The Sims 2: Éjszakák

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
The Sims 2: Éjszakák
Fejlesztő Maxis
Kiadó Windows EA Games
Mac OS Aspyr Media
Tervező Hunter Howe
Amy Kalson
Charles London
Zeneszerző Junkie XL
Sorozat The Sims
Motor Pixomatic
Platformok Windows
Mac OS X
Kiadási dátum

Windows
ÉA 2005 Szeptember 13.
ÉA 2005 Március 2.
BR 2007 Március 11.
AUS 2007 Március 11.

Mac OS
ÉA 2006 Március 27.
Verzió 1.2.0.355
Legfrissebb kiadás
Stabil 1.2.0.375
Műfaj Élet-szimulációs játék
Játékmódok Egyjátékos
Korhatár ESRB Teen.svg ESRB: T
PEGI 12.svg PEGI: 12+
ACB= M
Adathordozó CD (2 lemez), DVD (1 lemez)
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény

Mac OS X[1]

Windows[2]

A The Sims 2: Éjszakák (Eredeti nevén: The Sims 2: Nightlife) egy, a Maxis által fejlesztett második kiegészítőlemez a The Sims 2 című élet-szimulációs videójátékhoz. A lemezt az Electronic Arts adta ki 2005. szeptember 13-án. A kiegészítő a The Sims-hez tartozó The Sims: Hot Date alapjaira épül, és ezen alapok felhasználásából készült a The Sims 3: Éjszakák kiegészítő is. Továbbá a kiegészítő sokban hasonlít az első széria House Party kiegészítőjéhez.

A kiegészítő középpontjában az új Belváros település áll, ahol a simek különböző közösségi tevékenységeket (bowling, karaoke, tánc, étteremben vacsorázás) végezhetnek, továbbá a szerelmi kapcsolatokat egy új mini-játékkal lehet izgalmasabbá tenni, a randizással.

Játékmenet[szerkesztés]

Új lehetőségek[szerkesztés]

Az új játékmenetben számos új opció érhető el. A simeknek mostantól van eszköztáruk. Néhány tárgy (mint a magazinok és a telefon) automatikusan bekerülnek az eszköztárba, míg minden mást automatikusan kell berakni. Az eszköztár lehetővé teszi, hogy a sim megtartsa a fontos tárgyait (karrier-jutalmak, életcél-jutalmak, stb.), amikor költözik. Az eszköztár a jutalmak panel legfelső fülén érhető el, és úgy néz ki mint egy hátizsák. Az eszköztárban lévő tárgyak minősége nem változik míg a sim eszköztárában vannak, például az ételek nem.

A simeknek lehetőségük van étteremben étkezni. Az étterem egy normál közösségi telek. Az étterem működéséhez a telken szükség van egy fogadóemelvényre, egy szakács munkapadjára és legalább egy asztalra, legalább egy székkel. A simeknek csoportot kell alkotniuk ha közösen kívánnak enni, különben a sim egyedül fog asztalhoz ülni. A simeknek a vendéglátó a legközelebbi szabad asztalhoz fogja vezetni. Ezután megjelenik a pincér és a simek megrendelhetik az ételüket. A pincér leadja a rendelést a szakácsnak, majd kihozza az ételt. A simek különböző interakciókat végezhetnek el. Például kajacsatázhatnak, megetethetik egymást egy falattal, tósztot mondhatnak. A simnek ezután a vendéglátónál kell fizetnie, de megpróbálhat fizetés nélkül távozni. Azonban ha a vendéglátó elkapja a szökés közben, a számla mellett büntetést kell fizetnie.

Két új építési lehetőség is megjelent. Az úszómedencéket mostantól átlósan is le lehet helyezni. Habár a létra é az ugródeszka csak a rendes kockákon helyezhető el. Továbbá a játékos beállíthatja a tető dőlésszögét az építés menüben.

A telkek közti utazás ki lett bővítve. Minden telekről be lehet látni az egész szomszédságot, és néhány kattintással máris a kiválasztott telekre mehetnek a simek, anélkül, hogy ki kellene lépni a szomszédság nézetbe és onnan telket választani.

Új Aspirációk[szerkesztés]

A kiegészítőben két új aspiráció jelent meg: "Kicsapongás" és "Melegszendvics". A kicsapongás hasonló az előző 5 aspirációhoz és valójában a Románc és a Hírnév aspirációk keveréke. A kicsapongás aspirációval rendelkező simek csakis az élet élvezésére törekednek, és félnek a megszégyenüléstől. A melegszendvics aspiráció az új életcél-jutalom, a CsiriBú CsiriBá Masinéria, „melléterméke”, de a sim létrehozása menüben is elérhető. A „melegszendvicses” simek minden vágya az, hogy mindig melegszendvicset akarnak enni, félelmeik, hogy odaégetik a melegszendvicset. Ezen simeknek új opciójuk van a festőállványon, lefesthetik a melegszendvicset jártasságpontoktól függetlenül.

Kicsapongás (Éjszakák)
 • 50 számú álomrandi
 • 50 számú első randi
 • Karrierálom: Híres szakács (Gasztronómia)
 • Karrierálom: Professzionális party-arc (Munkakerülő)
 • Legyen belőle Játéktervező! (Évszakok)
Melegszendvics (Éjszakák)
 • Enni 200 sajtos melegszendvicset

Nem játszható karakterek (NJK)[szerkesztés]

A játék számos új karakterrel bővült. Ennek nagyobb része a belvároslakók: véletlenszerűen generált simek, akik folyamatosan a közösségi telkeken tartózkodnak, kisebb-nagyobb számban. Minden NJK neve véletlenszerű (kivéve: Mrs. Crumplebottom), de ha a sim kapcsolatot létesített eggyel, a lakó statikus marad, tehát rögzül a neve a személyisége is.

Név Elérhetőségek Opciók
Javasasszony Telefon - Szolgáltatások - Javasasszony; Belváros - Közösségi telkek A javasasszony vakrandikat szervezhet a simnek, a felajánlott összeg alapján kiválaszthatja a legmegfelelőbb vagy a legrosszabb társat a simnek. Továbbá a sim különböző bájitalokat vehet tőle. Az Éjszakák kiegészítővel csak a Vamprocilin-D és a Szerelmi Bájital #8.5 elérhető. Az első megszünteti a vámpirizmust, az utóbbi a sim romantikus interakcióit erősíti fel.
Éttermi alkalmazottak - Vendéglátó, pincér és éttermi szakács Közösségi területek - Éttermek A vendéglátó fogja a simet az asztalához kísérni, és a sim neki is fog fizetni. A pincér felveszi a rendeléseket és kihozza az ételeket. Az éttermi szakács elkészíti a rendeléseket. A sim borravalót adhat és cseveghet a pincérrel és a szakáccsal, a vendéglátóval nem végezhet ilyen interakciókat.
DJ Közösségi területek - Szórakozóhelyek Ha a közösségi telken egy keverőpult található, a DJ-k fogják kezelni.
Mrs. Crumplebottom Belváros - Közösségi telkek Ez a szigorú, bolond öreg hölgy, Mrs. Crumplebottom utálja, ha két sim romantikus interakciókat hajt végre a nyilvánosság előtt. Ha valakit rajtakap csókolózáson, flörtölésen vagy akár egy ölelésen, megütögeti őket a retiküljével. Lerombol minden randit a telken, még az álomrandikból is a sim legrosszabb randiját hozza ki. Megleckézteti azon simeket, akik alsóneműben, fürdőruhában vagy meztelenül tartózkodnak a telken.
Nagy vámpírok Belváros - Közösségi telkek A vámpírurak és vámpírúrnők a belváros urai. Csak akkor nem harapják meg a simet, ha nagyon jó kapcsolatot ápolnak velük. De ha egyszer a simet megharapta, a vámpírúr/úrnő nagy eséllyel megharapja a többi simet is, akikkel a sim kapcsolatba lép, függetlenül a sim és az érintett simek kapcsolatától. Ezt csak akkor lehet megállítani, ha a sim elhagyja a telket. A vámpírok neve előtt "gróf" és "grófnő" szerepel.
Mr. Big és Díva Belváros - Közösségi telkek A leggazdagabb és leghíresebb simek, élvezik a társaságot, de a legtöbb simmel ellenszenvesek.
Éhenkórászok, hajléktalanok Belváros - Közösségi telkek A legszegényebb simek, néhányuk hajléktalan. Általában piszkos ruhában járkálnak és pénzt vagy ételt kérnek a simektől.

Düh[szerkesztés]

A düh vagy féltékenység egy kapcsolati-fázis. Ha a sim haragszik egy másik simre, a kapcsolat panelen megkaphatja a düh jelzőt, amelyet a bizonyos sim piros arcképe mutat. Ez nagy mértékben gyengíti a viszonyukat, mind a napi és általános mutatót -50 alá süllyesztve. Habár a düh nem elég ahhoz, hogy a simek ellenségek legyenek.

A dühöt számtalan helyet okozhatja:

 • Pocsolyadüh - ha egy tisztaságkedvelő sim takarítja föl egy másik sim tócsáit, az első sim megharagszik a második simre
 • Versenyek, játékok elvesztése - a goromba simek megharagudhatnak azon simekre akik legyőzik őket valamilyen versenyben, például a videójátékokban, a sakkban, a dartsban.
 • Támadások - bizonyos interakciók, mint a verekedés, pofozkodás, tolakodás, sőt a telefonbetyárkodás is dühöt okoz
 • Afférok - a félrelépések a simek életében kettős-dühöt okoznak, a sim a társára és a 3. félre is dühös lesz, akivel a társa megcsalta
 • Betörések - a sim hosszú időre megharagudhat a betörőre, függetlenül attól, hogy ellopott-e valamit
 • Leskelődés - a simre megharagudhat egy másik sim, ha az első, teleszkópon keresztül meglesi a másodikat

Autók[szerkesztés]

Összesen 5 modell van az Éjszakákban, különböző árakkal és tulajdonságokkal, mind-mind különböző színekben. A simek energia-, kényelem- és szórakozás-mutatója emelkedik, ha az autót használják. Természetesen a drágább autók jobban növelik ezeket. A valóságtól eltérően, az autóba végtelen számú sim tud beszállni. Például egy nyolctagú család elmehet egy Hunkával, miközben a sportautónak csak két ülése van. A játékos a szomszédság nézetben láthatja az autókat az utakon.

Randi[szerkesztés]

Vámpírok[szerkesztés]

Új tárgyak[szerkesztés]

A kiegészítőben több mint 125 tárgy található, ezek közül néhány:

 • DJ pult
 • Neon lámpák
 • Disco gömb
 • Bowling pálya
 • Póker asztal
 • Ötféle autó
 • Kocsibejáró és garázskapu
 • Éttermi berendezés (fogadópult, főzőpult, bárszékek, asztalok, székek)
 • Elektrotánc

További információk[szerkesztés]

 1. Mac OS X system requirements. Aspyr Media. [2006. október 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. augusztus 29.)
 2. Windows system requirements. EA Games. [2012. március 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. augusztus 29.)