jó cikkeinek túlnyomó többsége közösségi alkotás. Amelyik nem, annak a minőségén egy kicsit általában meglátszik. A kiemelési eljárás amúgy is olyan tortúrának teszi ki a szöveget, amelyet ha túlél, utána csak jobb lehet... :-) Ogodej Kor.gif Box 2009. május 26., 20:35 (CEST)

Apróságok[szerkesztés]

Nem értem az Építészet nevezetű szakaszcímet. Abban a bekezdésben az épület szerkezeti elemeiről, adatairól vagyon szó. A kupolát pillérek tartják, nem oszlopok. A kupola és fal közti átmeneti elem a csegely. Legalább egy db hivatkozást kéne így beletenni, mert ezt a szót használják inkább. A kupola rongálódásairól és javításairól csak kevés szó esik, pedig a mai kupola több mint fele már nem az eredeti kőből van. Van benne 8-9, 10., és 16. századi átépítés is. Satak Lord 2009. június 13., 23:24 (CEST)

Szerkessz bátran! ;) Nem hinném, hogy bárki vitába akarna szállni ezzel. BennóEmblem-very-very-evil.svgfogadó 2009. június 13., 23:30 (CEST)

Arról én már leszoktam. Satak Lord 2009. június 13., 23:42 (CEST)

Utánanézek a felvetéseknek. Az át- és hozzáépítések, renoválások, megerősítések folyamatosan napirenden voltak, a nagyobb munkákhoz keresek forrást, és bővítem. Az valóban jó lenne,ha besegítenél. üdv Ogodej Kor.gif Box 2009. június 14., 15:24 (CEST)
Talán így pontosabb (pillérek és csegely) Ogodej Kor.gif Box 2009. június 15., 00:13 (CEST)

A kupola átépítéseit abból az apropóból emlegettem, hogy anno láttam egy könyvet, benne egy ábrát, ami mint a diagramon, jelölte hogy melyik rész melyik századból való, és hát a kupola majdnem háromnegyede későbbi. Ezt személy szerint én fontos momentumnak tartom. 2009. június 16., 20:26 (CEST)

Jogos a felvetés, elég részletes anyag készül éppen, bár én ezt az ábrát nem ismerem, szöveges formában a teljes építéstörténettel egészítem ki 1-2 napon belül. A története szakaszcím alatt meg van említve három földrengés, de az szerintem is kevés. Ogodej Kor.gif Box 2009. június 16., 21:02 (CEST)
Mármint nem a földrengés kevés, abból kb 23 volt :-) Ogodej Kor.gif Box 2009. június 16., 21:05 (CEST)

Aszongya hogy (ezeket az infókat találtam a jegyzeteimben, a könyv címét sajnos nem, a tanszék könyvtára meg már bezárt a nyárra, ahol megvan): Schneiner 1935-ben ásatásokat végzett, valami kaput találtak meg (ezt nem tom pontosan, majd utánanézek). A kupola déli része 6. századi. A nyugati rész 10. századi, a keleti rész 14.századi, az északi rész 6. századi. Nesze SL vita 2009. június 17., 12:17 (CEST)

Basszus, a Nesze SL aláírás nem neked szól, nehogy félreértsd, tegnap estéről maradt itt! Nesze SL vita 2009. június 17., 12:18 (CEST)

Így jár, akinek nagy a szája... >:D – Award-star-silver-3d.pngAlenshaAward-star-silver-3d.png sms 2009. június 17., 15:18 (CEST)
Kösz, az a diagramikus (vagy milyen) ábrázolás csakugyan jó lenne bele, még meg is rajzolnám... Most írtam hozzá egy elég részletes építéstörténetet a (szerintem az összes) megrongálódásokkal a Kádár-Német-Tompos féle irodalom alapján (→irodalomjegyzék), és a történetében helyeztem be. Az a helyzet, hogy rengeteg minden történt a Hagia Szophiában amúgy is (nem csak építésileg) úgyhogy rendesen lehetne bővítgetni... Ogodej Kor.gif Box 2009. június 17., 12:27 (CEST)

Schneider. Javítom magam. Apróbbakat még átírogattam. Nesze SL vita 2009. június 17., 12:30 (CEST)

Fossati alatt az épület belmagassága 0,75 m-rel csökkent. Hozzá lehetne még azt is írni, hogy Prokopiosz miket írt a templomról szép zöngedelmes hexameterekben. Ez csak tipp, de a művészettörténetnek nagyon fontos forrás. Nesze SL vita 2009. június 17., 12:34 (CEST) Meg Paulosz Szilentiariosz. Nesze SL vita 2009. június 17., 12:37 (CEST)

Persze, csak itt vagyok gondban. Szilentiariosz és Prokopiosz verseit a wikiforrásra lehetne tenni, de a fordítás szerzői jogaival (Prokopiosznál próza, Éber L. fordítás, Szilentiariosznál szép hexameterek, ismeretlen ) mit lehetne kezdeni? Ogodej Kor.gif Box 2009. június 17., 13:23 (CEST)

Ha védi a szerzői jog (en mjárt le hetven év a fordító halála óta), akkor semmit. Akkor csak idézni lehet belőle. Ha ismeretlen fordította, akkor a fordítás első megjelenésétől eltelt 70 évet kell megvárni, gondolom én, de kérdezd meg a jogi kocsmafalon. SL vita 2009. június 17., 13:26 (CEST)

Hát ez az... A könyv, amiben benne vannak ezek 1987-ben jelent meg.. :-( de mondjuk idézni lehet... teszek bele majd néhány érdekességet Ogodej Kor.gif Box 2009. június 17., 13:40 (CEST)