A hercegnő és a kobold

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A hercegnő és a kobold
(The Princess and the Goblin)
1991-es brit–magyar egész estés animációs film

Kófic és Angelika hercegnő
Kófic és Angelika hercegnő
Rendező Gémes József
Producer Robin Lyons
Vezető producer
  • Dárdai Marietta
  • Steve Walsh
Alapmű George MacDonald
Műfaj fantasy, kaland
Forgatókönyvíró Robin Lyons
Hang
Zene Lerch István
Operatőr
Vágó
Hangmérnök
Gyártásvezető
Gyártás
Gyártó
Ország
Nyelv magyar, angol, japán
Játékidő 79 perc
Költségvetés 10 000 000 $
Képarány 1,37:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Magyar adó HBO, M2, Duna, RTL Klub, M1, Satelit, Filmmúzeum
Korhatár Korhatár nélkül megtekinthető.
Bevétel
USA
2 105 078
$
További információk

A hercegnő és a kobold (angol cím: The Princess and the Goblin) 1991-ben bemutatott egész estés magyarbritjapán rajzfilm, amely George MacDonald műve alapján készült. A forgatókönyvet Robin Lyons írta, a rajzfilmet Gémes József rendezte, a zenéjét Lerch István szerezte, a producere Robin Lyons volt. A Pannónia Filmstúdió készítette, a Budapest Film forgalmazta. Magyarországon 1991. december 20-án mutatták be a mozikban.

Cselekmény[szerkesztés]

Angelika, a fiatal hercegnő egy délután eltéved az erdőben, magára hagyva Dadusát. Az erdő sötét, ismeretlen részében furcsa, ijesztő teremtmények veszik körül, azonban Kófic, a bányászfiú dalával elriasztja őket. Angelika így békében hazatérhet.

A fiú apjával dolgozik a kőbányában, és nem sokkal ezután beszakad alatta egy járat. Egy kiterjedt barlangrendszerbe kerül. Ebben a fénytől elzárt világban élnek a gonosz koboldok, akik hajdan emberek voltak, de elvetemültségük miatt a föld alá űzték őket. Amellett, hogy nem viselik el a zenét, csak egy gyenge pontjuk van: egyetlen ujjba összeforrt lábuk. Sziklakemény bőrükön fegyver nem hatolhat át. A koboldok most a bánya elárasztására készülnek, sőt bosszúhadjáratot akarnak indítani az emberek ellen. (A főszervező a kőcipős koboldkirálynő és fia, Varangy herceg, míg az öreg koboldkirály leginkább náthájával van elfoglalva.) Kófic elhatározza, hogy miután értesíti szüleit, kikémleli a koboldok tervét. Miután megtudja, hogy Varangy az emberek királya akar lenni, úgy, hogy feleségül veszi Angelikát, balszerencséjére fogságba esik, azonban éneklésével távol tudja tartani magától a gonosz lényeket.

Eközben Angelika hazakerülve a vár egyik eldugott padlásszobájában tündöklő jelenséggel találkozik: a fehér hajú hölgy a királylány üknagymamájaként mutatja be magát, és ad a kislánynak egy varázslatos, láthatatlan fonalat. Az üknagyanyát ugyan senki sem látta, és a koboldokban sem hisz senki, de a jószívű király hallgat kislányára, és őrséget állíttat. Angelika a csodálatos fonalat követve elindul, és a barlangba jut, ahol Kóficot őrzik.

A fonal mentén sikerül kijutniuk, és értesíteniük a királyt. A kimerült, sebesült Kófic eleinte nem hisz a királylány titokzatos üknagymamájában, de miután megjelenik neki a pihenőhelyén és meggyógyítja, újult erővel száll csatába a vár alatt alagutat ásó koboldok ellen. Ellenük a megkettőzött őrség is tehetetlen mindaddig, amíg Kófic meg nem tanítja őket a dal és a lábra célzás módszereire. Végül a csúf hordát sikerül elűzni, ők azonban elárasztják a várat. A tervük balul üt ki, ugyanis a felduzzasztott barlangi tó vize elsősorban őket sodorja kidőlt várfalon át a mélybe.

A történet végén minden jóra fordul: az Angelikát rabul ejtő Varangy is lehull a szédítő magasságból, Angelika és Kófic kibékül, a vár kiszárad, és mind a királyi, mind a bányászcsalád boldog dalolásban egyesül.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Angol hang Magyar hang
Angelika hercegnő Sally Ann Marsh Somlai Edina
Kófic Peter Murray Minárovits Péter
Dadus Mollie Sugden Győri Ilona
Király Joss Ackland Avar István
Angelika üknagymamája Claire Bloom Kállay Ilona
Koboldok királynéja Peggy Mount Schubert Éva
Koboldok királya Robin Lyons Kautzky József
Varangy herceg Rik Mayall Bezerédi Zoltán
Glump Victor Spinetti Kránitz Lajos
Mump Roy Kinnear Pathó István
Kófic apja n. a. Perlaki István
Kófic anyja n. a. Némedi Mari
Inas n. a. Suka Sándor
Katonák n. a. Rosta Sándor
Melis Gábor
Salinger Gábor
Pethes Csaba

Szinkronstáb[szerkesztés]

A magyar változat munkatársai
Felolvasó Bozai József
Magyar szöveg Sarodi Tibor
Hangmérnök Márkus Tamás
Rendezőasszisztens Dezsőffy Rajz Katalin
Vágó Árvay Zsuzsa
Gyártásvezető Fehér József
Szinkronrendező Kiss Beáta
Szinkronstúdió Mafilm Audio Kft.
Forgalmazó Budapest Film
Pannónia Film
A Magyar Mozgókép közalapítvány támogatásával

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]