Tsaagan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Tsaagan
Evolúciós időszak: késő kréta, 75 Ma
A Tsaagan rekonstrukciója
A Tsaagan rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Család: Dromaeosauridae
Alcsalád: Velociraptorinae
Nem: Tsaagan
Norell et al., 2006
Fajok
  • T. mangas Norell et al., 2006 (típus)
Hivatkozások
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Tsaagan témájú kategóriát.

A Tsaagan a dromaeosaurida dinoszauruszok egyik neme, melyet Mongóliában, a késő kréta kori Djadokhta-formációban fedeztek fel. A Velociraptorinae alcsaládba tartozó Tsaagan egy jó minőségben megőrződött koponya és egy sor nyakcsigolya alapján vált ismertté, a leírását pedig Mark Norell és szerzőtársai készítették el 2006 decemberében.[1] A Tsaagan képviseli az egyetlen olyan dromaeosaurida maradványt (a különálló fogakat leszámítva), amely az Ukhaa Tolgod körzetből került elő, bár egy másik dromaeosaurida, a Velociraptor szintén megtalálható a formációban. A Tsaagan élőhelyén olyan állatok éltek, mint a Protoceratops, a Shuvuuia, a kistestű emlősök közé tartozó Zalambdalestes, a multituberculata Kryptobaatar, valamint több gyík és két, még leírásra váró troodontida és dromaeosaurida.[1]

Egyetlen ismert faja, a Tsaagan mangas nevének jelentése 'fehér szörnyeteg', a mongol цагаан мангас szavakból, bár a nem neve a Tsagaan ('fehér') hibás alakja.

Források és jegyzetek[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Tsaagan című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

  1. ^ a b (2006) „A new dromaeosaurid theropod from Ukhaa Tolgod (Omnogov, Mongolia)”. American Museum Novitates 3545, 1–51. o.