Gyalogáldozat (film, 2014)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Gyalogáldozat
(Pawn Sacrifice)
2014-es amerikai film

Tobey Maguire
Tobey Maguire
Rendező Edward Zwick
Producer
Műfaj
Forgatókönyvíró
Főszerepben
Zene
Operatőr Bradford Young
Vágó Steven Rosenblum
Jelmeztervező Renée April
Gyártás
Gyártó
Ország
Nyelv angol
Forgatási helyszín
Játékidő 115 perc
Költségvetés 19 millió $
Forgalmazás
Forgalmazó
  • Eagle Films
  • Bleecker Street Media
Bemutató
Korhatár12 III. kategória (NFT/23338/2015)
További információk

A Gyalogáldozat (eredeti cím: Pawn Sacrifice) 2014-ben bemutatott filmdráma Edward Zwick rendezésében. A film Bobby Fischer életét követi nyomon, gyermekkorától kezdve a híres reykjavíki mérkőzésig, ahol legyőzte az akkori világbajnok Borisz Szpasszkijt, amellyel megszakította az oroszok uralkodását a sakkban. Ezt a meccset utólag az évszázad mérkőzésének nevezték el. A filmben Bobby Fischert Tobey Maguire alakítja, Borisz Szpasszkijt pedig Liev Schreiber. A film zenéjét James Newton Howard szerezte. Zwick és Maguire a film produceri munkálataiban is részt vett. A film költségvetése 19 millió $ volt.

Cselekmény[szerkesztés]

Bobby Fischer hamar a sakk felé orientálódott, aminek meg is lett az eredménye, sorban nyerte a mérkőzéseket. Aztán eljutott a sportág legnagyobb megmérettetéséig, a világbajnokságig, de ott nem érezte jól magát, mert az akkori egyeduralkodó oroszok úgy alakították a mérkőzéseket, hogy ők nyerjenek. Az esemény után pedig élesen bírálta az oroszokat, és csalónak nevezte őket, majd kijelentette, hogy a részéről ennyi volt a versenyzés. De egy ügyvéd mellé állt, és egy volt sakkozóval karöltve egyengetni kezdték Bobby pályáját. Végigjárta a szamárlétrát, és végül eljutott a legendáig, Borisz Szpasszkijig. Azonban kikapott tőle, de Bobby nem adta fel, és tovább harcolt. A következő mérkőzés a két nagymester között Reykjavíkban volt, egy többmeccses bajnokság keretében, ahol az nyer, aki több pontot gyűjt a meccsek alatt. Azonban a párharc első mérkőzését ismét Szpasszkij nyerte, de a végén mégis Bobby örülhetett.

A film kitér Bobby személyiségfejlődésére is, megmutatja, hogy hogyan jutott el a paranoia legfelső határáig, egészen az őrület széléig. Ezenkívül az örült követeléseiről is képet kaphatunk, és mindezt a hidegháború kellős közepén, amikor az oroszok uralták a sakkot. Ezzel a felsőbbrendűségüket csillogtathatták, ami nem tetszett az amerikaiaknak, ezért képesek voltak Bobby minden követelését teljesíteni.

Szereplők[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]