The Sims 4

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
The Sims 4
Logo of The Sims 4.svg
Fejlesztő
Kiadó Electronic Arts
Zeneszerző Ilan Eshkeri
Sorozat The Sims
Platformok
Kiadási dátum
Műfaj életszimulációs játék
Játékmódok egyjátékos videójáték
A The Sims 4 weboldala

A The Sims 4 egy életszimulációs játék, amit a Maxis és a Sims Studios fejlesztett, és az Electronic Arts jelentetett meg. A játék a The Sims videójáték-sorozat negyedik fő része. Windows platformra 2014. szeptember 2-án jelent meg az Amerikai Egyesült Államokban, 2014. szeptember 4-én pedig Európában. MacOS platformra 2015. február 17-én jelent meg világszerte. Az alapjátékhoz a későbbiek során (a korábbi gyakorlathoz hasonlóan) több különböző formátumú kiegészítőcsomag jelent meg, amelyek színesebbé, változatosabbá és élvezetesebbé teszik a játékmenetet (új helyszínek, ruhák, állások, épületek, tevékenységek által). Háromféle csomag létezik: Expansion Pack (kiegészítő lemez), Game Pack(játék csomag) és Stuff Pack (cuccos csomag).

Játékmenet[szerkesztés]

A játéknak ugyanaz a koncepciója, mint az elődjeinek: virtuális emberek (simek) életét lehet irányítani. Végső célja nincs, a játékmenet nem lineráis. Bármennyi sim (egyedülállóak és családok egyaránt) létrehozható, egy sim élete csakúgy, mint a való életben a születéssel kezdődik és a halállal ér véget. Korlátlan ideig játszható. A sim alkotást (Create-a-Sim, röviden: CAS), és az építkezést megreformálták. A simek sokkal realisztikusabb lettek, tekintve, hogy nagyon aprólékosan meg lehet tervezni a kinézetüket és a személyiségüket egyaránt. Minden egyes testtájat külön lehet formázni, a korábbi verziókban ez nem működött ilyen szabadon. A simek összetett személyiséggel rendelkeznek, és reagálnak a külvilág történéseire, az érzelmek komplett skáláját produkálva. A simek érzelmei, csakúgy mint a való életben hatással vannak a mindennapi életükre: a munkájukban nyújtott teljesítményükre, az emberi kapcsolataikra, stb.

Minden sim részére választani kell egy életcélt, amelyet ha megvalósít, bizonyos mértékű jutalompontot kap érte cserébe, melyet különböző jutalmakra válthat be.

CAS[szerkesztés]

A Sims 4 legnagyobb újítása, hogy a korábbi ún. csúszkákat a szabad formálás váltotta fel. Közvetlen egérkattintással és húzással alakítható a simek külseje, ami sokkal realisztikusabb megjelenést kölcsönöz nekik. Minden egyes testrész közvetlenül formálható: az arc és annak minden területe, a nyak, a mellkas, a vállak, a csípő, a derék, a has, a combok, a vádlik, a lábfejek. Beállítható továbbá a sim testtömege és edzettsége is, egészen egyedi alakokat is lehet alkotni. Az alapjátékban több mint negyven frizura található mind férfiak, mind nők számára. A kiegészítő lemezek, a játék csomagok és a cuccos csomagok témájuktól függően több új frizurát, ruházatot, berendezési tárgyat és építkezési elemet adnak hozzá a játékhoz.

Hét életszakasz létezik a játékban: csecsemő, tipegő, gyermek, tinédzser, fiatal felnőtt, felnőtt és idős. A tipegők az alapjátékban nem voltak benne, egy 2017. januári javítással kerültek bele a játékba.  

Világok[szerkesztés]

A játékban több világ létezik, mindegyiknek megvan a maga sajátossága. Az alapjátékban három világ létezik: Willow Creek, Oasis Springs és Newcrest. Mindhárom világ öt környéket és huszonegy telket tartalmaz. A kiegészítő csomagok további világokat adnak a játékhoz. További világok: Granite Falls, Magnolia Promenade, Windenburg, San Myshuno, Forgotten Hollow, Brindleton Bay, Selvadorada, Del Sol Valley, StrangerVille, Sulani és Britechester. A világokat úgy kell elképzelni, mint különböző településeket, városokat. Vannak vidékies, külvárosi és nagyvárosi jellegű helyszínek, ahová simjeinket költöztethetjük.

Kiegészítő lemezek (Expansion Packs)[szerkesztés]

Kiegészítő neve Megjelenés dátuma Leírás
1. Get to Work ÉA: 2015. március 31.
EU: 2015. április 2.
Az első nagy kiegészítő a játékhoz, három, aktívan játszható karriert tartalmaz: orvos, tudós, rendőr. Ha ezen karrierek valamelyikét választjuk, elkísérhetjük simjeinket a munkába, és végigdolgozhatjuk velük a munkanapot. A Get to Work-ben lehetőség van saját kiskereskedelmi üzlet nyitására. A kiegészítő lemez egy új világot is magában foglal (Magnolia Promenade). Két új készséget (fotózás és sütés), valamint új tárgyakat, frizurákat és ruhákat tartalmaz.
2. Get Together ÉA: 2015. december 8.
EU: 2015. december 10.
A második kiegészítő főként a társasági életre, a klubokra és a szórakozásra koncentrál. Szintén magában foglal egy új világot (Windenburg), ami leginkább egy nyugat-európai városra hasonlít. A Get Together is új tevékenységekkel és funkciókkal bővíti a játékot.
3. City Living ÉA: 2016. november 1.
EU: 2016. november 3.
Ebben a kiegészítőben nagyvárosba költözhetünk a simjeinkkel, illetve különböző tematikájú fesztiválokon vehetünk részt. Elérhetőek az apartmanok, illetve három új karrierlehetőség a politikusi, a kritikusi, és a közösségi média pályán. Az új világ (San Myshuno) természetesen egy nagyváros.
4. Cats & Dogs 2017. november 10. A soron következő kiegészítő témája az állatok, melyek a Sims sorozat korábbi részeiben is külön kiegészítő csomagokat kaptak. Ez a kiegészítő a kutyák és macskák mellett állatos tárgyakat, bútorokat és a kedvenceknek való játékokat ad a játékhoz, valamint lehetővé teszi, hogy simjeinkkel az állatorvosi pályát válasszunk, és saját állatorvosi rendelőt nyithassunk.[1][2] Új világ is érkezik a kiegészítővel: Brindleton Bay.
5. Seasons 2018. június 22. A Seasons (Évszakok) tartalmazza mind a négy évszakot, különböző időjárásokat és az ünnepeket. Minden szomszédságban négy évszak van, de mindegyikben másfajta időjárás társul hozzá. Van, ahol forró, csapadékmentes nyár van, míg máshol viharok tarkítják a nyári évszakot. A tél az egyik szomszédságban enyhébb, míg a másikban hidegebb. Ez függ az adott szomszédság elhelyezkedésétől, klímájától, csakúgy, mint a való életben. Minden évszakhoz más kinti és benti tevékenység kapcsolódik. A kiegészítővel megjelenik a naptár is, ami tartalmaz fix ünnepeket, de ezeket meg lehet változtatni, át lehet helyezni, illetve törölni is, és akár újakat létrehozni helyettük. Természetesen ünnepek nélkül is játszható a játék. A házakban termosztáttal lehet a hőmérsékletet szabályozni. Új karrierként megjelenik a kertészkedés.
6. Get Famous 2018. november 16. A hatodik kiegészítő lehetővé teszi, hogy a sim híressé váljon egy aktív karrier vagy a közösségi média révén. Új szomszédság (Del Sol Valley), illetve luxuskiegészítők járnak a Get Famous csomaghoz.
7. Island Iiving 2019. június 21. Egy trópusi szigetre kalauzol el minket a Sims 4 új kiegészítője: építhetünk homokvárakat, etethetünk delfineket, jetskizhetünk, kenuzhatunk, búvárkodhatunk, rájákat hajkurászhatunk és megannyi más elfoglaltság vár ránk ezen az álomnyaraláson. És mind e mellett sellők is lehetünk.
8. Discover University 2019. november 15. Simjeink mostantól egyetemre mehetnek, felfedezhetik a klasszikus stílusú Britechester Egyetemet vagy a modern Foxbury Intézetet, kollégiumban lakhatnak, szabadidős órákon vehetnek részt, valamint biciklizhetnek is. Az egyetemek a Britechester városkában vannak.

Játék csomagok (Game Packs)[szerkesztés]

Kiegészítő neve Megjelenés dátuma Leírás
1. Outdoor Retreat 2015. január 13. Az első játék csomag magában foglal egy teljesen új világot (Granite Falls), ahol a simjeinkkel egy nemzeti parkban élhetjük át a szabadtéri kikapcsolódás élményét, melyhez új interakciók is kapcsolódnak. Megjelennek a gyógynövények és a gyűjthető rovarok is.
2. Spa Day 2015. július 14. A simek megtapasztalhatják a wellness élményét ezzel a játék csomaggal. Elérhetőek a gyógyfürdők, a különféle masszázsok (pl. termékenységi masszázs, svédmasszázs, stb.), a meditáció, az iszapfürdők és a jóga.
3. Dine Out 2016. június 7. A simek étterembe mehetnek, vagy saját éttermet üzemeltethetnek.
4. Vampires 2017. január 24. A negyedik játékcsomaggal elérhetőek a vámpírok, és egy új szomszédság (Forgotten Hollow) is.
5. Parenthood 2017. május 30. A gyermekek és a tinédzserek élete sokkal összetettebbé válik ezzel a játék csomaggal. A szülők számára elérhető egy új képesség, mellyel nevelhetik gyermekeiket, fegyelmezhetik vagy dicsérhetik őket, ezzel alakítva személyiségüket. Öt karakterjegy alakítható: illem, felelősségtudat, konfliktuskezelés, empátia, érzelmi kontroll. A gyermek és tinédzser simek különböző szakaszokon mehetnek keresztül (pl. lázadó), a tinédzser simek emellett részidős munkát is vállalhatnak.
6. Jungle Adventure 2018. február 27. Új egzotikus úticél válik elérhetővé, a dzsungel mélyén fekvő Selvadorada. A simek megkóstolhatják a helyi ételeket, régészeti leleteket tárhatnak fel, barangolhatnak a dzsungelben, illetve új, autentikus öltözékek, berendezési tárgyak és építkezési elemek színesítik a játékot.
7. StrangerVille 2019. február 26. A Sims 2 Strangetown-ja által inspirált kiegészítő, mely a sztoriközpontúságra fekteti a hangsúlyt. A játékosnak egy összetett rejtélyt kell megoldania StrangeVille városában, ahol mondhatni feje tetejére áltak a dolgok. A kiegészítő a katonai karrierrel és különböző ruhákkal, pár hajstílussal színesíti a játékmenetet.

8. Realm of Magic

2019. szeptember 13.

A simek mostantól varázslók is lehetnek, varázslatokat tanulhatnak három különböző mágia ágból, valamint varázsitalokat kotyvaszthatnak. Az új világ neve Glimmerbrook, ahol egy kapun lehet átjutni a varázslók világába.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Biery, Thomas: The Sims 4 is getting customizable dogs and cats, at long last (angol nyelven). Polygon, 2017. augusztus 21. (Hozzáférés: 2017. november 15.)
  2. Vic, Hood: The Sims 4 Cats and Dogs expansion pack coming November (angol nyelven). Eurogamer, 2017. augusztus 21. (Hozzáférés: 2017. november 15.)

További információk[szerkesztés]

Mivel a The Sims 4 nem jelent meg magyar nyelven, ezért segítségért a hivatalos oldal szerkesztőihez kell fordulni. Idegen nyelv ismerete nélkül ajánlott segítséget kérni az aktív magyar közösségek szerkesztőitől.