Sajóvelezdi vár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Sajóvelezdi vár
Ország Magyarország
Mai település Sajóvelezd
Tszf. magasság310 m

Épült 11-14. század
Elhagyták 1578
(törökök lerombolták)
Állapota elpusztult
Építőanyaga (részben) kő
Elhelyezkedése
Sajóvelezdi vár (Magyarország)
Sajóvelezdi vár
Sajóvelezdi vár
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 48° 16′ 17″, k. h. 20° 26′ 13″Koordináták: é. sz. 48° 16′ 17″, k. h. 20° 26′ 13″

A Sajóvelezdi vár mára elpusztult vár a Upponyi-hegység északi lejtőjén, Sajóvelezd közelében

Elhelyezkedése[szerkesztés]

Sajóvelezdtől 1 kilométerre nyugatra, Putnoktól 2 kilométerre délre található a várnak otthont adó 310 méter magas Vár-tető, mely 150 méterrel emelkedik a Sajó és a Királd-patak síksága fölé.

Története[szerkesztés]

A várat vélhetően a falu birtokosai, a Hont-Pázmány nemzetség tagjai építették.1294 előtt Miklós fia Atya birtokolta a környéket, ki magtalanul hunyt el. 1404-ben az e nemzetséghez tartozó Kövér család vára állt a település közelében, mely települést Váraljának is nevezték. A 15. század közepén a huszitákat kedvelő vár úr, Kövér György átadta a várat a huszitáknak, akik Mátyás király 1460. augusztus 26.-i megérkezése előtt, elhagyták a kicsiny erősséget.Velezdi Kövér György, hűségesküvel behódolt Mátyás királynak. 1578-ban a törökök lerombolták.[1]

Feltárása[szerkesztés]

A várban régészeti feltárás nem történt. Felmérését Dobosy László végezte el. Északkeleti és nyugati részén egy-egy bevágás található, melyek a fal alá is behatolnak. Ezek valószínűleg modern kincskeresők munkái.

Leírása[szerkesztés]

A hegy északi oldala meredek sziklafal, déli oldala lankásabb. Kelet felé a gerinc lassan ereszkedik az egykori Váralja felé, ahol ma a Putnok, Putnok-Bányatelep, Királd és Sajóvelezd felé haladó utak találkoznak. Nyugatról összefügg a Bátor-heggyel. Az északi oldalon régebben kőbánya működött. A vár kelet-nyugat irányban 35 méter hosszú, nyugati részén 24, keletin 15 méteres szélességgel. A nyugati részén kiemelkedő földkupacok alatt valószínűleg falmaradványok találhatóak. Csak a nyugati oldalon lévő bevágásnál láthatóak falmaradványok. A fal lapos homokkőből készült és rossz minőségű habarccsal kötötték meg.

A vár nyugat felől volt megközelíthető, így ott egy 3-4 méter mély, helyenként függőleges falú, ívelt árok vágja át a gerincet. Feltehetőleg itt voltak a legmagasabbak a vár épületei is. Ettől 48 méterre nyugatra egy újabb, 3-4 méter mély, de részben már feltöltött árok húzódik. Innen nyugatra egy 18 méter széles terasz fekszik, melyet rendszertelenül elhelyezett 3-4 méter széles, 0,5-1 méter mély gödrök tesznek nehezen járhatóvá.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Községünk történeti áttekintése. Sajóvelezd községi önkormányzat gazdasági programja. [2013. december 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. szeptember 22.)

Források[szerkesztés]