Vass Csaba

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Vass Csaba társadalomtudós, médiakutató, szociológus, hermeneuta, xenológus.

Tanulmányok, pályakezdés[szerkesztés]

1973-ban végzett az ELTE filozófia szakán. 1975-ig a Magyar Alumíniumipari Trösztnél működött szociológusként, Héthy Lajos és Makó Csaba mellett. Emellett a Filozófiai Intézet könyvtárában is dolgozott.

Politikusi pályája[szerkesztés]

1975-től egyetemi oktatójának, Császtvay Zoltánnak hívására átment a Pozsgay Imre által vezetett Művelődésügyi Minisztériumba, majd (a minisztérium kettéválasztása után) követte Pozsgayt a Kulturális Minisztériumba, ahol az oktatási ügyek vezetője lett. Ekkor lett az MSZMP tagja. 1982-től, továbbra is Pozsgay munkatársaként a Hazafias Népfront igazgatási önálló osztályának vezetője lett, ebből ő alakította ki a társadalompolitikai osztályt. Jó kapcsolatokat épített a lengyel Szolidaritás mozgalommal. Gorbacsov hatalomra jutása után Vass 1985-ben megalakította a Reformklubok Országos Hálózatát, amelyet egyfajta MSZMP-n belüli ellenzéki szerveződésként definiált. Ennek utódszervezete lett a Társadalompolitikai Tanács. Ez a fórum dolgozta ki 1987 elején kidolgozta a Fordulat és reform c. programot. A Tanácshoz csatlakoztak MSZMP-n kívüli csoportok tagjai is, így pl. Orbán Viktor és Kövér László is.

1987-től az MDF egyik alapító szervezője. Bihari Mihállyal és Kiss Gy. Csabával együtt fogalmazta a lakitelki nyilatkozatot. Bíró Zoltán kérésére mégis az MSZMP-ben maradt, hogy a párton belül a nemzeti érzelmű, baloldali elkötelezettségű erőket egységes platformmá szervezze. A reformköri mozgalom egyik főszervezője, majd a reformkörökből októberében megalakuló Reformszövetségnek, az MSZMP legnagyobb platformjának[1] egyik vezetője lett.

1889–90 között az újonnan megalakuló MSZP első elnökségének tagja, a Haza és Haladás Platform vezetője. 1990-ben a platform ellenezte Németh Miklós miniszterelnök gazdaságpolitikai programját (az ún. „sokkterápiát”), Németh emiatt kilépett az MSZP elnökségéből. Az 1990-es országgyűlési választások után, novemberben Vass is visszavonult az aktív politikai élettől.

Szakmai munkássága[szerkesztés]

2003-2008 között a Károli Gáspár Református Egyetem kommunikáció- és médiatudomány tanszékének vezetője volt. Vezette a Duna Televízió médiakutatási irodáját is.

Ismertebb művei

  • Hatalom, szakralitás, kommunikáció.[2]
  • Míg élők közt leszel élő : hármaskönyv a globalizációról 2000[3]
  • Bevezető fejezetek a társadalom-gazdaságtanba[4]

Jelenleg a Dunaújvárosi Főiskolán és a Szent Korona Szabadegyetemen tanít.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Nem tévesztendő össze a 2008-ban alakult Reformszövetséggel http://reformszovetseg.blog.vg.hu/
  2. Vass, Csaba. Hatalom, szakralitás, kommunikáció (Magyar nyelven). Budapest: A Természet- és Társadalombarát Fejlődésért Közalapítvány Kölcsey Intézete 
  3. Míg élők közt leszel élő : hármaskönyv a globalizációról A mű adatai az OSZK katalógusában
  4. Bevezető fejezetek a társadalom-gazdaságtanba A mű adatai az OSZK katalógusában

Forrás[szerkesztés]

  • Elek István: Rendszerváltoztatók húsz év után, Magyar Rádió Zrt. és Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft., 2009. (Interjú, p.31–36.)