Ugrás a tartalomhoz

Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2016-21-1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Törülközőnap, tisztelgés a sorozat szerzője előtt
Törülközőnap, tisztelgés a sorozat szerzője előtt

A Galaxis útikalauz stopposoknak című sorozatot (eredeti angol címén The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy) először Douglas Adams rádiójátékaként ismerte meg a közönség, amikor 1978-ban fejezetenként sugározta a BBC 4 rádió. A rádiójáték sikere után érdeklődni kezdtek a kiadók, és a Pan Books megbízta Adamset, hogy írja meg a sorozatot regénynek is. Hosszas halogatás után 1979 szeptemberében jelent meg az első rész Galaxis útikalauz stopposoknak címmel. Egy évre rá, hanglemezek és újabb rádiójátékok után jelent meg a második rész, a Vendéglő a világ végén, 1982 nyarán pedig Az élet, a világmindenség, meg minden. Ekkortájt Adams Amerikába utazott, hogy forgatókönyvet írjon a mozifilm verzióhoz, ennek csúszása alatt írta meg a Viszlát, és kösz a halakat! című negyedik részt, ami 1984 őszén jelent meg. Végül 1992-ben készült el a sorozat befejező része Jobbára ártalmatlan címmel. (A regénysorozat a borító szerint egy „öt részes trilógia. A harmadik rész borítóján még „trilógia”, a negyedik rész borítóján pedig „trilógia négy részben” szerepel. Az ötödik rész amerikai borítóján a híres mondat jelent meg: „a teljesen pontatlanul elnevezett Útikalauz-trilógia ötödik része”.)

2009-ben kiadták az Eoin Colfer által írt hatodik részt. 1981-ben televíziós sorozat, 1984-ben számítógépes játék, 1993 és 1996 között képregény és 2005-ben Martin Freeman és Zooey Deschanel főszereplésével mozifilm is készült belőle. Ez utóbbi forgatókönyvírója és egyik producere maga Douglas Adams volt. 2004–2005-ben a regény 3., 4. és 5. része alapján The Hitchhiker's Guide to the Galaxy Tertiary to Quintessential Phases címmel egy újabb, 14 részes rádiójátékot sugárzott a BBC 4. A sikeres regénysorozatot több mint harminc nyelvre fordították le, lemezen, kazettán és CD-n is kiadták, valamint színházi előadásként is látható volt.

A sorozat címét arról az elektronikus útikalauzról kapta, amely tartalmazza a világegyetem összes fontos információját, és regénybeli népszerűségének oka a borítóján található Ne ess pánikba! felirat. A Galaxis útikalauz stopposoknak gyakran szerepel „HHGTTG” vagy „H2G2” rövidítésként. Az előbbit Neil Gaiman használta először Don't Panic: The Official Hitch-hiker's Guide to the Galaxy Companion című művében, az utóbbi a BBC által működtetett internetes enciklopédia, amit 1999 áprilisában indított Douglas Adams.

A regény szerint egy igazi csillagközi stoppos leghasznosabb eszköze a törülköző, ezért május 25-én (Douglas Adams halálának napja után két héttel) a sorozat rajongói úgynevezett törülközőnapot tartanak, így tisztelegve a nagy sci-fi író emléke előtt.