Szerencs vára

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szerencs vára
Szerencs vára légifotón
Szerencs vára légifotón
Ország Magyarország
Mai település Szerencs
Tszf. magasság99 m

Épült 1556
Elhagyták 1680
(magyarok felrobbantották)
Állapota helyreállított
Elhelyezkedése
Szerencs vára (Magyarország)
Szerencs vára
Szerencs vára
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 48° 09′ 41″, k. h. 21° 12′ 08″Koordináták: é. sz. 48° 09′ 41″, k. h. 21° 12′ 08″
A Wikimédia Commons tartalmaz Szerencs vára témájú médiaállományokat.

Szerencs vára egy 16. század végén kialakított épület, amely Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye legfiatalabb vára.

Története[szerkesztés]

A vár története elválaszthatatlan Szerencs város múltjától.

A Hegyalja kapujának nevezett Szerencs vidéke a 13. században a Bogát-Radvány nemzetség szállásbirtokát képezte, akik egy bencés apátságot alapítottak a vizenyős terület egyik kiemelkedő magaslatán.

A 15. század végén a virágzó mezővárost már a Szapolyai főnemesi család birtokában találjuk. Bencés apátságát 1556-ban az Erdély-párti Németi Ferenc tokaji várnagy fegyveres erővel elfoglalta, és megerősítve támaszponttá alakíttatta a Habsburg-hívekkel szemben. Az apátság kőfalait Németi várnagy egy nagyobb területű, palánkfallal övezett külsővárral is kiegészíttette, ahol a könnyű fegyverzetű huszárok állomásoztak.

1565-ben a sokkal erősebb Tokaj várának sikeres bevétele után Schwendi császári generális zsoldosaival Szerencs ellen vonult fel, melynek hírére az őrség elmenekült. Korabeli adatok szerint Habsburg Rudolf császár és király a várbirtokot 9160 forintért elzálogosította Rákóczi Zsigmond szendrői várkapitánynak, aki a reneszánsz stílusban átalakíttatta. A külső várat sokszögű bástyákkal védték, a belső várat, zárt, háromtraktusú, belső udvaros tömbbé alakították át.[1]

Érdemes fellapozni egy 1635-ös összeírást (urbáriumot) a szerencsi várról, miszerint a külső bástyáin ágyúkat, a fegyverházban 50 puskát és 11 kisebb löveget halmoztak fel.

1644-ben Esterházy Miklós nádorispán csapatai megrohanták, és vandál módon kifosztották Szerencset, amit az ekkortájt itt birtokos Rákóczi László földesúr tiszttartója az első szóra feladott. Majd a később ismét Rákóczi tulajdonba került végvár már nem képviselt nagyobb hadászati értéket. Az 1670-es Wesselényi-összeesküvés megtorlásául császári zsoldosok szállták meg.

A 18. század második felében lebontották a belső vár három tornyát, csak a déli torony maradt meg.[1] A II. Rákóczi Ferenc vezette kuruc szabadságharc utáni békésebb évszázadokban birtokosa volt még az Illésházy, Grassalkovich és a Szirmay família, akik kényelmes lakóépületté alakíttatták át az egykor véres harcokat látott védőműveket.

Jelenleg a szerencsi várban látható a Zempléni Múzeum képeslapgyűjteménye, de egyik részében szálloda is üzemel.

Állandó kiállítások[szerkesztés]

Képgaléria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Fucskár Ágnes – Fucskár József Attila: Várak Magyarországon (Alexandra, 2015) 162. oldal. ISBN 978 963 35 76 49 6

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]