The Sims 4

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
The Sims 4
Logo of The Sims 4.svg
The Sims 4 at Gamescom 2013 (9588351361).jpg
Fejlesztő
Kiadó Electronic Arts
Zeneszerző Ilan Eshkeri
Sorozat The Sims
Platformok
Kiadási dátum
Műfaj
 • életszimulációs játék
 • videójáték LMBT karakterrel
Játékmódok egyjátékos videójáték
USK-besorolás USK 6
A The Sims 4 weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz The Sims 4 témájú médiaállományokat.

A The Sims 4 egy életszimulációs játék, amit a Maxis és a Sims Studios fejlesztett, és az Electronic Arts jelentetett meg. A játék a The Sims videójáték-sorozat negyedik fő része. Windows platformra 2014. szeptember 2-án jelent meg az Amerikai Egyesült Államokban, 2014. szeptember 4-én pedig Európában. MacOS platformra 2015. február 17-én jelent meg világszerte. Az alapjátékhoz a későbbiek során (a korábbi gyakorlathoz hasonlóan) több különböző formátumú kiegészítőcsomag jelent meg, amelyek színesebbé, változatosabbá és élvezetesebbé teszik a játékmenetet (új helyszínek, ruhák, állások, épületek, tevékenységek által). Háromféle csomag létezik: Expansion Pack (kiegészítő lemez), Game Pack (játékcsomag) és Stuff Pack (cucc-csomag).

Játékmenet[szerkesztés]

A játéknak ugyanaz a koncepciója, mint az elődjeinek: virtuális emberek (simek) életét lehet irányítani. Végső célja nincs, a játékmenet nem lineráis. Bármennyi sim (egyedülállóak és családok egyaránt) létrehozható, egy sim élete csakúgy, mint a való életben a születéssel kezdődik és a halállal ér véget. Korlátlan ideig játszható. A sim alkotást (Create-a-Sim, röviden: CAS), és az építkezést megreformálták. A simek sokkal realisztikusabb lettek, tekintve, hogy nagyon aprólékosan meg lehet tervezni a kinézetüket és a személyiségüket egyaránt. Minden egyes testtájat külön lehet formázni, a korábbi verziókban ez nem működött ilyen szabadon. A simek összetett személyiséggel rendelkeznek, és reagálnak a külvilág történéseire, az érzelmek komplett skáláját produkálva. A simek érzelmei, csakúgy mint a való életben, hatással vannak a mindennapi életükre: a munkájukban nyújtott teljesítményükre, az emberi kapcsolataikra stb.

Minden sim részére választani kell egy életcélt, amelyet ha megvalósít, bizonyos mértékű jutalompontot kap érte cserébe, melyet különböző jutalmakra válthat be.

CAS[szerkesztés]

A Sims 4 legnagyobb újítása, hogy a korábbi ún. csúszkákat a szabad formálás váltotta fel. Közvetlen egérkattintással és húzással alakítható a simek külseje, ami sokkal realisztikusabb megjelenést kölcsönöz nekik. Minden egyes testrész közvetlenül formálható: az arc és annak minden területe, a nyak, a mellkas, a vállak, a csípő, a derék, a has, a combok, a vádlik, a lábfejek. Beállítható továbbá a sim testtömege és edzettsége is, egészen egyedi alakokat is lehet alkotni. Az alapjátékban több mint negyven frizura található mind férfiak, mind nők számára. A kiegészítő lemezek, a játék csomagok és a cuccos csomagok témájuktól és nagyságától függően több új frizurát, ruházatot, berendezési tárgyat és építkezési elemet adnak hozzá a játékhoz.

Hét életszakasz létezik a játékban: csecsemő, tipegő, gyermek, tinédzser, fiatal felnőtt, felnőtt és idős. A tipegők az alapjátékban nem voltak benne, egy 2017. januári javítással kerültek bele a játékba.

Világok[szerkesztés]

A játékban több világ létezik, mindegyiknek megvan a maga sajátossága. Az alapjátékban három világ létezik: Willow Creek, Oasis Springs és Newcrest. Mindhárom világ öt környéket és huszonegy telket tartalmaz. A kiegészítő csomagok további világokat adnak a játékhoz. További világok: Granite Falls, Magnolia Promenade, Windenburg, San Myshuno, Forgotten Hollow, Brindleton Bay, Selvadorada, Del Sol Valley, StrangerVille, Sulani, Britechester, Glimmerbrook és Evergreen Habor. A világokat úgy kell elképzelni, mint különböző településeket, városokat. Vannak vidékies, külvárosi és nagyvárosi jellegű helyszínek, ahová simjeinket költöztethetjük.Ezeken kívül vannak „titkos” világok is, melyekben nem lehet letelepedni, például Sylvan Glade, Forgotten Grotto, Hermit’s House, Sixam, The Magic Relam és még ide sorolhatók a Selvadoradában található dzsungelek. Néhányuk eléggé rejtett (Sixam) viszont van ami igazából nem is titkos (The Magic Relam).

Kiegészítő lemezek (Expansion Packs)[szerkesztés]

Kiegészítő neve Megjelenés dátuma Leírás
1. Get to Work ÉA: 2015. március 31.
EU: 2015. április 2.
Az első nagy kiegészítő a játékhoz, három, aktívan játszható karriert tartalmaz: orvos, tudós, rendőr. Ha ezen karrierek valamelyikét választjuk, elkísérhetjük simjeinket a munkába, és végigdolgozhatjuk velük a munkanapot. A Get to Work-ben lehetőség van saját kiskereskedelmi üzlet nyitására. A kiegészítő lemez egy új világot is magában foglal (Magnolia Promenade). Két új készséget (fotózás és sütés), valamint új tárgyakat, frizurákat és ruhákat tartalmaz.
2. Get Together ÉA: 2015. december 8.
EU: 2015. december 10.
A második kiegészítő főként a társasági életre, a klubokra és a szórakozásra koncentrál. Szintén magában foglal egy új világot (Windenburg), ami leginkább egy nyugat-európai városra hasonlít. A Get Together is új tevékenységekkel és funkciókkal bővíti a játékot.
3. City Living ÉA: 2016. november 1.
EU: 2016. november 3.
Ebben a kiegészítőben nagyvárosba költözhetünk a simjeinkkel, illetve különböző tematikájú fesztiválokon vehetünk részt. Elérhetőek az apartmanok, illetve három új karrierlehetőség a politikusi, a kritikusi, és a közösségi média pályán. Az új világ (San Myshuno) természetesen egy nagyváros.
4. Cats & Dogs 2017. november 10. A soron következő kiegészítő témája az állatok, melyek a Sims sorozat korábbi részeiben is külön kiegészítő csomagokat kaptak. Ez a kiegészítő a kutyák és macskák mellett állatos tárgyakat, bútorokat és a kedvenceknek való játékokat ad a játékhoz, valamint lehetővé teszi, hogy simjeinkkel az állatorvosi pályát válasszunk, és saját állatorvosi rendelőt nyithassunk.[1][2] Új világ is érkezik a kiegészítővel: Brindleton Bay.
5. Seasons 2018. június 22. A Seasons (Évszakok) tartalmazza mind a négy évszakot, különböző időjárásokat és az ünnepeket. Minden szomszédságban négy évszak van, de mindegyikben másfajta időjárás társul hozzá. Van, ahol forró, csapadékmentes nyár van, míg máshol viharok tarkítják a nyári évszakot. A tél az egyik szomszédságban enyhébb, míg a másikban hidegebb. Ez függ az adott szomszédság elhelyezkedésétől, klímájától, csakúgy, mint a való életben. Minden évszakhoz más kinti és benti tevékenység kapcsolódik. A kiegészítővel megjelenik a naptár is, ami tartalmaz fix ünnepeket, de ezeket meg lehet változtatni, át lehet helyezni, illetve törölni is, és akár újakat létrehozni helyettük. Természetesen ünnepek nélkül is játszható a játék. A házakban termosztáttal lehet a hőmérsékletet szabályozni. Új karrierként megjelenik a kertészkedés.
6. Get Famous 2018. november 16. A hatodik kiegészítő lehetővé teszi, hogy a sim híressé váljon egy aktív karrier vagy a közösségi média révén. Új szomszédság (Del Sol Valley), illetve luxuskiegészítők járnak a Get Famous csomaghoz.
7. Island Iiving 2019. június 21. Egy trópusi szigetre kalauzol el minket a Sims 4 új kiegészítője: építhetünk homokvárakat, etethetünk delfineket, jetskizhetünk, kenuzhatunk, búvárkodhatunk, rájákat hajkurászhatunk és megannyi más elfoglaltság vár ránk ezen az álomnyaraláson. És mind e mellett sellők is lehetünk.
8. Discover University 2019. november 15. Simjeink mostantól egyetemre mehetnek, felfedezhetik a klasszikus stílusú Britechester Egyetemet vagy a modern Foxbury Intézetet, kollégiumban lakhatnak, szabadidős órákon vehetnek részt, valamint biciklizhetnek is. Az egyetemek a Britechester városkában vannak.
9. Eco Lifestyle 2020. június 5. A simeink mostantól megváltoztathatják a világot az ökológiai lábnyomukkal. Evergreen Harbor 3 szomszédságában 3 féle szennyezettség van: ipari, normális és zöld. Napelemekkel és szélturbinákkal zöld lesz a szomszédságunk, míg tüzeléssel és agregátor használatával szmogos lesz a környék.

Játékcsomagok (Game Packs)[szerkesztés]

Kiegészítő neve Megjelenés dátuma Leírás
1. Outdoor Retreat 2015. január 13. Az első játékcsomag magában foglal egy teljesen új világot (Granite Falls), ahol a simjeinkkel egy nemzeti parkban élhetjük át a szabadtéri kikapcsolódás élményét, melyhez új interakciók is kapcsolódnak. Megjelennek a gyógynövények és a gyűjthető rovarok is.
2. Spa Day 2015. július 14. A simek megtapasztalhatják a wellness élményét ezzel a játékcsomaggal. Elérhetőek a gyógyfürdők, a különféle masszázsok (pl. termékenységi masszázs, svédmasszázs stb.), a meditáció, az iszapfürdők és a jóga.
3. Dine Out 2016. június 7. A simek étterembe mehetnek vagy saját éttermet üzemeltethetnek.
4. Vampires 2017. január 24. A negyedik játékcsomaggal elérhetőek a vámpírok, és egy új szomszédság (Forgotten Hollow) is.
5. Parenthood 2017. május 30. A gyermekek és a tinédzserek élete sokkal összetettebbé válik ezzel a játékcsomaggal. A szülők számára elérhető egy új képesség, mellyel nevelhetik gyermekeiket, fegyelmezhetik vagy dicsérhetik őket, ezzel alakítva személyiségüket. Öt karakterjegy alakítható: illem, felelősségtudat, konfliktuskezelés, empátia, érzelmi kontroll. A gyermek és tinédzser simek különböző szakaszokon mehetnek keresztül (pl. lázadó), a tinédzser simek emellett részidős munkát is vállalhatnak.
6. Jungle Adventure 2018. február 27. Új egzotikus úticél válik elérhetővé, a dzsungel mélyén fekvő Selvadorada. A simek megkóstolhatják a helyi ételeket, régészeti leleteket tárhatnak fel, barangolhatnak a dzsungelben, illetve új, autentikus öltözékek, berendezési tárgyak és építkezési elemek színesítik a játékot.
7. StrangerVille 2019. február 26. A Sims 2 Strangetown-ja által inspirált kiegészítő, mely a sztoriközpontúságra fekteti a hangsúlyt. A játékosnak egy összetett rejtélyt kell megoldania StrangeVille városában, ahol mondhatni feje tetejére álltak a dolgok. A kiegészítő a katonai karrierrel és különböző ruhákkal, pár hajstílussal színesíti a játékmenetet.
8. Realm of Magic 2019. szeptember 13. A simek mostantól varázslók is lehetnek, varázslatokat tanulhatnak három különböző mágia ágból, valamint varázsitalokat kotyvaszthatnak. Az új világ neve Glimmerbrook, ahol egy kapun lehet átjutni a varázslók világába.
9. Star Wars: Journey to Batuu 2020. szeptember 8. Kalandozz az ikonikus Star Wars világban, csatlakozz az Első Rendhez vagy az Ellenálláshoz, vagy hizlald fel pénztárcád a martalócok között! Simjeid szert tehetnek egy igazi fénykardra vagy droidra, miközben küldetések teljesítésével alakíthatják Black Spire Outpost jövőjét.

Cucc-csomagok (Stuff Packs)[szerkesztés]

Kiegészítő neve Megjelenés dátuma Leírás
1. Luxury Party Stuff 2015. május 19. Ezzel a cucc-csomaggal simeinket a luxus ruhákkal és hajakkal készíthetjük el és berendezhetünk nekik egy igazi luxuspartit (mini csoki/sajt/ital szökőkúttal).
2. Perfect Patio Stuff 2015. június 16. Ezzel a cucc-csomaggal tökéletes belső kertet készíthetünk és elérhetővé válik a jakuzzi melyben simeink ellazulhatnak és etye-petyézhetnek.
3. Cool Kitchen Stuff 2015. augusztus 11. Ezzel a cucc-csomaggal simeinknek fagyit készíthetünk és berendezhetjük simeink konyháját egy új modern konyhabútorral.
4. Spooky Stuff 2015. szeptember 29. Ezzel a cucc-csomaggal rendezhetünk jelemezes bulikat,házainkat halloween dekorációkkal díszíthetjük és „rémisztő” jelmezeket adhatunk simeinkre.
5. Movie Hangout Stuff 2016. január 12. Ezzel a cucc-csomaggal simeink megismerkednek a bohém stílussal. Berendezhető a tökéletes házimozi és készíthetünk popcorn-t.
6. Romantic Garden Stuff 2016. február 9. Ezzel a cucc-csomaggal felfrissíthetjük kertünk virágait;bokrait,pancsikolhatunk a szökőkutakban és kívánhatunk egy varázskúttól pénzt/jártasságot/boldogságot valamint a szellem simek még újraéledést is.
7. Kids Room Stuff 2016. június 28. Ezzel a cucc-csomaggal a gyermek simek új hajakat, ruhákat, berendezési tárgyakat kaphatnak, bábozhatnak és játszhatnak egy újfajta játékkal.
8. Backyard Stuff 2016. július 19. Ezzel a cucc-csomaggal berendezhető hátsó kertünk új tárgyakkal, madáretetőt és szélcsengőt tehetünk ki valamint csúszkálhatunk a slip’n’slide-on. [1]
9. Vintage Glamour Stuff 2016. december 6. Ezzel a cucc-csomaggal simeinknek pipereasztalt vásárolhatunk és komornyikot bérelhetünk fel.
10. Bowling Night Stuff 2017. március 29. Ezzel a cucc-csomaggal építhetünk simeinknek egy új közösségi helyszínt, ahol bowlingozni lehet, és taníthatunk nekik egy 5 szintből álló jártasságot: a bowlingozást.
11. Fitnes Stuff 2017. június 20. Ezzel a cucc-csomaggal simeink fülhallgatókat kaphatnak simektől, mozoghatnak edzős videókra és egy új sportágat űzhetnek:a falmászást.
12. Toddler Stuff 2017. augusztus 24. Ezzel a cucc-csomaggal a tipegő simek új hajakat, ruhákat kaphatnak és berendezhető nekik egy játszópark is.
13. Laundry Day Stuff 2018. január 16. Ezzel a cucc-csomaggal el lehet kezdeni mosni a ruhákat majd megszárítani azokat amitől simeink jó hangulatba kerülnek. A koszos ruhákat a ruháskosárba kell dobni és ha simeinknek szerencséje van akkor egy kevés simoleont talál benne. Választhatunk a hagyományos és az újszerű mosás-szárítás között is.
14. My First Pet Stuff 2018. március 13. Ehhez a cucc-csomaghoz szükséges a Cats&Dogs Kiegészítő lemez!

Ezzel a cucc-csomaggal kutyáinkra és cicáinkra új ruhák adhatók. 4 új kisállatról gondoskodhatunk: hörcsögről, süniről, egérről és bubalusról.[2]

15. Moschino Stuff 2019. augusztus 13. Ezzel a cucc-csomaggal simeinket a Moschino márka hajaival és ruháival készíthetjük el. Elérhető egy új szabadúszó karrier[3] is:a fotográfus karrier.
16. Tiny Living Stuff 2020. január 21. Ezzel a cucc-csomaggal elérhető egy újfajta telektípus a „Tiny Home Residential”, melyen csak egy megadott területen lehet építeni. 3 változat található meg:
 • Micro Home: 32 területkocka,
 • Tiny Home: 64 területkocka,
 • Small Home: 100 területkocka.

A szabály betartásával különböző előnyök járnak:

 • kevesebb számla,
 • gyorsabb társasági kapcsolat növekedés,
 • gyorsabban termő növények,
 • tovább tartó boldog, inspirált, fókuszált hangulat,
 • gyorsabb jártasságfejlődés,
 • kényelmesebb bútorok.

A területkocka növekedésével egyre kevesebb előny jár.

Továbbá megvásárolható a Murphy ágy [4] annak érdekében hogy csökkentsük a helyet az otthonunkban.

17. Nifty Knitting Stuff 2020. július 28. Ezzel a cucc-csomaggal elkezdhetjük simeinkkel a kötögetést. Köthetünk dekorációs tárgyakat és ruhákat amit el is adatunk a plospy-n. A gyermekek is megtanulhatnak kötni. A kötögetést végezhetjük akár egy kényelmes hintaszékben is.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Biery, Thomas: The Sims 4 is getting customizable dogs and cats, at long last (angol nyelven). Polygon, 2017. augusztus 21. (Hozzáférés: 2017. november 15.)
 2. Vic, Hood: The Sims 4 Cats and Dogs expansion pack coming November (angol nyelven). Eurogamer, 2017. augusztus 21. (Hozzáférés: 2017. november 15.)

További információk[szerkesztés]