Ugrás a tartalomhoz

Véres gyémánt (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Véres gyémánt
Blood Diamond
(Blood Diamond)
2006-os német–amerikai film
RendezőEdward Zwick
ProducerGillian Gorfil
Marshall Herskovitz
Graham King
Darrell Roodt
Paula Weinstein
Edward Zwick
Műfaj
ForgatókönyvíróCharles Leavitt
FőszerepbenLeonardo DiCaprio
Jennifer Connelly
Djimon Hounsou
Michael Sheen
Arnold Vosloo
ZeneJames Newton Howard
OperatőrEduardo Serra
VágóSteven Rosenblum
JelmeztervezőNgila Dickson
Gyártás
GyártóWarner Bros. Pictures
Virtual Studios
Spring Creek Productions
Bedford Falls Productions
Initial Entertainment Group
Ország Németország
Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
afrikaans
Forgatási helyszínDél-afrikai Köztársaság
Játékidő138 perc
Költségvetés100 millió dollár
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Warner Bros.
magyar InterCom
BemutatóUSA 2006. december 8.
magyar 2007. február 1.
KorhatárUSA R
magyar 16
BevételUSA $ 57 377 916
$ 171 328 940
További információk
SablonWikidataSegítség

A Véres gyémánt (Blood Diamond) Oscar-díjra jelölt 2006-os amerikai film Edward Zwick rendezésében. A főszerepekben Leonardo DiCaprio, Jennifer Connelly és Djimon Hounsou látható. A cím a háborús gyémántokra utal, amiket háborús zónákban bányásznak, s az eladásukért kapott összegből finanszírozzák a hadviselést. 2007. január 23-án a filmet öt Oscar-díjra jelölték, köztük a legjobb színész (Leonardo DiCaprio) és a legjobb mellékszereplő színész (Djimon Hounsou) díjára.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang[1] A szereplő leírása
Danny Archer Leonardo DiCaprio Hevér Gábor Zimbabwei születésű fiatalember, aki az állandó afrikai konfliktusok miatt korán elveszítette szüleit. Coetzee ezredes faragott férfit belőle, s most fegyvereket szállít Sierra Leonébe gyémántokért cserébe. Amolyan kalandorszerűnek írja le magát, s mikor felcsillan a lehetőség, szeretné egyszer s mindenkorra maga mögött hagyni a kontinenst. Azonban a szülőföld nehezen engedi el gyermekeit.
Solomon Vandy Djimon Hounsou Galambos Péter Sierra Leone-i halász, férj és három gyermek apja. Egy alkalommal elszakítják családjától, gyémánt-bányászatra kényszerítik, s rá is talál egy különösen nagy darabra. Ezzel számos érdek középpontjává válik, ám őt csak családja érdekli, fia, akit a felkelők gyermekkatonává képeztek. Kényszerű szövetséget köt Archerrel.
Maddy Bowen Jennifer Connelly Gubás Gabi Amerikai újságíró, a háborús gyémántok a nyugati kormányokkal való kapcsolatáról szeretne egy igazi leleplező cikket írni, s ehhez kapóra jön neki Archer, aki iránt idővel gyengéd érzelmeket kezd táplálni.
Coetzee ezredes Arnold Vosloo Haás Vander Péter Dél-afrikai zsoldoskatona, akit csak saját érdekei vezérelnek. Noha régóta ismeri Archert, egy pillanatig sem habozna, ha halála közelebb vinné a gyémánt megkaparintásához.
Rupert Simmons Michael Sheen Tarján Péter Brit politikai körökben mozgó férfi, aki végül megvásárolja a gyémántot Vandytól. Az üzletet Maddy lefényképezi, s így megszerzi áhított sztoriját.

Történet[szerkesztés]

1999-ben, a Sierra Leone-i polgárháború idején az országot megviselik a folytonos összecsapások, melyben mindkét oldal egyformán kegyetlen és féktelen, rengeteg szenvedést okozva a civileknek. Számos gyilkolásnak vagyunk tanúi; a lázadók levágják a fiatalok kezét, azzal az indokkal, hogy ne tudjanak szavazni a választásokon.

A fiával hazafelé tartó halászt, Solomon Vandyt is elfogja a Forradalmi Egység Front, a RUF. Elszakítva családjától, Vandyt rabszolgasorba kényszerítik, ahol Poison százados parancsnoksága alatt a gyémántot rejtő vidéken kénytelen dolgozni. A foglyok által talált gyémántokat a RUF eladja külföldre, hogy fegyvereket vehessenek a kapott pénzből céljaik eléréséhez.

Solomon egy nagyméretű, rózsaszín gyémántra bukkan a vízben. Megpróbálja elrejteni, ám Poison rajtakapja; ebben a pillanatban kormánykatonák csapnak le a területre, de Solomonnak a felfordulásban még éppen van ideje elásni a drágakövet, mielőtt ismét elfogják – ezúttal a másik oldal.

A börtönben Solomon találkozik Danny Archerrel, egy volt rodéziai katonával, akit gyémántcsempészésért kaptak el. Az ékköveket a dél-afrikai zsoldosnak, Coetzee ezredesnek kellett volna leszállítania, korábbi parancsnokának a 32 Battalionnál, a dél-afrikai határháborúk legkitüntetettebb egységénél, ami angolai katonákból és fehérbőrű dél-afrikai tisztekből tevődött össze. Archer kétségbeesetten igyekszik egy utat találni tartozása kiegyenlítésére, s mikor meghallja, hogy a sérült Poison százados követeli Solomontól a gyémántot a börtönben, elkezdi szőni terveit a kő megszerzésére.

Poison felépülte után megkeresi Vandy fiát, Diát, akiből a felkelők gyermekkatonát, valóságos gyilkológépet képeznek számos társával együtt, akik parancsszóra, kérdezés nélkül lőnek.

Archer felajánlja segítségét Solomonnak családja megtalálásában cserébe a gyémántért. Ketten együtt veszélyes út elébe néznek a gyémánt rejtekhelyéig. Ehhez szükségük van Maddy Bowen újságírónő segítségére, hogy a sajtósokkal együtt átengedjék őket a fegyveres erők állomáshelyein. Számos megpróbáltatás után a két férfi eléri a RUF táborát, aminek közelében a gyémánt el van ásva. Solomon itt találkozik fiával, aki agymosáson esett át, s elutasítja apja szeretetét. Archer megadja Coetzee ezredesnek a hely koordinátáit, így rövidesen egy alakulat érkezik a helyszínre, légicsapást mérve a felkelők táborára. Archeren keresztül Coetzee a gyémánt átadására kényszeríti Solomont, aki csak akkor hajlandó elvezetni őket hozzá, mikor fia életével fenyegetik. A gyémántot rejtő földön egy hirtelen tűzpárbajban Archer és Vandy végez az ezredessel és embereivel, s megtalálják az elásott követ. Solomonnak sikerül visszanyernie fiát, s hárman Archer társának repülője felé veszik az irányt.

Archer megsérült a fegyveres összecsapásban, így egy idő után képtelen folytatni a gyalogtúrát hegymenet. Átadja a gyémántot Solomonnak, s a lelkére köti, hogy vigyázzon a pilótával, s csak Londonban adja el a drágakövet, Maddy segítségével. Ott, Solomon egy bőröndnyi pénz mellett családját is visszakapja, Maddy pedig az átadásról felvételeket készít, ami bizonyítja a nyugat felelősségét az afrikai konfliktusokban.

Visszhang[szerkesztés]

A De Beers Group, a gyémántkereskedelem legnagyobb résztvevője aggodalmát fejezte ki a filmmel kapcsolatban, miszerint az csökkenteni fogja a gyémánt lakossági keresletét. A De Beers állítja, a háborús gyémántok aránya a kereskedelemben 4%-ról 1%-ra redukálódott a Kimberley Processnek köszönhetően. Hírek kaptak szárnyra arról, hogy a cég el akarta érni, a film kezdetekor tegyék világossá a készítők, hogy az események fiktívek és múltbéliek. A De Beers ezen értesüléseket tagadta.[1] Az ellenkampányban olyan világsztárokat kér fel gyémánt viselésére, mint például Jennifer Lopez vagy Beyoncé. Mellesleg minden egyes ilyen alkalomért 10 ezer dollárt fizet a holland cég egy jótékonysági szervezet számlájára, hogy bizonyítsa humanitárius mivoltát.

A New York Post jelentése szerint a Warner Bros. Pictures 27 amputált gyermek és tizenéves statisztának ígért végtagprotézist a felvételek befejeztével. Több hónappal a forgatás vége után a protéziseket még nem állították elő, s értesülések szerint a stúdió úgy tájékoztatta az érintett fogyatékkal élőket, hogy a decemberi bemutatóig kell várniuk annak érdekében, hogy maximalizálhassák a nyilvánosság érdeklődését. A dátum elérkeztével az Easter Cape privát jótékonysági szervezetnek közbe kellett lépnie, hogy segítse az amputáltak ellátását művégtagokkal. [2]

A fenti állításokra a Warner Bros. az L.A. Weekly egy cikkében reagált, ahol azt állították, nem ígértek 27 amputált gyermeknek és tizenévesnek protézist, azonban a szereplők és a stáb 200 000 és 400 000 dollár közti összeggel létrehozták a „Véres Gyémánt Alap”-ot, amely összeget a Warner megduplázta, s jelenleg egy maputói székhelyű számlavezetéssel foglalkozó cég kezeli a mozambiki produkciós ügyintézők felügyeletével.

A film olyan időszakban készült, amikor a média figyelme többszörösen is a háborús gyémántokra fókuszál: Kanye West rapper „Diamonds from Sierra Leone” című száma, a VH1 Bling című dokumentumfilmje Sierra Leone mai helyzetéről és a The Heartless Stone elnevezésű kiállítás mind a közelmúlt termése.

A The Empire in Africa című dokumentumfilm a történet másik oldalát mutatja be, agresszív válaszként a Véres gyémántra. A film szerint a RUF valójában Sierra Leone szabadságáért küzdött és semmivel sem köthető hozzájuk több túlkapás, mint a kormányhoz és a nyugati hadseregekhez.

Kronológiai hibák[szerkesztés]

 • A film az 1990-es évek legvégén játszódik, azonban abban a jelenetben, ahol Solomon a vevővel találkozik Londonban, tisztán látható, hogy Simmons egy 2007-es Bentley Arnage típusú autóval érkezik.
 • Egy másik londoni jelenetben olyan autóbusz látható a háttérben, amelyet a londoni buszvonalakon csak 2004 óta használnak.
 • Az egyik konói jelenetben, az egyik gyermekkatona egy Game Boy Advance SP-vel látható, ami csak 2003-ban került piacra.
 • Amikor Danny találkozik Coetzee ezredessel Dél-afrikában, a mobiltelefonokhoz használt 3G networking hirdetései vehetők észre.
 • Mikor Danny és Solomon a bokrokba rejtőznek a RUF katonák elől éjszaka, a terepjárón a felkelők 2Pac „When I Get Free” című számát hallgatják. A felvétel ezen változata azonban csak a 2001-es Until the End of Time albumon látott napvilágot.

Érdekességek[szerkesztés]

 • A filmet több helyszínen forgatták afrikaszerte, úgymint Dél-Afrika keleti partjai és Fokváros. További részeket Maputóban és Mozambik más területein rögzítettek.
 • A RUF táborra mért légicsapás jelenetében egy orosz Mil Mi-24 SuperHind Mk IV típusú helikoptert használtak.
 • A Danny Archer és Zero parancsnok által használt kreol nyelv a film elején a krio.
 • DiCaprio karaktere a filmben azt mondja, ha megtalálja a gyémántot, elhagyja a kontinenst és sosem jön vissza. Az Aviátorban általa alakított Howard Hughes hasonlóan azt a kijelentést teszi, ha repülőgépe nem működik, akkor elhagyja az Egyesült Államokat és nem tér vissza többé.
 • A végefőcím alatt a rapper Nas „Shine On” című száma hallható.
 • A film során a járművek az út bal oldalán haladnak. Sierra Leonéban a jobb-, míg a forgatás helyszínéül szolgáló Dél-Afrikában és Mozambikban a bal oldalon vezetnek.
 • A film elején Archer pisztolya egy Walther P99-es. Később egy Heckler & Koch USP-t szerez egy halott katonától.
 • Mikor Solomon halászni megy reggel, a nap a tenger felett kel fel. Ám mivel Sierra Leone a nyugati parton terül el, a napnak a föld felett kell felbukkannia.

Díjak és jelentősebb jelölések[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]