A hercegnő és a kobold

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A hercegnő és a kobold
Rendező Gémes József
Producer Robin Lyons
Vezető producer Dárdai Marietta
Steve Walsh
Alapmű George MacDonald műve alapján
Műfaj kaland, fantasy
Forgatókönyvíró Robin Lyons
Főszerepben Somlai Edina
Minárovits Péter
Zene Lerch István
Operatőr Varga György
Losonczy Árpád
Pugner Edit
Klausz András
Nick Smith
Pete Turner
Steve Turner
Vágó Hap Magda
Árvay Zsuzsa (szinkronvágó)
Hangmérnök Nyerges András Imre
Márkus Tamás (szinkron hangmérnök)
Gyártásvezető Marsovszky Emőke
Peter Turner
Fehér József (szinkron gyártásvezető)
Gyártás
Gyártó Pannónia Filmstúdió
Siriol Productions
Sianel 4 Cymru
NHK
Ország  Magyarország
 Egyesült Királyság
 Japán
Nyelv magyar, angol, japán
Időtartam 79 perc
Költségvetés 10 millió $
Képarány 1,37:1
Forgalmazás
Forgalmazó Magyarország Budapest Film
Bemutató Magyarország 1991. december 20.
Magyar adó Duna TV (1994-2004)
M1 (1995-2005)
RTL Klub (1998)
Satelit (2001)
Filmmúzeum (2003)
Korhatár Korhatár nélkül megtekinthető.
Bevétel 2 105 078 $
További információk
IMDb-adatlap
PORT.hu-adatlap

A hercegnő és a kobold (eredeti címén The Princess and the Goblin) egész estés magyar-brit-japán rajzfilm, 1991-ben mutatták be a mozikban. A forgatókönyvet Robin Lyons írta, Gémes József rendezte, a zenéjét Lerch István szerezte, a főszerepben Somlai Edina és Minárovits Péter hangja hallható. A Pannónia Filmstúdió készítette, a Budapest Film forgalmazta. Magyarországon 1991. december 20-án mutatták be.

Cselekmény[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Angelika, a fiatal hercegnő egy délután eltéved az erdőben, magára hagyva Dadusát. Az erdő sötét, ismeretlen részében furcsa, ijesztő teremtmények veszik körül, azonban Kófic, a bányászfiú dalával elriasztja őket. Angelika így békében hazatérhet.

A fiú apjával dolgozik a kőbányában, és nem sokkal ezután beszakad alatta egy járat. Egy kiterjedt barlangrendszerbe kerül. Ebben a fénytől elzárt világban élnek a gonosz koboldok, akik hajdan emberek voltak, de elvetemültségük miatt a föld alá űzték őket. Amellett, hogy nem viselik el a zenét, csak egy gyenge pontjuk van: egyetlen ujjba összeforrt lábuk. Sziklakemény bőrükön fegyver nem hatolhat át. A koboldok most a bánya elárasztására készülnek, sőt bosszúhadjáratot akarnak indítani az emberek ellen. (A főszervező a kőcipős koboldkirálynő és fia, Varangy herceg, míg az öreg koboldkirály leginkább náthájával van elfoglalva.) Kófic elhatározza, hogy miután értesíti szüleit, kikémleli a koboldok tervét. Miután megtudja, hogy Varangy az emberek királya akar lenni, úgy, hogy feleségül veszi Angelikát, balszerencséjére fogságba esik, azonban éneklésével távol tudja tartani magától a gonosz lényeket.

Eközben Angelika hazakerülve a vár egyik eldugott padlásszobájában tündöklő jelenséggel találkozik: a fehér hajú hölgy a királylány üknagymamájaként mutatja be magát, és ad a kislánynak egy varázslatos, láthatatlan fonalat. Az üknagyanyát ugyan senki sem látta, és a koboldokban sem hisz senki, de a jószívű király hallgat kislányára, és őrséget állíttat. Angelika a csodálatos fonalat követve elindul, és a barlangba jut, ahol Kóficot őrzik.

A fonal mentén sikerül kijutniuk, és értesíteniük a királyt. A kimerült, sebesült Kófic eleinte nem hisz a királylány titokzatos üknagymamájában, de miután megjelenik neki a pihenőhelyén és meggyógyítja, újult erővel száll csatába a vár alatt alagutat ásó koboldok ellen. Ellenük a megkettőzött őrség is tehetetlen mindaddig, amíg Kófic meg nem tanítja őket a dal és a lábra célzás módszereire. Végül a csúf hordát sikerül elűzni, ők azonban elárasztják a várat. A tervük balul üt ki, ugyanis a felduzzasztott barlangi tó vize elsősorban őket sodorja kidőlt várfalon át a mélybe.

A történet végén minden jóra fordul: az Angelikát rabul ejtő Varangy is lehull a szédítő magasságból, Angelika és Kófic kibékül, a vár kiszárad, és mind a királyi, mind a bányászcsalád boldog dalolásban egyesül.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]