Túl a csúcson (South Park)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Túl a csúcson
South Park
9. évad, 5. epizód
A fiúk baseball-csapata és a szülők
A fiúk baseball-csapata és a szülők
Eredeti cím The Losing Edge
Író Trey Parker
Rendező Trey Parker
Gyártási szám 905
Első sugárzás 2005. április 6.
Első sugárzás Magyarországon 2007. augusztus 10.
Kronológia
Előző Legek harca
Következő Eric Cartman halála
A South Park epizódjainak listája

A Túl a csúcson (The Losing Edge) a South Park című rajzfilmsorozat 130. része (a 9. évad 5. epizódja). Az Amerikai Egyesült Államokban 2005. április 6-án, Magyarországon pedig 2007. augusztus 10-én mutatták be.

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

A South Park-i gyerekek részt vesznek az Ifjú Liga Baseball Bajnokságon, de már nagyon unják a játékot, csupán a szüleik lelkesedése miatt játszanak. Amikor megnyerik az utolsó meccset, azt hiszik, vége a szezonnak, azonban hamar kiderül, hogy tovább kell játszaniuk az állami bajnokságokon is. Ekkor úgy döntenek, szándékosan veszítenek, de ellenfeleik legalább annyira utálják a baseballt, mint ők, így balszerencséjükre mindig nyernek.

Eközben Stan Marsh apja, Randy a „balhés apuka” szerepben tűnik fel a mérkőzéseken, azaz részegen provokálni kezdi az ellenfél valamely játékosának apját, összeverekszik vele, végül mindig a rendőröknek kell elvezetniük. Amikor azonban szembetalálja magát a Denver szurkolóinak bajkeverőjével, Tom Nelsonnal, vagyis a Denevér Faterral (aki lila, Batman-szerű jelmezt visel és sokkal nagyobb nála), Randy megrémül és úgy dönt, nem megy el fia meccsére. Mivel nagy a tét – ha a South Park-i csapat legyőzi a Denvert, az egész nyarat a nemzeti bajnokságon kell töltenie – Kyle meghívja unokatestvérét, Kyle Schwartzot a csapatba, akinek közismerten nincs érzéke semmilyen sporthoz. Az ellenfél azonban mesteri szintre fejlesztette a meccs elvesztésének művészetét, így a South Park nyerésre áll. Ekkor lép színre Randy, aki sértegetni kezdi a Denver csapatát, majd összeverekszik Denevér Faterral. A bírák közlik, hogy aki folytatja a küzdelmet, annak a csapatát kizárják a versenyből – Stan és a többiek biztatni kezdik Randyt, akinek sikerül kiütnie Denevér Fatert, így a South Park-i csapatot kizárják és a Denver jut tovább. Randyt a rendőrök megbilincselve elvezetik, de Stan közli vele, hogy „te vagy a legnagyobb”.

Utalások[szerkesztés]

 • Az epizódban számos utalás történik a Rocky című filmre és annak folytatásaira:
  • Randy bevallja feleségének, hogy fél az ellenfelétől, hasonlóan, mint Rocky a Rocky III című filmben; a jelenet, amikor Randy meglátogatja a stadiont, a Rocky első részét idézi fel (Rocky a filmben a közelgő bokszmérkőzés helyszínére megy el).
  • Miközben Randy a meccs előtt gondolkodik, majd amikor kiüti Denevér Fatert, illetve a South Park-i csapat elveszti a meccset, a háttérben a Rocky filmek Bill Conti által írt zenéi hallhatók.
  • Randy hasonló szürke melegítőt visel, mint Rocky a II. és III. részben, valamint a Rocky Balboa című filmben.
  • Randy korán reggel felkel, feltör pár tojást, de végül ahelyett, hogy Rockyhoz hasonlóan meginná, inkább rántottát csinál belőlük.
  • Az utolsó jelenet, melyben Denevér Fater kiüti Randyt, megegyezik a Rocky V fináléjával. Az idős férfi, akit a földön fekvő Randy lát, utalás Mickey Goldmillre, Rocky edzőjére. Amikor Randynek sikerül felkelnie, pontosan azt mondja, amit Rocky mondott ellenfelének, Tommy Gunnak: „…Én nem hallottam a gongot”.
 • Az epizód alatt Joe Esposito „You're the Best” című dalának némileg módosított változata hallható. Ez a zeneszám a Karate kölyök című film betétdala volt.

Érdekességek[szerkesztés]

 • Kenny az epizód során végig csuklya nélkül látható.
 • Az epizódban megváltozott Jimmy-nek az 5. évad óta állandó szinkronhangja.

Külső hivatkozások[szerkesztés]


South Park – kilencedik évad (2005)
901 – Mr. Garrison vadiúj vaginája902 – Hulljon a férges hippije!903 – Wing, a kínai pacsirta904 – Legek harca905 – Túl a csúcson906 – Eric Cartman halála907 – Az erekció napja908 – Holnapután előtt két nappal909 – Kémkölykök910 – Kövesd a tojást911 – Vörhenyesek912 – Egy házba zárt közösség913 – Szabadítsátok ki Willzyx-et914 – Bloody Mary