Véres gyémánt (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Véres gyémánt szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Véres gyémánt
Blood Diamond
(Blood Diamond)
2006-os német–amerikai film
Rendező Edward Zwick
Producer Gillian Gorfil
Marshall Herskovitz
Graham King
Darrell Roodt
Paula Weinstein
Edward Zwick
Műfaj
Forgatókönyvíró Charles Leavitt
Főszerepben Leonardo DiCaprio
Jennifer Connelly
Djimon Hounsou
Michael Sheen
Arnold Vosloo
Zene James Newton Howard
Operatőr Eduardo Serra
Vágó Steven Rosenblum
Jelmeztervező Ngila Dickson
Gyártás
Gyártó Warner Bros. Pictures
Virtual Studios
Spring Creek Productions
Bedford Falls Productions
Initial Entertainment Group
Ország Németország
Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
afrikaans
Forgatási helyszín Dél-afrikai Köztársaság
Játékidő 138 perc
Költségvetés 100 millió dollár
Forgalmazás
Forgalmazó USA Warner Bros.
magyar InterCom
BemutatóUSA 2006. december 8.
magyar 2007. február 1.
KorhatárUSA R
magyar 16
Bevétel USA $ 57 377 916
Earth flag PD.jpg $ 171 328 940
További információk

A Véres gyémánt (Blood Diamond) egy Oscar-díjra jelölt 2006-os amerikai film Edward Zwick rendezésében. A főszerepekben Leonardo DiCaprio, Jennifer Connelly és Djimon Hounsou látható. A cím a háborús gyémántokra utal, amiket háborús zónákban bányásznak, s az eladásukért kapott összegből finanszírozzák a hadviselést. 2007. január 23-án a filmet öt Oscar-díjra jelölték, köztük a legjobb színész (Leonardo DiCaprio) és a legjobb mellékszereplő színész (Djimon Hounsou) díjára.

Szereplők[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!
Szereplő Színész
Danny Archer
Zimbabwei születésű fiatalember, aki az állandó
afrikai konfliktusok miatt korán elveszítette szüleit.
Coetzee ezredes faragott férfit belőle, s most
fegyvereket szállít Sierra Leonébe gyémántokért
cserébe. Amolyan kalandorszerűnek írja le magát,
s mikor felcsillan a lehetőség, szeretné egyszer s
mindenkorra maga mögött hagyni a kontinenst.
Azonban a szülőföld nehezen engedi el gyermekeit.
Leonardo DiCaprio
Solomon Vandy
Sierra Leone-i halász, férj és három gyermek apja.
Egy alkalommal elszakítják családjától, gyémánt-
bányászatra kényszerítik, s rá is talál egy különösen
nagy darabra. Ezzel számos érdek középpontjává
válik, ám őt csak családja érdekli, fia, akit a felkelők
gyermekkatonává képeztek. Kényszerű szövetséget
köt Archerrel.
Djimon Hounsou
Maddy Bowen
Amerikai újságíró, a háborús gyémántok a nyugati
kormányokkal való kapcsolatáról szeretne egy igazi
leleplező cikket írni, s ehhez kapóra jön neki Archer,
aki iránt idővel gyengéd érzelmeket kezd táplálni.
Jennifer Connelly
Coetzee ezredes
Dél-afrikai zsoldoskatona, akit csak saját érdekei
vezérelnek. Noha régóta ismeri Archert, egy
pillanatig sem habozna, ha halála közelebb vinné
a gyémánt megkaparintásához.
Arnold Vosloo
Simmons
Brit politikai körökben mozgó férfi, aki végül
megvásárolja a gyémántot Vandytól. Az üzletet
Maddy lefényképezi, s így megszerzi áhított sztoriját.
Michael Sheen

Történet[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

1999-ben, a Sierra Leone-i polgárháború idején az országot megviselik a folytonos összecsapások, melyben mindkét oldal egyformán kegyetlen és féktelen, rengeteg szenvedést okozva a civileknek. Számos gyilkolásnak vagyunk tanúi; a lázadók levágják a fiatalok kezét, azzal az indokkal, hogy ne tudjanak szavazni a választásokon.

A fiával hazafelé tartó halászt, Solomon Vandyt is elfogja a Forradalmi Egység Front, a RUF. Elszakítva családjától, Vandyt rabszolgasorba kényszerítik, ahol Poison százados parancsnoksága alatt a gyémántot rejtő vidéken kénytelen dolgozni. A foglyok által talált gyémántokat az RUF eladja külföldre, hogy fegyvereket vehessenek a kapott pénzből céljaik eléréséhez.

Solomon egy nagyméretű, rózsaszín gyémántra bukkan a vízben. Megpróbálja elrejteni, ám Poison rajtakapja; ebben a pillanatban kormánykatonák csapnak le a területre, de Solomonnak a felfordulásban még éppen van ideje elásni a drágakövet, mielőtt ismét elfogják – ezúttal a másik oldal.

A börtönben Solomon találkozik Danny Archerrel, egy volt rodéziai katonával, akit gyémántcsempészésért kaptak el. Az ékköveket a dél-afrikai zsoldosnak, Coetzee ezredesnek kellett volna leszállítania, korábbi parancsnokának a 32 Battalionnál, a dél-afrikai határháborúk legkitüntetettebb egységénél, ami angolai katonákból és fehérbőrű dél-afrikai tisztekből tevődött össze. Archer kétségbeesetten igyekszik egy utat találni tartozása kiegyenlítésére, s mikor meghallja, hogy a sérült Poison százados követeli Solomontól a gyémántot a börtönben, elkezdi szőni terveit a kő megszerzésére.

Poison felépülte után megkeresi Vandy fiát, Diát, akiből a felkelők gyermekkatonát, valóságos gyilkológépet képeznek számos társával együtt, akik parancsszóra, kérdezés nélkül lőnek.

Archer felajánlja segítségét Solomonnak családja megtalálásában cserébe a gyémántért. Ketten együtt veszélyes út elébe néznek a gyémánt rejtekhelyéig. Ehhez szükségük van Maddy Bowen újságírónő segítségére, hogy a sajtósokkal együtt átengedjék őket a fegyveres erők állomáshelyein. Számos megpróbáltatás után a két férfi eléri a RUF táborát, aminek közelében a gyémánt el van ásva. Solomon itt találkozik fiával, aki agymosáson esett át, s elutasítja apja szeretetét. Archer megadja Coetzee ezredesnek a hely koordinátáit, így rövidesen egy alakulat érkezik a helyszínre, légicsapást mérve a felkelők táborára. Archeren keresztül Coetzee a gyémánt átadására kényszeríti Solomont, aki csak akkor hajlandó elvezetni őket hozzá, mikor fia életével fenyegetik. A gyémántot rejtő földön egy hirtelen tűzpárbajban Archer és Vandy végez az ezredessel és embereivel, s megtalálják az elásott követ. Solomonnak sikerül visszanyernie fiát, s hárman Archer társának repülője felé veszik az irányt.

Archer megsérült a fegyveres összecsapásban, így egy idő után képtelen folytatni a gyalogtúrát hegymenet. Átadja a gyémántot Solomonnak, s a lelkére köti, hogy vigyázzon a pilótával, s csak Londonban adja el a drágakövet, Maddy segítségével. Ott, Solomon egy bőröndnyi pénz mellett családját is visszakapja, Maddy pedig az átadásról felvételeket készít, ami bizonyítja a nyugat felelősségét az afrikai konfliktusokban.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Visszhang[szerkesztés]

A De Beers Group, a gyémántkereskedelem legnagyobb résztvevője aggodalmát fejezte ki a filmmel kapcsolatban, miszerint az csökkenteni fogja a gyémánt lakossági keresletét. A De Beers állítja, a háborús gyémántok aránya a kereskedelemben 4%-ról 1%-ra redukálódott a Kimberley Processnek köszönhetően. Hírek kaptak szárnyra arról, hogy a cég el akarta érni, a film kezdetekor tegyék világossá a készítők, hogy az események fiktívek és múltbéliek. A De Beers ezen értesüléseket tagadta.[1] Az ellenkampányban olyan világsztárokat kér fel gyémánt viselésére, mint például Jennifer Lopez vagy Beyoncé. Mellesleg minden egyes ilyen alkalomért 10 ezer dollárt fizet a holland cég egy jótékonysági szervezet számlájára, hogy bizonyítsa humanitárius mivoltát.

A New York Post jelentése szerint a Warner Bros. Pictures 27 amputált gyermek és tizenéves statisztának ígért végtagprotézist a felvételek befejeztével. Több hónappal a forgatás vége után a protéziseket még nem állították elő, s értesülések szerint a stúdió úgy tájékoztatta az érintett fogyatékkal élőket, hogy a decemberi bemutatóig kell várniuk annak érdekében, hogy maximalizálhassák a nyilvánosság érdeklődését. A dátum elérkeztével az Easter Cape privát jótékonysági szervezetnek közbe kellett lépnie, hogy segítse az amputáltak ellátását művégtagokkal. [2]

A fenti állításokra a Warner Bros. az L.A. Weekly egy cikkében reagált, ahol azt állították, nem ígértek 27 amputált gyermeknek és tizenévesnek protézist, azonban a szereplők és a stáb 200 000 és 400 000 dollár közti összeggel létrehozták a „Véres Gyémánt Alap”-ot, amely összeget a Warner megduplázta, s jelenleg egy maputói székhelyű számlavezetéssel foglalkozó cég kezeli a mozambiki produkciós ügyintézők felügyeletével.

A film olyan időszakban készült, amikor a média figyelme többszörösen is a háborús gyémántokra fókuszál: Kanye West rapper „Diamonds from Sierra Leone” című száma, a VH1 Bling című dokumentumfilmje Sierra Leone mai helyzetéről és a The Heartless Stone elnevezésű kiállítás mind a közelmúlt termése.

A The Empire in Africa című dokumentumfilm a történet másik oldalát mutatja be, agresszív válaszként a Véres gyémántra. A film szerint a RUF valójában Sierra Leone szabadságáért küzdött és semmivel sem köthető hozzájuk több túlkapás, mint a kormányhoz és a nyugati hadseregekhez.

Kronológiai hibák[szerkesztés]

 • A film az 1990-es évek legvégén játszódik, azonban abban a jelenetben, ahol Solomon a vevővel találkozik Londonban, tisztán látható, hogy Simmons egy 2007-es Bentley Arnage típusú autóval érkezik.
 • Egy másik londoni jelenetben olyan autóbusz látható a háttérben, amelyet a londoni buszvonalakon csak 2004 óta használnak.
 • Az egyik konói jelenetben, az egyik gyermekkatona egy Game Boy Advance SP-vel látható, ami csak 2003-ban került piacra.
 • Amikor Danny találkozik Coetzee ezredessel Dél-afrikában, a mobiltelefonokhoz használt 3G networking hirdetései vehetők észre.
 • Mikor Danny és Solomon a bokrokba rejtőznek a RUF katonák elől éjszaka, a terepjárón a felkelők 2Pac „When I Get Free” című számát hallgatják. A felvétel ezen változata azonban csak a 2001-es Until the End of Time albumon látott napvilágot.

Érdekességek[szerkesztés]

 • A filmet több helyszínen forgatták afrikaszerte, úgymint Dél-Afrika keleti partjai és Fokváros. További részeket Maputóban és Mozambik más területein rögzítettek.
 • A RUF táborra mért légicsapás jelenetében egy orosz Mil Mi-24 SuperHind Mk IV típusú helikoptert használtak.
 • A Danny Archer és Zero parancsnok által használt kreol nyelv a film elején a krio.
 • DiCaprio karaktere a filmben azt mondja, ha megtalálja a gyémántot, elhagyja a kontinenst és sosem jön vissza. Az Aviátorban általa alakított Howard Hughes hasonlóan azt a kijelentést teszi, ha repülőgépe nem működik, akkor elhagyja az Egyesült Államokat és nem tér vissza többé.
 • A végefőcím alatt a rapper Nas „Shine On” című száma hallható.
 • A film során a járművek az út bal oldalán haladnak. Sierra Leonéban a jobb-, míg a forgatás helyszínéül szolgáló Dél-Afrikában és Mozambikban a bal oldalon vezetnek.
 • A film elején Archer pisztolya egy Walther P99-es. Később egy Heckler & Koch USP-t szerez egy halott katonától.
 • Mikor Solomon halászni megy reggel, a nap a tenger felett kel fel. Ám mivel Sierra Leone a nyugati parton terül el, a napnak a föld felett kell felbukkannia.

Díjak és jelentősebb jelölések[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]