Vili, a veréb

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vili, a veréb
1989-es magyar animációs film
Rendező Gémes József
Producer Sárosi István
Műfaj fantasy, vígjáték, zenés
Forgatókönyvíró Nepp József
Dramaturg Dargay Attila
Hang
Zene Pethő Zsolt
Operatőr
Vágó Hap Magda
Gyártásvezető Marsovszky Emőke
Gyártás
Gyártó Pannónia Filmstúdió
Ország  Magyarország
Nyelv magyar
Játékidő 77 perc
Képarány 1,37:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Magyar adó HBO, M1, Duna, M2, RTL Klub, Satelit, Filmmúzeum, ATV
Korhatár
  • Korhatár nélkül megtekinthető. (HBO, M1, Duna, M2, Satelit, Filmmúzeum)
  • Hat éven aluliak számára nem ajánlott. (M2)
További információk

A Vili, a veréb egész estés magyar rajzfilm, amely egy verébbé változott kisfiú megjavulásának történetét beszéli el, számos dalbetéttel tarkítva. A forgatókönyvet Nepp József írta, Gémes József rendezte, a zenéjét Pethő Zsolt szerezte, a producer Sárosi István. A Pannónia Filmstúdió készítette, a Budapest Film forgalmazta. Magyarországon 1989. március 30-án mutatták be a mozikban.[1][4][m 1]

Cselekmény[szerkesztés]

A budapesti Klauzál téren lakó Paraj Vilmos rossz gyerek. Nem elég, hogy betegséget színlelve otthon marad, amikor matematikadolgozat fenyegeti, de unalmában Cili macskára vadászik vízipisztollyal, sőt nem restell a park verebei közé lőni légpuskájával. Vesztére észreveszi őt a madarakat etető idős hölgy, akiről – miután észrevétlenül betoppant Vili szobájába – kiderül, hogy ő Verbéna, a verebek tündére. Büntetésül jó kisfiúvá változtatja Vilit mágikus spray-flakonjával, majd elragadja a hév, és átváltoztatás-bemutatóba kezd. Sajnos épp akkor fogy ki a flakon, amikor Vili már verébbé változott.

Amikor a tündér elsiet, hogy újratöltse a spray-t, megjelenik Cili cica, aki meg akarja enni hajdan vele annyit gonoszkodó, mostanra kiszolgáltatottá vált gazdiját tudva, hogy Vili az. Ez nem sikerül neki, Vili azonban kipottyan az ablakból, és a Klauzál tér egyik fáján landol. Itt találkozik két „fajtársával”, Spagyival és alvezérével, Csuressel, akik segítségül hívják hozzá az idős verebet, Cipúrt (vagy Cip urat). Ő már sok lemaradt fiókát tanított meg repülni, Vili pedig jó diák, ám Cili folyton a nyomában van. Cipúr is különleges veréb: minden érdekli, amit az emberek tudnak, főleg olvasni szeretne megtanulni, így tanítványa egyúttal az ő tanítója is lesz.

Harmadnapra Vili már olyan jól repül, hogy amikor Cipúr elmegy otthonról élelmet szerezni, a szálldosás mámorától megrészegülten elkeveredik az öreg veréb fészkétől. Szerencséjére összeakad Spagyiékkal, akik időközben népesebb csapatot verbuváltak maguknak. A verebek a Lómezőre (a lóversenypályára) mennek, ami igen vonzó, de egyben veszedelmes hely: a sok-sok takarmányt egy hatalmas, fekete kandúr, Krampusz őrzi. Vili ugyan felriasztja a csapatot a macska közeledtére, azonban azok faképnél hagyják, és őt teszik meg felelősnek Krampusz felébresztéséért. Mindennek tetejébe Cipúr furcsán viselkedik: túlzottan is megsértődik a szökés miatt, és valamiféle varázsszerről beszél, meg arról, hogy Vili hazudott neki. Az este folyamán hősünk kideríti, hogy mi lelte mesterét: egy kocsma pincéjében két alkoholista patkány beszélte tele a fejét és itatta le a csalódott, vén verebet. Vili hazacipeli a viharos szélben az öreget, azonban ő részegen elűzi.

Vili végül az egyik csapattag, Csiperke fészkében éjszakázik, és az éj múltával felkerekedik, hogy szembenézzen Spagyival. Amikor nem engedi, hogy büntetésből tollfosszák, még meg is verekszik a fővezérrel, akit annak rendje és módja szerint legyőz, ezáltal ő válik a csapat vezetőjévé. Közben Verbéna is megjelenik a színen, ám Vili ahelyett, hogy hagyná magát emberré változtatni, visszatér a Lómezőre a csapattal, hogy megszerezze a verebek számára a területet. Ügyes terve beválik, és Krampuszt sikerül kivonni a forgalomból – mindaddig, amíg a végig Vilire vadászó, és korábban Krampusszal összebarátkozó Cili ki nem szabadítja a kandúrt. Már majdnem az egész bandát sikerül leterítenie a zord macskának, amikor befut Cipúr, végül pedig Verbéna, és megmenti a madarakat. A tündér úgy dönt, hogy az immár felelősségteljessé vált Vilire ruházza a tündérséget, és Cipúrral együtt emberré változtatja. Az öregemberré változó veréb Verbénával tart, a megjavult Vili pedig örömmel látja el új feladatát – és még Cilivel is kibékülnek.

Kritika[szerkesztés]

A Filmvilág 1989 májusi száma közölt kritikát a rajzfilmről, amelyben a történetet igen egyszerűnek értékeli: Vili rosszalkodik, erre büntetést kap; alapvetően azonban jó gyerek, így a történet végére megjavul, és a rosszak megbűnhődnek. Az értékelés szerint a szereplők földhözragadtak: a tündér kétbalkezes, Vili segítője, Cip úr, egyszerűen buta és hiszékeny, a verebek lumpentársadalomban élnek, és a Klauzál téri helyszín sem vonzó környék a verebek szemszögéből. A rajzfilm szövege ugyancsak elmaradt a Nepp Józseftől elvárt színvonaltól, és egyetlen erényként a rajzok jóságát emeli ki. Összegzésként kijelenti, hogy a film „nem tanít szárnyalásra”.[6]

Gyártás[szerkesztés]

A figurák elkészítésében a rendezőn és a forgatókönyvírón túl a film animátorai közül Bánki Katalin és Uzsák János is tevékeny részt vállaltak, illetve a figurák megszólalásáért felelő Turián György, a Magyar Rádió rendezője.[4]

Alkotók[szerkesztés]

Szereplők[szerkesztés]

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. A Kritikus Tömeg blog[5] a névtelen blog jellege miatt nem elfogadható forrás. Az IMDb november 18-át ír,[3] azonban adatai sokszor nem megbízhatóak.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ^ a b Filmévkönyv 1990 (1989-ben bemutatott magyar játékfilmek, egész estés animációs- és dokumentumfilmek - 127. oldal); Magyar Filmintézet, 1990. ISSN 0230-2047 MaNDArchiv.hu
  2. Ivo Šafus: Úterní Blesk pro děti – Vrabec Vilko, dvdinform.cz - 2008. október 13.
  3. ^ a b Vili, a veréb (1989) / Release Info (angol nyelven). IMDB, 2012. „Hungary 18 November 1989”
  4. ^ a b Csík István: Vili, a veréb. Somogyi Néplap, 1989. január (45. évfolyam, 1-26. szám) pp. 5. library.hungaricana.hu, 1989. január 13. (Hozzáférés: 2016. január 15.)
  5. Vili, a veréb (1989), kritikustomeg.org
  6. Zsenits Györgyi: Vili, a veréb (magyar nyelven). Filmvilág, 1989. május 4. (Hozzáférés: 2015)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]