Vita:Galaxis útikalauz stopposoknak

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kiemelt szócikk csillagA(z) Galaxis útikalauz stopposoknak egyike a kiemelt szócikkeknek, a Wikipédia legjobbjai közé tartozik.
A közösség szavazta meg kiemeltnek a kiemelt státuszáról szóló szavazáson.
Ha úgy érzed, tudnál javítani rajta, bátran tedd meg.

Nuvola apps iconthemes.pngEz a szócikk 2011. december 29. és 2012. január 1. (ajánló), valamint 2016. május 23. és 2016. május 26. (ajánló) között
szerepelt a kezdőlapon.

PODY 3rd barnstar.svgEz a szócikk a 2011-es év „Az év szócikke” versenyének Nyelv és irodalom kategóriájában az év harmadik legjobb szócikke. A további kategóriákat, jelölteket és nyerteseket itt tekintheted meg.

Mérföldkövek a cikk életútján
Dátum(ok: tól/ig) Esemény Eredmény
Jelölték kiemelt szócikknek Megkapta a kiemelt státuszt
Jelenlegi státusza: kiemelt szócikk
Nuvola apps iconthemes.png
Ebből a szócikkből szerepelt érdekesség a kezdőlapon a következő szöveggel:

Tudtad-e, hogy…

Ez a szócikk a következő műhely(ek) cikkértékelési spektrumába tartozik:
Sci-fi témájú szócikkek (kitüntetett besorolás)
Nuvola apps konquest.png Ez a szócikk témája miatt a Sci-fi műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Kitüntetett Kitüntetett szócikk Ez a szócikk kitüntetett besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nélkülözhetetlen Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Teemeah (vita), értékelés dátuma: 2011. október 8.
Sci-fi témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index
Irodalmi témájú szócikkek (kitüntetett besorolás)
P literature.svg Ez a szócikk témája miatt az Irodalmi műhelyek érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Kitüntetett Kitüntetett szócikk Ez a szócikk kitüntetett besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: RepliCarter (vita), értékelés dátuma: 2011. október 8.
Irodalmi témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Nagybetűk[szerkesztés]

Helló!

Elmondom, hogy van ez a nagyon buta dolog.

A könyv kiadatott Galaxis útikalauz stopposoknak nevén (ami jó). Viszont Molnár István fordításában a történetben szereplő „könyv”-nek (ebook :)) a címe GALAXIS Útikalauz Stopposoknak, vagy simán GALAXIS Útikalauz. Elég buta megoldás (mint a csütörtök :)), de evvan. Mellesleg Molnár István az egész könyvben rosszul használja a címeket, ugyanis minden angol „mű” címét csupa nagy kezdőbetűvel írja (Végül Is Ki Ez Az Isten Egyáltalán?).

Itt szerintem a Föld bolygó definícióját a nagybetűs GALAXIS-sal kell írni, merthogy a könyvben lévő útikalauznak a definíciójáról van szó.

--Szajd 2004 április 26, 13:19 (CEST)

Minden tiszteletem a magyar műferdítésé, amely általában agycsavarintóan szuper, de azt kell mondjam, az Útikalauz-trilógia fordítói nem tudták mit csinálnak. Egyértelmű szóviccek esetében meg sem próbáltak magyar megfelelőt találni, a beszédes neveket nem fordítják le, az alapvető angol frázisokat nem ismerik fel (pl.: nem hiszem, hogy magyarul mondjuk, hogy valami eltűnik a 'vékony levegőben', ám angolul használatos a 'disappear in thin air' kifejezés) és a nem egységes fordításnak köszönhetően még az is előfordult, hogy különböző könyvekben, különböző neveken szólítják ugyanazt a karaktert (pl: Gag Halfrunt, alias Bloeff Féltörp). Frümmm.

Tovább növelve a káoszt a magyar kiadás címe (Kozmosz könyvek, 1987) GALAXIS Útikalauz stopposoknak (Csupa nagybetű, kezdeti nagybetű, csupa kisbetű), míg a könyvben szereplő útikalauz címe Galaxis Útikalauz Stopposoknak (tehát a 'stopposoknak' szó is nagybetűvel kezdődik). :) – KovacsUr 2005. július 4., 14:03 (CEST)

Trilógia?[szerkesztés]

A könyvből „trilógia” lett, melynek öt része...

Hát ez humor? Egy trilógiának három része van (lásd: ru:Три). -- kgyt 2005. augusztus 25., 12:45 (CEST)

Természetesen humor, "a trilogy in five parts". Ezért van az öt szó dőlt betűvel szedve a cikkben, hogy az is észrevegye, aki különben átsiklana fölötte. :) – KovacsUr 2005. augusztus 25., 12:54 (CEST)

Ja. Akkor most nevetek... Néhány angol poén nehezen esik le... :-) -- kgyt 2005. augusztus 25., 13:44 (CEST)

Ez hivatalosan is a világ egyetlen ötrészes trilógiája :) - Serinde 2005. augusztus 25., 16:54 (CEST)

És abban is speciális, hogy a film elég jól visszaadja a könyvet. Marvin például majdnem tökéletes... -- kgyt 2005. augusztus 25., 17:15 (CEST)

Trillian[szerkesztés]

"Trillian (Tricia McMillan), aki majdnem megtudta az élet értelmét, és többször is Arthur barátnője lett." A negyedik részből kiderül, hogy a lányt Fenchurchnek hívják. Frank Tyrell

Hadd mutassak rá, hogy Trillian és Fenchurch két különböző személy.Malatinszky vita 2008. december 28., 05:44 (CET)

fordítás kéne...[szerkesztés]

Sziasztok!

Az angol Wikipédia:Önéletrajz cikk a következőt idézi a műből:

„It is said that Zaphod Beeblebrox's birth was marked by earthquakes, tidal waves, tornadoes, firestorms, the explosion of three neighbouring stars, and, shortly afterwards, by the issuing of over six and three quarter million writs for damages from all of the major landowners in his Galactic sector. However, the only person by whom this is said is Beeblebrox himself, and there are several possible theories to explain this.”

The Hitchhiker's Guide to the Galaxy, Fit the Ninth

Meg tudnátok nekem adni ennek a pontos magyar fordítását? Nagyon hálás lennék! ;) – OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2009. október 19., 20:10 (CEST)

Galaktikus szerkesztési háború?[szerkesztés]

Látom vissszaállítgatásosdi folyik a Galaxis útikalauz stopposoknak cikkben. Javasolom, hogy inkább beszélétek meg egymással a kérdést. Érintettek:

WikiThanks.pngKarmelaüzenőlap 2010. június 1., 14:48 (CEST)

Pagony, RepliCarter és Enbéká, figyelembe vettétek-e ezt: en:And Another Thing... (novel) ?
Szerintem az anon erre akarja felhívni a figyelmet.
WikiThanks.pngKarmelaüzenőlap 2010. június 1., 18:11 (CEST)
Hívja fel úgy, hogy lefordítja a cikket, ír róla, megemlíti, hogy van (pl. ír róla egy részt), de ez nem része a sorozatnak, más írta, tehát más. – BenceRotating earth (large).gif Megbeszélés 2010. június 1., 18:16 (CEST)

Ennek a hatodik résznek "csak" az a szépséghibája, hogy nem Douglas Adams írta. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2010. június 1., 18:13 (CEST)

Nem Douglas Adams írta, de mégis a címben megadott sorozat már megjelent hatodik része, ahogy azt a mi cikkünk angol megfelelője korrekten fel is feltünteti. A mi cikkünk pedig csak a beharangozásáról tud, az anon viszont megpróbálta frissebb állapotra hozni a cikket. Integrálni kéne a hozott információt, nem egyszerűen törölni. WikiThanks.pngKarmelaüzenőlap 2010. június 1., 18:22 (CEST)

Mi alapján állapítjuk meg, hogy a sorozat része? Sehogy. Nem nagyon az. Beírtam két mondatot, ennyi ebbe a cikkbe elég. – BenceRotating earth (large).gif Megbeszélés 2010. június 1., 18:25 (CEST)

Hands-on.png (Szerkesztési ütközés után) Ad absurdum, ha valaki fest egy negyedik képet Munkácsy Krisztus-trilógiájához (és jó a marketingje), akkor rögtön Krisztus-tetralógiáról fogunk írni? – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2010. június 1., 18:30 (CEST)

Zavaros az egész, mert a híradások leginkább arról szólnak, hogy az özvegy engedélyezte, a Penguin kiadta... Az ilyen "folytatja más" akciók rendszerint szigorú jogi keretek közt zajlanak, a jogörökös és az előzetes művek kiadási jogát pillanatnyilag birtokló kiadó megbízza xy-t egy új mű elkészítésével stb. Ez NEM ilyen akciónak tűnik. – Pagonyfoxhole 2010. június 1., 18:37 (CEST)

Tatarozás...[szerkesztés]

... kezdődik. - RepliCarter Chinese entertainment.jpg Hagyj üzenetet 2011. augusztus 18., 10:56 (CEST)

Nagyjából kész. Még némi pofozgatás... - RepliCarter Chinese entertainment.jpg Hagyj üzenetet 2011. szeptember 10., 18:14 (CEST)

Nem világos...[szerkesztés]

Üdv! Azt olvasom, hogy 2005- ben a regényből film készült, melynek producere Douglas Adamas volt. Hogy, mikor 2001- ben elhunyt?? Sablon:Aubst:pot

Itt olvasható: http://hungarian.imdb.com/title/tt0371724/combined "Douglas Adams .... executive producer (posthumous credit)", vagyis halála után, elismerésképpen feltüntették a nevét a stáblistában. misibacsi*üzenet 2014. július 21., 18:13 (CEST)