Velociraptorinae

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Velociraptorinae
Evolúciós időszak: késő jura-késő kréta, 151–70 Ma
A Velociraptor mongoliensis holotípusának koponyája az Amerikai Természetrajzi Múzeumban (American Museum of Natural History)

A Velociraptor mongoliensis holotípusának koponyája az Amerikai Természetrajzi Múzeumban (American Museum of Natural History)
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Család: Dromaeosauridae
Csoport: Eudromaeosauria
Alcsalád: †Velociraptorinae
Típusfaj
''Velociraptor mongoliensis''
Osborn, 1924
Csoportok

Lásd a szövegben.

Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Velociraptorinae témájú rendszertani információt.

A Velociraptorinae a theropoda dinoszauruszok Dromaeosauridae családjának egyik alcsaládja. A velociraptorinák maradványait többnyire az északi félgömbön találták meg. A kora kréta korban főként a mai Egyesült Államok területén, a késő kréta korban pedig inkább a mai Kína, Mongólia és Románia területén éltek. A legkorábbi velociraptorina valószínűleg az Egyesült Királyságbeli Nuthetes és az észak-amerikai Deinonychus volt. Azonban számos átmeneti velociraptorinát is felfedeztek, melyek fosszíliái a késő jura kori kimmeridgei korszakból, a németországbeli Goslar közelében levő Langenberg kőfejtőből származnak.[1]

2007-ben az őslénykutatók a Velociraptor mellső lábait tanulmányozva felfedezték, hogy a felületen apró, tollszár csomóként ismert kidudorodások láthatók. Ugyanez a jellegzetesség egyes madarak csontjain is megtalálható, és az erős másodlagos szárnytollak kapcsolódási pontját jelzi. Ez a lelet szolgált az első közvetlen bizonyítékkal arra, hogy a velociraptorinák az összes többi maniraptorához hasonlóan tollakkal rendelkeztek.[2]

Míg a legtöbb velociraptorina kis termetű állat volt, lehetséges, hogy legalább egy faj a dromaeosaurinákéhoz hasonló óriási méreteket ért el. Ez az óriás névtelen velociraptorina jelenleg csak az angliai Wight-szigeten talált különálló fogak alapján ismert. A fogak az alakjuk és a recéik anatómiája alapján egy velociraptorinának tűnő, a dromaeosaurina Utahraptorhoz hasonló méretű állattól származnak.[3]

Osztályozás[szerkesztés]

Az alábbi kladogram Nicholas Longrich és Philip J. Currie 2009-es elemzése alapján készült.[4]

Velociraptorinae
unnamed

VelociraptorItemirusunnamed

AdasaurusTsaaganLinheraptor
Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Velociraptorina című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Lubbe 2009: van der Lubbe, T., Richter, U. and Knotschke, N. (2009). „Velociraptorine dromaeosaurid teeth from the Kimmeridgian (Late Jurassic) of Germany” (PDF). Acta Palaeontologica Polonica 54 (3), 401–408. o. (Hozzáférés ideje: 2011. november 14.)  
  • Longrich 2009: Longrich, N.R., Currie, P.J. (2009). „A microraptorine (Dinosauria–Dromaeosauridae) from the Late Cretaceous of North America”. PNAS 106 (13), 5002–7. o. DOI:10.1073/pnas.0811664106. PMID 19289829.  
  • Turner 2007: Turner, A.H., Makovicky, P.J.; Norell, M.A. (2007). „Feather quill knobs in the dinosaur Velociraptor”. Science 317 (5845), 1721. o. DOI:10.1126/science.1145076. PMID 17885130.  
  • Naish 2001: Naish, D., Hutt, S., and Martill, D.M..szerk.: Martill, D.M. and Naish, D.: Saurischian dinosaurs: theropods, Dinosaurs of the Isle of Wight, The Palaeontological Association, Field Guides to Fossils. 10, 242–309. o. (2001)