Zaphod Beeblebrox

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zaphod Beeblebrox
Galaxis útikalauz stopposoknak-szereplő
Zaphod Beeblebrox egy amatőr színielőadáson
Zaphod Beeblebrox egy amatőr színielőadáson
Megjelenési információk
Első megjelenése Galaxis útikalauz stopposoknak rádiójáték
Megalkotta Douglas Adams
Megszemélyesítője Sam Rockwell (film)
Mark Wing-Davey (TV, rádió)
Zaphod Beeblebrox adatai
Faja betelgeuse-i
Neme férfi
Foglalkozása a galaxis volt elnöke
Szülei II. Zaphod Beeblebrox
Rokonai Ford Prefect (másod-unokatestvér)
III. és IV. Zaphod Beeblebrox (nagyapja, dédapja)

Zaphod Beeblebrox Douglas Adams Galaxis útikalauz stopposoknak című sci-fi sorozatának főszereplője, akit Adams egy cambridge-i kortársa, Johnny Simpson alapján mintázott.[1]

Szerepe[szerkesztés]

Zaphod Beeblebrox egy könnyelmű, önimádó és idiotizmusra hajlamos galaktikus playboy. Ő a Pángalaktikus Gégepukkasztó feltalálója, és egy ideig a Galaxis elnöke. A Betelgeuse nevű bolygóról származik, másod-unokatestvére Ford Prefect.

Az Arany Szív űrhajó avatási ünnepségén hirtelen ötlettől vezérelve ellopja a hajót, majd egy islingtoni bulin meghívja rá Trilliant, aki éppen akkor ismerkedett meg Arthur Denttel. Később Arthur és Ford is az Arany Szívre kerülnek, és együtt járják be a Galaxist.

Külseje[szerkesztés]

A szereplőnek két feje és három karja van, ennek magyarázata a Galaxis-franchise során eltérő. Az eredeti Galaxis útikalauz stopposoknak rádiójátékban sosem magyarázták meg a második fej létét, harmadik karjáról annyi derült ki, hogy hat hónappal Trilliannel való találkozása előtt növesztette. A regény szerint harmadik karja azért jött létre, hogy segítse jobb kezét a sí-bokszolásban. Az eredeti rádiójáték forgatókönyvében a nyolcadik epizódban Zaphod egy negyedik kart is növesztett. Eoin Colfer, az általa írt Ja, és még valami… című hatodik részben azt írta, Zaphod harmadik karja eredetileg is kinőtt, hogy legyen egy-egy keze a három mellű Eccentrica Gallumbit minden melléhez.[m 1]

Az Infocom játéka és a televíziós sorozat szerint Zaphod a Földre látogatásakor elrejtette második fejét egy madárkalitkában. A Vendéglő a világ végén című regényben Zaphod dédapja szellemének szintén két feje volt. A 2005-ös mozifilm változat az egyetlen, mely magyarázatot ad a második fejre: a film azt sugallja, hogy Zaphod maga hozta létre a második fejét, hogy kizárja agyának, illetve személyiségének azon részeit, melyek „nem elég elnökiek”, és mivel ezt a kis csalást titokban akarta tartani, második fejét elrejtve „hordta” sál vagy nagy méretű gallér alá rejtve.

Zaphod harmadik karja általában rejtve marad a ruházata alatt, úgy tűnvén, hogy azt a második fej irányítja. A Ja, és még valami… című kötetben utalnak rá, hogy Zaphod nyakára sebészeti úton ültettek egy női fejet, mielőtt rájött volna, hogy egy második fej sokkal jobb, mintha szeretnie kéne a nőt. Ekkor a női fejet lecserélte saját fejének másolatára.

Beeblebrox általában egyedi öltözéket visel, mely fényes és egymástól elütő színű, hogy mindig kiríjon a tömegből és ő legyen a középpont, bárhol is van. A televíziós sorozatban mind a hat epizód során ugyanazt viseli, a mozifilmben ezzel szemben ruháinak stílusa és színe több alkalommal változik, azonban mindegyik ízléstelen és figyelemfelkeltő.

Zaphod a kultúrában[szerkesztés]

  • Az Animal Planet Szurikáták udvarháza című sorozatában az egyik szurikátát Zaphod után nevezték el.
  • Ottawában létezik egy Zaphod Beeblebrox nevű pub,[2] mely tulajdonosa a regény elolvasása után nevezte el a bárt a szereplő után.[3]
  • A World of Warcraft „Four Heads are Better than None” című kalandjában a játékosoknak négy fejet kell összegyűjteniük, melyek Za, Phod, Beeble és Brox.[4]
  • A The 7th Guest című PC-játékban Zaphod Beeblebrox egy csalási kód, mellyel a játékosok hozzáférnek a játék valamennyi szobájához és rejtvényéhez.
  • Az Escape Velocity című Macintosh-játékban szerepel egy Beeblebrox nevű bolygó a Zaphod rendszerben. A bolygó leírásában szerepel az alábbi utalás: „Ha van két fejed, három karod és némi egó-problémád, ne utazz a Beeblebroxra; ki fognak nevetni, és unalmasnak és nem eredetinek fognak találni.”

Hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Eccentrica Gallumbit, az Eroticon-VI háromkeblű fekete örömlánya a sorozatban sosem jelent meg személyesen, de több alkalommal említették. Egyesek szerint erogén zónái négy mérfölddel teste előtt kezdődnek.

Források[szerkesztés]

  1. Neil Gaiman. DON'T PANIC: The official Hitch-Hiker's Guide to the Galaxy Companion. Titan Books (1987). ISBN 1852860138 
  2. Zaphod Beeblebrox. zaphodbeeblebrox.com. [2011. augusztus 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. augusztus 23.)
  3. Eugene Haslam. zaphodbeeblebrox.com. [2006. augusztus 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. augusztus 23.)
  4. Four Heads are Better than None. wowhead.com. (Hozzáférés: 2011. augusztus 23.)

További információk[szerkesztés]