Vörhenyesek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vörhenyesek
South Park
9. évad, 11. epizód
Cartman vörhenyesként
Cartman vörhenyesként
Eredeti címGinger Kids
ÍróTrey Parker
RendezőTrey Parker
Gyártási szám911
Első sugárzás2005. november 9.
Első sugárzás Magyarországon2007. augusztus 20.
Kronológia
ElőzőKövesd a tojást
KövetkezőEgy házba zárt közösség
A South Park epizódjainak listája

A Vörhenyesek (Ginger Kids) a South Park című rajzfilmsorozat 136. része (a 9. évad 11. epizódja). Az Egyesült Államokban 2005. november 9-én, Magyarországon pedig 2007. augusztus 20-án mutatták be.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Az iskolai kiselőadások során Cartman a „vörhenyesekről” – a vörös hajú, szeplős és világos bőrű gyerekekről – beszél, akik szerinte ocsmányak és gonoszak. Elmondja, hogy mind a „vörhenykór”-ban szenvednek és a világos bőrük a lelkük hiányából ered, illetve, hogy nem bírják a napfényt, valamint hogy Kyle – akinek vörös haja van (de nincs világos bőre és szeplői) – egy „fényrejáró”.

Miután Eric beszéde a többi diákot diszkriminációra sarkallja, Kyle úgy dönt, a saját előadását a vörhenyesek külső jegyeik genetikai okáról fogja tartani. Ellátogat egy vörös gyerekes családhoz, és rájön, hogy bár Cartman előadott ötletei a vörhenyesekről nem igazak, sok ember, még a saját szüleik is kicsit idegenkednek tőlük. Mivel azonban Kyle „fényrejáró”, az osztálytársai nem hallgatnak a tényekre, és az első beszéd alapján diszkriminálni kezdik őket.

Stan, Kyle és Kenny az éj leple alatt egy doboz hajfestékkel, bőrfehérítővel és gumikesztyűvel felszerelkezve belopakodik Cartmanék házába, és vörhenyesre sminkelik a fiút, aki reggel döbbenve konstatálja a külsejében beállt változást. Eric azonban megalapítja a „Vörhenyes Szeparatista Mozgalmat”, amivel eleinte csak egyenlő bánásmódot szeretne kiharcolni. Később azonban a mozgalom erőszakossá válik, és a csoport vezetőjeként Cartman azt hangoztatja, hogy a vörhenyesek a „kiválasztott nép”, és utasítja követőit, hogy fogjanak el minél több nem-vörhenyes South Park-i gyereket, hogy aztán kivégezhessék őket az Airport Hilton szálloda egy konferenciatermében, ahol felfüggesztett ketrecekben lógnak egy úszómedencényi láva fölött.

Kyle az első a kivégzési listán, de mielőtt a vörhenyesek a lávába dobnák, suttogva elárulja Cartmannek a vörössé válása igaz történetét. Ericet hirtelen elönti a jóindulat, és ráébreszti a társait, hogy a nem-vörhenyesek kivégzésével ők is ugyanolyan kirekesztővé válnának, mint azok az emberek, akik ellen létrehozták a mozgalmat, ezért mindenkit szabadon engednek.

Utalások[szerkesztés]

  • Cartman első beszéde Malcolm X paródiája.
  • Az epizódban a vörhenyesek „Vörös hatalom” kiáltásokkal masíroznak a játszótéren. Ez utalás a Ku Klux Klan „Fehér hatalom” jelszavára. Cartman továbbá úgy beszél a vörös hagyatékukról, ahogyan a klán tagjai a fehér hagyatékról.
  • Az ablakban megjelenő vörhenyes gyerekek jelenete Stephen King Borzalmak városa című könyvének filmváltozatára hasonlít.
  • A „fényrejáró” kifejezés utalás a Penge filmekre.
  • Az idegesítő hotelszervizes a vörhenyesek találkozóján utalás a Boszorkányok című filmre. Az ablakokat és ajtókat betörő vörös gyerekek jelenete Az élőhalottak éjszakája című film egy részletére emlékeztet. A ház előtt éneklő vöröshajú lány pedig célzás az 1984-es Rémálom az Elm utcában című horrorfilm egyik jelenetére.

További információk[szerkesztés]