Upponyi földvár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Upponyi földvár
Ország Magyarország
Mai település Uppony
Tszf. magasság308 m

Épült 11–13. század (?)
Elhagyták ?
Állapota elpusztult
Építőanyaga föld, kő
Elhelyezkedése
Upponyi földvár (Magyarország)
Upponyi földvár
Upponyi földvár
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 48° 12′ 43″, k. h. 20° 26′ 43″Koordináták: é. sz. 48° 12′ 43″, k. h. 20° 26′ 43″

Az upponyi földvár mára elpusztult vár az Upponyi-hegységben, Upponytól 1 km-re délkeletre található.

Elhelyezkedése[szerkesztés]

A Lázbérci-víztározótól északnyugatra, az Upponyi-szoros déli oldalán fekszik a Vízköz-hegy egyenletesen emelkedő gerincének közepén, egy vízszintes teraszon, 308 méteres tengerszint feletti magasságban. A hegy felépítő kőzete a kristályos mészkő, benne több barlang is található, ezek közül az egyik nagyobb a vár közelében van.

Története[szerkesztés]

A várról okleveles adat nem maradt fenn. Építése valószínűleg az Árpád-korban történt, pusztulásának ideje és körülményei sem ismertek. A helyi legenda szerint a várból alagút vezetett a dédesi várba.

Feltárása[szerkesztés]

A várban régészeti feltárást nem folytattak. Rövid leírását 1964-ben K. Végh Katalin végezte el. Később Dobosy László végzett bejárást és vázlatos felmérést, majd Nováki Gyula és Sándorfi György mérték fel a várat. A várban három helyen ismeretlen eredetű kutatás nyomai találhatóak, melyek közül az egyik 5 méter hosszú, 1,5 méter széles, ám beomlása miatt mindössze 30 cm magas. Elképzelhető, hogy ezek az 1963-ban a közeli barlangokban őslénytani kutatást végző expedíció próbaásásai.

Leírása[szerkesztés]

A várhely területe 25x18 méter. Nyugatról meredek sziklafal határolja. A legkönnyebben dél felől volt megközelíthető, itt egy 3 méter mély mesterséges árok húzódik, ami kelet felé fokozatosan egyre sekélyebb lesz. Az északi oldalon a gerincet elmetszették, így itt 5 méter magas szinte függőleges sziklafal védte a várat.

A várból két 1–1,5 méter hosszú, habarccsal rakott alapfal maradt fenn, ami a helyben bányászott kristályos mészkőből áll. Ezt folyami homokból készült jó minőségi habarccsal kötötték meg. Több helyen kiemelkedő földkupacok vannak, ezek alatt valószínűleg további falmaradványok rejtőznek.

Külső hivatkozások[szerkesztés]