Tettyei romok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tettyei romok.

A Tettyei romok Pécs város egyik nevezetessége, melyet főként olyan kulturális események kapcsán szokás emlegetni, mint a Pécsi Szabadtéri Játékok, vagy a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT). Az impozáns látványt nyújtó középkori romok remek lehetőséget adnak kulturális rendezvények szervezésére. A romok a Mecsek oldalában, a Havihegy városrészben, a Tettyén találhatók.

Története[szerkesztés]

Színpad a romok tövében.

Szatmári György 1505-1521 között volt Pécs püspöke. A püspöki palota bővíttetése mellett reneszánsz palotát építtetett a Tettyén. A palota egyemeletes, U alakú épület volt, dél felé nyitott udvarral. Délkeleti oldalán torony kapcsolódott a falhoz, maradványai napjainkban is láthatóak. A török hódoltság idején dervisek éltek a palotában, az elnevezés is innen származik, a török derviskolostor neve „tekke”.[1] A bektasi dervisek Tirana határában álló központi kolostorát az albánok ma is Tettyének nevezik. A palota épségben kerülhetett a törökök kezébe, akik csekély változtatással használták fel saját céljaikra. A jelenleg még álló falakon török átépítés nyomokban sem lelhető fel. A 18. század végén lakatlanná vált. A viszonylag ép falfelületeket 1904-ben konzerválták. A romok előtt álló szökőkutat a Zsolnay porcelángyárban készítették.

Az EKF-program (Európa kulturális fővárosa) keretében megújuló Tettye parkban a több száz éves maradványok támfallal való megvédése közben repedés keletkezett az egyik falban.[2] Az L alakú romépület bástya része megmozdult és elvált az épület főrészétől.[3]

Lásd még[szerkesztés]

Emléktábla a tettyei Szathmáry-villa romjain.

Hivatkozások[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]


Koordináták: é. sz. 46° 05′ 13″, k. h. 18° 14′ 09″