Tukacs (családnév)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Tukacs egy Magyarországon, valamint Ukrajnában és Oroszországban használt családnév. Tukač formában néhány más országban (elsősorban Szerbiában és Szlovákiában) is előfordul, az USA-ban pedig Tukac írásmóddal is ismert.

Eredete[szerkesztés]

Eredete nem tisztázott még teljesen, de feltételezhetően ukrán, ruszin vagy szlovák eredetű. Hacsekkel írva (Tukač) cseh eredete is felmerül a szlovák mellett török módon írva pedig (Tukaç) török eredetű.[forrás?] Legvalószínűbbnek az ukrán eredet számít, lásd (alább) a híres Tukacsok között Szerhij Tukacs nevét.

Az ukrán (vagy keleti szláv) elmélet mellett teszi le a voksot az a tény is, hogy az orosz etimológiai szótárban is van róla szócikk. A cikk – érdekességképpen – finnugor eredetet tulajdonít neki, a finnben és a karjalaiban a csomó jelentésű tukku szót kötik hozzá:

Az 1900-as évek előtt Magyarkanizsa község területén, Ilonafalu (ma...(Zimonjić) mellett több család is élt. A családi sírbolt a magyarkanizsai temetőben jelentős helyen foglal helyet. A magyarkanizsai ún. kistemplom a Tukacs családhoz kapcsolódik. A Tukacs családnak a Tolna vármegyei Nagymányokon és környékén is élnek leszármazottai, itt élt az 1886-ban született Tukacs László, akinek 14 gyermeke született. Tukacs László testvérei Nyíregyháza környékén éltek, ez a kapocs az ország északi felén élő Tukacsokkal.


тука́ч род. п. -а́ "сноп, связка, охапка соломы или льна", олонецк. (Кулик.). Из фин., карельск. tukku "куча, связка", люд. tuk, вепс. tukk "связка соломы"; см. Калима 227..

,[1][2][3]

A másik, ami az ukránhoz köti, a náluk gyakran használt Tkacs családnév, ami takácsot jelent.

Gyakorisága[szerkesztés]

Az USA-ban[szerkesztés]

Az Ellis Island-i papírok szerint az Amerikai Egyesült Államok területére a következő Tukac vagy Tukacs nevű bevándorlók érkeztek (Tukach nem volt a listán):

Tukacs néven ugyanott 15 személyt regisztráltak:[4]

Híres Tukacsok[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Egyéb hivatkozások[szerkesztés]