Dedevár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dedevár
Ország Magyarország
Mai településUppony
Tszf. magasság255 m

Épült11–13. század
Elhagyták?
Állapotaelpusztult
Építőanyaga
Elhelyezkedése
Dedevár (Magyarország)
Dedevár
Dedevár
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 48° 12′ 42″, k. h. 20° 27′ 14″Koordináták: é. sz. 48° 12′ 42″, k. h. 20° 27′ 14″

Dedevár mára elpusztult vár az Upponyi-hegységben, a Lázbérci-víztározó északi partján.

Elhelyezkedése[szerkesztés]

Uppony községtől 1 kilométerre keletre, a Lázbérci-víztározó fölé magasodó Fekete-kő-tető[1] (Fekete-hegy)[2] legnyugatibb nyúlványán található. A víztározó megépítése előtt a vár alatt folyt a Csernely-patak, melynek völgyében az Uppony–Dédes út haladt el.

Története[szerkesztés]

A vár történetéről nagyon keveset tudunk. Építése az Árpád-korra tehető, pusztulásának ideje nem ismert. Okleveles adat nincs róla.

Feltárása[szerkesztés]

Dedevárban régészeti feltárás nem történt. A vár szintvonalas felmérését Nováki Gyula és Sándorfi György végezték el. A vár közepén egy közelebbről nem ismert kutatás nyomai láthatóak.

Leírása[szerkesztés]

A várban valószínűleg egy megerősített, négyzet alaprajzú őrtorony volt, amit keletről egy árok, nyugatról a meredek hegynyúlvány védelmezett.

A vár háromszög alakú, melynek 3 méter hosszú lekerekített csúcsa nyugatra néz, talpa pedig 8 méter hosszú és keleten fekszik. A kettő közti távolság 11 méter. Teljes alapterülete 60 m², a torony alapterülete kb. 7 m², ezért a kisebb méretű várak közé tartozott.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Cartographia Kft: A Bükk (északi rész) turistatérképe 1:40 000. Készült a Magyar Természetbarát Szövetség közreműködésével. A térkép helyszínelését Berki Zoltán és Mészáros Miklós végezte. Budapest: Cartographia Kft. 1996. ISBN 963 352 129 7 CM  
  2. Uppony. In Dobosy László: Várak, várhelyek és őrhelyek Ózd környékén. Miskolc: Herman Ottó Múzeum. 1975. 46. o. = Borsodi kismonográfiák, 1. ISBN 963-01-0172-6  

Külső hivatkozások[szerkesztés]