SimAnt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
SimAnt
FejlesztőMaxis
Platform
Kategóriavideójáték

A SimAnt a Maxis 1991-es életszimulációs videójátéka, a cég harmadik terméke, amely a hangyákra összpontosít. Tervezője Will Wright volt. 1992-ben a Software Publishers Association Codie díjátadón a "Legjobb szimulációs játék" címet kapta.[1] 1993-ban a SimAntot a SimCity Classic és a SimLife mellett újra kiadták a SimClassics Volume 1 válogatás részeként PC-re, Macintosh ra és Amigára.[2] 1996-ban a SimAntot a Maxis több szimulációs játékával együtt újra kiadták a Maxis Collector Series néven, nagyobb kompatibilitással a Windows 95-tel és eltérő dobozképekkel, beleértve a cím alatti Classics feliratot is.[3]

Játékmenet[szerkesztés]

A játék egy hangyakolóniát szimulál. Wrightot E. O. Wilson hangyakolóniákról szóló tanulmánya inspirálta.[4][5] A játék három játékmódból áll: Gyors játék, Teljes játék és Kísérleti játék. A játék IBM PC-re, Amigára, Macintoshra és Super NES-re jelent meg. A Super NES verzió nyolc forgatókönyvvel bővült, ahol a cél mindegyikben az ellenséges vörös hangyák kiirtása különböző helyszíneken, különböző veszélyekkel.

A SimAntban a játékos egy hangya szerepét játssza egy fekete hangyakolóniában, egy külvárosi ház hátsó udvarán. A hangyakolóniának az ellenséges vörös hangyákkal kell megküzdenie. A végső cél az, hogy elterjedjen a kertben, a házban, és végül elűzze a vörös hangyákat és az emberi tulajdonosokat. Ebben a tekintetben a SimAnt különbözött a többi "Sim"-játéktól, amelyek nyílt végűek voltak, és nem voltak győzelmi feltételek.

A gyorsjátékban a játékos egy fekete hangyakolóniát hoz létre egy kis kertrészen, amelyet felülről lefelé néző perspektívában mutatunk be. A számítógépes ellenfél egy konkurens vörös hangyakolóniát hoz létre ugyanezen a területen. A földalatti hangyakolóniák oldalnézetben vannak ábrázolva. A játékos egyszerre egyetlen hangya felett rendelkezik közvetlen irányítással, amelyet sárga színnel jelöl, és bármikor átválthat egy másik hangyára, ha vagy duplán kattint a kívánt hangyára, vagy a sárga hangya menüből kiválasztja a Csere menüpontot, és rákattint. A játékos sárga hangyája befolyásolhatja a többi fekete hangya viselkedését azáltal, hogy feromonnyomokat hagy a célpontokhoz, például az élelemhez és az ellenséges hangyakolóniákhoz, és korlátozott módon irányíthatja a többi hangyát (például utasíthatja, hogy bizonyos számú hangya kövesse őt). A sárga hangya új alagutakat is áshat a föld alatt, és bővítheti a fekete kolónia hálózatát. A gyors játékot akkor nyerjük meg, ha az említett foltban lévő piros kolóniát legyőzzük.

A játékos sárga hangyája felvehet élelmet és kavicsokat, részt vehet trofallaxisban (baráti hangyáktól felöklendezett élelmet kapva), és megtámadhatja az ellenséges hangyákat. A hangyák csoportjai (vagy a sárga hangya az újoncaival együtt) megtámadhatják és megölhetik a nagyobb ellenségeket, például a pókokat, hernyókat és hangyabolyokat. A természetes veszélyek közé tartoznak az emberi lépések, a konnektorok, a poloskaspray, a pókok, a hangyabolyok, a fűnyírók és az eső, amely elmossa a feromonnyomokat, és eláraszthatja a hangyafészkek alját.

A Teljes játékban a játékos egy hangyakolóniával kezd, felülnézetben, hasonlóan a Gyorsjátékhoz. Ennek a felülnézetnek a régiója egy térkép egyetlen négyzete, amely egy udvart és egy házat tartalmaz. A játékos más területekre is terjeszkedik azáltal, hogy fiatal királynőket és hernyókat hoz létre, hogy azok párosodjanak egymással. A teljes játék elveszett, ha a fekete kolóniákat kiirtották, és megnyerték, ha a piros kolóniákat kiirtották és az embereket kiűzték a házból.

A Kísérleti játék hasonló a Gyors játékhoz, azzal a különbséggel, hogy a játékos a vörös hangyákat és pókokat is irányíthatja, és hozzáférhet egy sor kísérleti eszközhöz. Ezek az eszközök lehetővé teszik a játékos számára, hogy feromonnyomokat, labirintusfalakat, köveket, hangyákat, rovarirtókat és élelmet helyezzen el.

A dobozos játékhoz egy alaposan kidolgozott használati útmutató is tartozik, amely nemcsak a játékmechanikát ismerteti, hanem számos információt tartalmaz a hangyákkal és a hangyatársadalmakkal kapcsolatban is.

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 1992 Excellence in Software Awards Winners: Best Simulation Program. [2008. december 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. március 13.)
  2. SimClassics Volume 1 Compilation Advertisement. emap Images, 116. o. (1994. augusztus 1.) 
  3. Maxis SimAnt Store Webpage. [1998. január 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. október 28.)
  4. Baker, Chris. „The Creator”, Wired , 2012. augusztus 1. 
  5. Seabrook, John. Game Master. Condé Nast (2006. november 6.) 

További információk[szerkesztés]