The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy (képregény)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(The Hitchhiker's Guide to the Galaxy (képregény) szócikkből átirányítva)
The Hitchhiker's Guide to the Galaxy
Kiadó DC Comics
Byron Preiss Visual Publications
Ország  USA
Nyelv angol
Megjelenés 1993 –
1996
Megjelent számok 9
Főbb szereplők Arthur Dent
Ford Prefect
Zaphod Beeblebrox
Trillian
Marvin
Alkotók
Megalkotta John Carnell
Író Douglas Adams
Rajzoló Steve Leialoha
Shepherd Hendrix
Neil Vokes
John Nyberg

A The Hitchhiker's Guide to the Galaxy című képregény Douglas Adams Galaxis útikalauz stopposoknak című sci-fi sorozata alapján készült képregény adaptáció. 1993 és 1996 között a regénysorozat első három részét kilenc képregényfüzetben jelentette meg a DC Comics és a Byron Preiss Visual Publications.

Megjelenés[szerkesztés]

1993 januárjától a DC Comics Byron Preiss amerikai író kiadójával (Byron Preiss Visual Publications) együttműködve három részben kiadta a Galaxis útikalauz stopposoknak regény képregényváltozatát.[1] 1994-ben ismét három képregényfüzetben megjelent a második,[2] majd 1996-ban a harmadik regény képregény formátumban.[3] 1997 májusában az első három füzetet gyűjteményes formában ismét kiadták.[4]

Howard Zimmerman, a képregény szerkesztője 1991 tavaszán szerzett tudomást a projektről, melynek során nagyjából két év alatt kilenc 48 oldalas képregényfüzetet kell társaival létrehozniuk. A két év végül is hosszabbra nyúlt, és a célhoz vezető út számos csapdát rejtett, de Zimmerman szerint a feladatot jól teljesítették. Úgy vélte, a legnehezebb dolog volt a képregény megalkotásában, amikor Douglas Adamsszel kellett egyezkedni az amerikai angol helyesírás és kifejezések használatával kapcsolatban.[5] Adamsnek erős ellenérzései voltak emiatt egy olyan történetben, amit ő egy „nagyon brit történetnek” tartott, és végül hagyta magát, hogy az amerikai kiadók rábeszéljék erre, bár nagyon elégedetlen volt a megállapodással.

A történetet képregényre átültette John Carnell, az adaptációk rajzolói Steve Leialoha, Shepherd Hendrix, Neil Vokes és John Nyberg, szerkesztői pedig Howard Zimmerman és Ken Grobe voltak.

Források[szerkesztés]

  1. The Hitchhiker's Guide to The Galaxy. comics-db.co. (Hozzáférés: 2011. augusztus 30.)[halott link]
  2. The Restaurant at The End Of The Universe. comics-db.com. (Hozzáférés: 2011. augusztus 30.)[halott link]
  3. Life, The Universe and Everything. comics-db.co. (Hozzáférés: 2011. augusztus 30.)[halott link]
  4. The Hicthhiker's Guide to the Galaxyy: The Authorized Collection. dccomics.com. [2011. június 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. augusztus 30.)
  5. Foreword by Howard Zimmerman. In Douglas Adams: The Hitchhikers's Guide to the Galaxy. Howard Zimmerman (szerkesztő). 3–4. o. ISBN 1563892715  

További információk[szerkesztés]